Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dreimane bez cīņas nedomā padoties

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, kurai Satversmes aizsardzības birojs (SAB) anulējis speciālo pielaidi valsts noslēpumam, jau no pirmdienas vairs neveic daļu līdzšinējo pienākumu. Tie ir deleģēti kancelejas direktores vietniecei Inesei Gailītei, kura piedalīsies valdības slēgtajās sēdēs un strādās ar dokumentiem, kas satur klasificētu informāciju.

Taču E. Dreimane noskaņota cīnīties līdz galam - SAB lēmumu viņa pārsūdzēs, saskatot tajā cilvēktiesību un procesuālos pārkāpumus, kas neatbilst tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem. «Arī cita amata piedāvājums nevar būt kā kompromiss, lai es atteiktos no sava viedokļa,» Dienai pirmdien sacīja E. Dreimane.

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistus informēja, ka ir saņēmusi SAB informāciju par pielaides anulēšanu E. Dreimanei. Bez pielaides nevar vadīt Valsts kanceleju. «Man bija nekavējoties jārīkojas un jānodala tās funkcijas, kas saistītas ar klasificētu informāciju. Elita Dreimane ir profesionāla juriste, kurai rotācijas kārtībā varētu izteikt citu piedāvājumu. Ir amati, ko ar viņas zināšanām varētu veikt bez pielaides,» norādīja L. Straujuma. Viņa pirmdien vēl apsvēra, vai jau otrdien lūgt valdībai pilnvarojumu veikt šādu rotāciju, ja pēc iespējamās pārsūdzības E. Dreimane nevarēs palikt amatā. Tiesa, Valsts kancelejas direktors ir augstākais valsts ierēdnis un citu posteni valsts pārvaldē varētu arī vērtēt kā pazemināšanu amatā, nevis kā pāriešanu uz līdzvērtīgu pozīciju. E. Dreimani no amata var atbrīvot valdība. SAB lēmumu ģenerālprokuroram var pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Premjere ir pārliecināta, ka uz SAB direktoru Jāni Maizīti nav izdarīts spiediens un šis lēmums ir pamatots. Viņa arī noraidīja medijos izteiktos minējumus par it kā citiem iespējamajiem kandidātiem, kas nolūkoti E. Dreimanes vietā. Nākamais Valsts kancelejas vadītājs tiks izraudzīts konkursa kārtībā, uzsvēra premjere. Vaicāta par varbūtējiem iemesliem, kāpēc E. Dreimane zaudējusi pielaidi, L. Straujuma atbildēja, radot iespaidu, ka viņa par to nojauš «virsrakstu līmenī». Savukārt E. Dreimane apgalvoja, ka viņai nav ne jausmas, kāpēc pieņemts šāds lēmums. Uz SAB viņa nav aizgājusi, jo četras reizes saņēmusi atteikumu tur ierasties kopā ar advokātu. Minētais iemesls, ka pastāv šaubas par ierēdnes spēju glabāt valsts noslēpumu, viņasprāt, ir pārāk vispārīgs un nekonkrēts.

E. Dreimane joprojām iestājas par pārmaiņām pielaižu izsniegšanas kārtībā, lai tā atbilstu cilvēktiesībām un labas pārvaldības praksei. Valdība jau pērn esot uzdevusi SAB precizēt šo sistēmu, lai padarītu to saprotamāku un demokrātiskāku. No šīs savas pārliecības E. Dreimane nav gatava atteikties apmaiņā pret kādu labi atalgotu amatu. «Šādu iespēju kā kompromisu es noraidu,» vairākkārt atkārtoja E. Dreimane, kurai pielaide bija 14 gadu. Ik pēc pieciem gadiem tā ir jāatjauno.

Jau ziņots, ka pērn SAB atteica pielaidi tieslietu ministrei Baibai Brokai un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam (abi NA), tad arī aktualizējās diskusija par pielaižu piešķiršanas kārtību. Pirmdien SAB informēja, ka pielaidi nesaņems arī trīs Saeimas deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?