Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Drīz vairs nebūs, kas studē

Kopš 2000. gada skolēnu skaits Latvijā ir samazinājies par aptuveni 145 tūkstošiem. Tādējādi mazāk ir gan 12. klašu beidzēju, gan topošo studentu un speciālistu. Demogrāfi brīdina, ka situācija tikai pasliktināsies, jo deviņdesmitajos gados dzimstība bijusi ļoti zema. Pašlaik to nekādi neveicina arī valsts politika. Problēmu īpaši jutīs lauku reģioni, piemēram, mazās skolas.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, šogad valstī mācījās 200 706 skolēni, bet 2000. gadā - 344 822 skolēni. Tādējādi 13 gadu laikā to skaits samazinājies par aptuveni 145 tūkstošiem. Demogrāfs Ilmārs Mežs Dienai norādīja, ka tās ir tiešas nepārtrauktās dzimstības samazināšanās sekas. Piemēram, astoņdesmito gadu vidū dzima apmēram 40 tūkstoši jaundzimušo gadā, savukārt jau deviņdesmitajos gados to skaits samazinājās līdz 20 tūkstošiem. Līdz ar to tuvākajos gados, pēc I. Meža prognozēm, strauji kritīsies arī studējošo skaits, jo mācības sāks tieši deviņdesmitajos gados dzimušie. Tāpat mazāks būs potenciālo vecāku skaits, tādēļ, iespējams, pēc 10 gadiem dzimušo bērnu skaits būs uz pusi mazāks.

Lai gan patlaban vērojams neliels dzimstības pieaugums, tas nesasniedz pat mirstības pieaugumu, norādīja I. Mežs. Kā pastāstīja Latvijas Universitātes profesors Pēteris Zvidriņš, dzimstība ir nedaudz palielinājusies dzimuma vecuma struktūras ietekmē. Respektīvi, pašreiz visvairāk ir 25 gadus veci cilvēki, kuri veido ģimenes. Citādi būs, kad šo vecumu sasniegs tie, kam pašlaik ir 15 gadu. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, patlaban Latvijā dzīvo apmēram 16 tūkstoši sieviešu vecumā ap 25 gadiem, turpretim 15 gadu vecu meiteņu ir tikai astoņi tūkstoši.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) Dienai sacīja, ka problēmu vislabāk var redzēt lauku skolās, kurās skolēnu skaits uz vienu skolotāju ir daudz mazāks nekā pilsētās. Tāpēc ir jāvērtē šo skolu ilgtspēja. Kā risinājumu viņš norādīja Igaunijas pieredzi, kur reģiona centrā izveido valsts ģimnāziju. No valsts tiek maksātas gan skolotāju algas, gan ēkas uzturēšanas izdevumi. Tomēr ar šādu scenāriju reģiona pašvaldībām savas vietējās skolas būtu jāslēdz.

Ņemot vērā, ka patlaban samazinās vidusskolas beidzēju skaits, darba devēji jau tagad gatavojas speciālistu trūkumam. Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone Dienai pastāstīja, ka uzņēmēji apzinās situāciju un domā, kā problēmu risināt. Daži izvēlas īstermiņa risinājumu, piesaistot darbiniekus no ārvalstīm, savukārt citi investē ražošanas tehnoloģijās, kas ļauj samazināt nepieciešamību pēc cilvēka iesaistes ražošanas procesā. Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvis Edijs Šauers gan norādīja, ka augstskola patlaban studentu trūkumu nejūt. Prognozējot vidusskolēnu skaita samazināšanos, tika veidotas starptautiska līmeņa programmas ārzemju studentu piesaistei.

Labklājības ministre Ilze Viņķele jau iepriekš Dienai stāstīja - lai uzlabotu demogrāfisko situāciju, ir jākoncentrējas uz dažādu pakalpojumu sniegšanu, nevis pabalstu apjoma un klāsta palielināšanu. Kā piemēru viņa minēja bērnu pieskatīšanas problēmu un brīvpusdienas, kuras varētu nodrošināt, novirzot tām pašreizējo astoņu latu pabalstu. Savukārt I. Mežs uzsvēra, ka lielākam atbalstam jābūt daudzbērnu ģimenēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Statistika

Vidusskolu šogad pabeidzis 11 941 skolēns, turpretim 2005. gadā - 18 686
2012./2013. m. g. 11. klasē mācījās 10 976 bērni, tāpēc nākamgad 12. klašu beidzēju varētu būt par tūkstoti mazāk
Izglītības un zinātnes ministrija nesola arī pirmklasnieku pieaugumu - tas saglabāsies šā gada līmenī - apmēram 20 tūkstošu
Šogad līdz 31. maijam piedzimis 8210 jaundzimušo, salīdzinoši pērn šajā laika posmā - 8041 bērns
Avots - Centrālā statistikas pārvalde, Izglītības un zinātnes ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?