Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dzer, brauc un klusi iestūrē Saeimā

Saeimas deputāts dzērājšoferis Veiko Spolītis (Vienotība) Dienai atklāj, ka par savu noziedzīgo nodarījumu - automašīnas vadīšanu reibumā - informējis toreizējo parlamenta spīkeri, Vienotības priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Taču viņa nav uzskatījusi par vajadzīgu ne uzreiz rosināt V. Spolīša atkāpšanos no darba partijas Ētikas komisijā, ne arī informēt citus jaunievēlētos deputātus par notikušo faktu, lai viņiem būtu izvēles iespēja - atbalstīt vai iestāties pret deputāta pilnvaru piešķiršanu likumpārkāpējam.

Kā zināms, Veiko Spolītis pie stūres reibumā tika aizturēts 29. oktobrī, bet balsojums par viņa «mīkstā» mandāta apstiprināšanu notika 5. novembrī.

Minēto Vienotības vadības rīcību, precīzāk - tās trūkumu, kritizē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (Saskaņa): «Normāli būtu, ja visi deputāti, balsojot par viņa apstiprināšanu, zinātu, ka viņš izdarījis nopietnu pārkāpumu, kas apdraudēja gan paša, gan citu iedzīvotāju, tostarp, iespējams, viņa vēlētāju, dzīvību.» Piemēram, Saeimas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) atzīst, ka būtu balsojis pret pilnvaru apstiprināšanu V. Spolītim, kurš Saeimā iekļuvis uz laiku, kamēr Edgars Rinkēvičs (Vienotība) pilda ārlietu ministra pienākumus. K. Seržants par V. Spolīti piebilst: «Tagad viņa mandāts kļuvis vēl mīkstāks.»

V. Orlovs norāda, ka V. Spolīša gadījums esot pirmais parlamenta vēsturē, kad kāds deputāts savu pilnvaru pildīšanas laikā atradīsies aiz restēm, tāpēc priekšā konsultēšanās ar Juridisko biroju par turpmāko rīcību, jo, lai tautas kalpu varētu saukt pie administratīvās atbildības, vajadzīga Saeimas piekrišana. Taču V. Spolīša gadījums esot piņķerīgāks - likumu viņš pārkāpis, vēl nebūdams deputāts, un arī tiesa lēmumu par viņa sodīšanu pieņēma, divas dienas pirms jaunievēlētais deputāts uzņēmās minēto godu. Pagaidām V. Orlovam neesot skaidrs, kā juridiski rīkoties, lai V. Spolītis varētu izciest to viņam piespriestā soda «trīsvienības» daļu, kas attiecas uz arestu, jo deputātam jāpiedalās parlamenta darbā. Savukārt Iekšlietu ministrija V. Spolīša jautājumā plāno konsultēties ar Saeimas prezidiju. Pats deputāts sarunā ar Dienu gan nesaskata birokrātiskus šķēršļus sēsties uz izolatora lāvas: «Nokārtošu to, kad Saeima atradīsies atvaļinājumā.»

850 eiro naudas sods, administratīvais arests uz piecām diennaktīm un tiesību atņemšana uz diviem gadiem - šādu komplektu Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa piemērojusi V. Spolītim. Jāsaka gan, ka tas ir mazākais iespējamais sods, kāds paredzēts par automašīnas vadīšanu 1,4 promiļu reibumā, ņemot vērā, ka no kvalificēšanās nākamās pakāpes sodam viņu šķīrusi vien 0,1 promile. Kāds neizdzerts malks pasargājis Veiko Spolīti no jau tūkstošos mērāma naudas soda un autovadītāja apliecības zaudēšanas uz divtik ilgu laiku.

Jautāts, vai kāds par nopietno likuma pārkāpumu uzzinātu, ja informācija nebūtu noplūdusi medijiem, V. Spolītis atbild: «Ar šādām lietām neiet riņķī un nelielās.» Viņš arī neesot pārdomājis un nolikt mandātu neplānojot: «Ir atšķirība starp ētikas principiem un personiskām lietām - uzskatu, ka mandāta nolikšanu var pieprasīt vienīgi tad, ja deputāts melojis, pieķerts koruptīvos darījumos vai nav pildījis vēlētājiem doto solījumu.» Kāds Vienotības Ētikas komisijas loceklis Dienai neoficiāli atklāj, ka līdz V. Spolītim vēl neesot tikuši, jo viņš rindā stāvot aiz lietas, kuras varone ir cita biedre - homofobisko tvitera ierakstu autore Inga Priede.

Politologs Ivars Ījabs, komentējot situāciju, ir ironisks: «Ticiet man, ja Vienotība nepieprasīja atņemt mandātu [Dzintaram] Zaķim, kurš, iespējams, pircis balsis, tad kāpēc lai rosinātu to atņemt Spolītim, kurš tik vien kā pieķerts braucam dzērumā?» Tajā pašā laikā politologs norāda, ka Veiko Spolītis iešāvis pats sev kājā, jo «dzērājšofera zīmogs» traucēšot ne vien deputāta darbā, bet arī visā turpmākajā karjerā - pierādījums tam esot viņa priekšgājēji Jānis Ādamsons un Jānis Straume. «Parlaments proporcionāli pārstāv tautu, un mēs zinām, kāda situācija valstī ir gan ar alkohola lietošanu, gan braukšanu reibumā. Veiko Spolīti gan nevarētu saukt par alkoholiķi, taču politiķu vidū ir daudz patiešām klīnisku personāžu.»

«Viņš beidzot iekļuvis Saeimā, un tagad vienkārši atteikties no mandāta... Turklāt diez vai šāds solis vairotu viņa politisko kapitālu nākotnē,» sarunā ar Dienu apcerīgs ir kāds Vienotības biedrs. Viņš saka, ka biedru attieksme pret V. Spolīša mandāta likteni vēl neesot «uztaustāma», taču norāda, ka visu varot ietekmēt cīņas starp Vienotības iekšējām nometnēm - kurai būtu izdevīgi, ja V. Spolīša vietā nāktu nākamais aiz strīpas palikušais - neiroķirurgs, bijušais Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs un savulaik no Reformu partijas izslēgtais Renārs Putniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?