Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Durvis nav «vaļā līdz eņģēm»

Imigrācijas politika Norvēģijā neko daudz neatšķiras no Latvijas - Norvēģijā drīkst imigrēt tikai bēgļi, Eiropas Savienības iedzīvotāji un cilvēki, kuri precējušies ar Norvēģijas iedzīvotājiem. Spriežot pēc politiķu retorikas, īpašas izmaiņas šajā regulējumā tuvākajā laikā nav gaidāmas. Kaut arī Norvēģijas slaktiņa vaininieks Anderss Bērings Breivīks apgalvoja, ka gribot apturēt agresīvo Eiropas un Norvēģijas islamizāciju, kurā vainoja valstī valdošo Darba partiju, statistikas dati liecina - terorists sapinies pats savos murgos. No kopējā Norvēģijas iedzīvotāju skaita vien 2% ir musulmaņi.

Jau ziņots, ka, pēc ekspertu stāstītā, galēji labējie strāvojumi Norvēģijā ir ļoti vāji un biežāk izpaužas kā netoleranti izteikumi internetā, nevis reālas darbības - pēdējā rasistisku motīvu vadītā slepkavība Norvēģijā notikusi ap tūkstošgades miju. Tomēr iebraucējus valstī atplestām rokām negaida arī valdošie politiskie spēki. Progresa partija pretim igrantu retoriku līdz šim izmantojusi savās pirmsvēlēšanu kampaņās, bet Darba partija nesteidz atvieglot ieceļošanas nosacījumus.

«Atslēgvārds ir integrācija, nevis imigrācija - uz tās apspriešanu ir jāliek lielāks uzsvars, jo imigrācija kā tāda nemaz nav problēma. Es uzskatu, ka ar integrāciju mums veicies stipri labāk nekā daudzām citām valstīm. Tomēr ir arī daudzas problēmas, ar kurām mums ir jātiek galā,» Dienai skaidroja Darba partijas pārstāve un Norvēģijas parlamenta vicespīkere Marita Nībeka.

Darba partija gan ir ļoti atvērta mazākumtautību pārstāvju iesaistīšanai savās rindās, bet tā Norvēģijā nebūt nav unikāla parādība. Piemēram, Norvēģijas parlamentā pakistāniešu izcelsmes deputāti ievēlēti arī no Sociālistiskās kreisās partijas.

Vienīgā sabiedrībā vairāk vai mazāk pazīstamā organizācija, kas iestājusies par radikālāku pretimigrācijas politiku, ir Norvēģijas aizsardzības līga (Norwegian Defence League) - šo organizāciju, kas veidota pēc analogas Lielbritānijas organizācijas parauga, savā manifestā slavēja arī A. B. Breivīks. Tomēr tā nekad nav bijusi vērā ņemams spēlētājs uz norvēģu politiskās skatuves. «Pēc pagājušās piektdienas tās atbalstītāju skaits Facebook sarūk ļoti strauji, nu jau krities par kādiem 700 «faniem»,» Dienai stāstīja labējā ekstrēmisma pētnieks Anderss Jupski.

Viņš par šo organizāciju atļaujas pat pasmaidīt: «Pirms dažiem mēnešiem viņi izsludināja, ka rīkos masu protestu Oslo ielās, uz kuru noteikti ieradīšoties vismaz 10 000 cilvēku. Beigu beigās atnāca, kādi 20 - vairāk tur bija žurnālistu, nekā protestētāju.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?