Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dzimusi zvaigzne? Nešaubīgi!

«Latvijas soprāna Kristīnes Opolais magnētiskais saviļnojuma spēks bija visas izrādes lielā veiksme. Šī bija viņas pirmā parādīšanās Karaliskajā operā, un es nevaru atcerēties citu tik sensacionālu debiju,» par mūsu dziedātājas Kristīnes Opolais debiju britu Karaliskajā operā Londonā Čo-čo Sanas lomā Džakomo Pučīni operā Madama Butterfly jau nākamajā rītā izdevumā WhatsOnStage (26.VI) jūsmoja pieredzējušais kritiķis Deivids Dž. Pārkers.

Atsauc pēdējā brīdī

Taču vēl pirms mēneša K. Opolais plānos šādas debijas vispār pat nebija. Viņu uz Londonu dziedāt dzīvesbiedra Andra Nelsona diriģētajās izrādēs sauca, kad dalību titullomā atteikusi tajā iepriekš paredzētā dīva Patrīsija Rasete. Nācies steigšus atkārtot lomu, kas netika cilāta kopš 2006. gada, kad tika nodziedāta tepat Rīgā.

«Gandrīz pēdējā brīdī atsaukta aizvietot Patrīsiju Raseti, viņa sniedza savu mūža izrādi. Viņa iejutās lomā un dziedāja izcili visa vakara gaitā,» vērtē kritiķis, paskaidrojot, ka «K. Opolais dziedājumam piemīt gan līdzsvarotība, gan kaisle un trauslums, un viņa pa īstam dzīvoja lomā». Sirdi plosošs dziedājums kļuvis, varonei uzzinot, ka mīļotais Pinkertons viņu ir pametis, un ainā, kurā viņa pirms pašnāvības atvadās no abu kopīgā bērna. «Manā skatījumā viņa bija vispilnīgākā Čo-čo Sana, kādu jelkad esmu redzējis. Viņa tika pelnīti apbalvota ar pērkondārdošām ovācijām. Vai dzimusi zvaigzne? Nešaubīgi,» - tā Deivids Dž. Pārkers.

Līdzīgās domās ir arī pārējo divu šobrīd jau lasāmo recenziju autori, kuri turklāt uzsver, ka Kristīnes Opolais, diriģenta Andra Nelsona un orķestra saviļņojošais, patiesais, jūtīgais sniegums ir iestudējuma vienīgā īstā rota un glābiņš inscenējumam, kuru britu Karaliskās operas un Barselonas Liceu teātra kopprojektā 2006. gadā veidojis slavenais kopā strādājošo režisoru tandēms Patriss Korjē un Moše Leizers. «Visu skatieni bija pievērsti debitējošajam Latvijas soprānam Kristīnei Opolais. Vai viņa spēs piešķirt jaunu krāsu bālajam iestudējumam? Apdullinošās stāvovācijas pierādīja: o jā, viņa spēja! Kas par karjeras sākumu uz Koventgārdena skatuves!» pirmizrādi apraksta TheArts Desk (27.VI). Slavējot dziedātājas balss lokanību, toni un citas kvalitātes, izdevuma kritiķis uzsver, ka «galvenais nav viņas vokālais tonis, kas pats par sevi paņem savā varā, bet gan vēl vairāk tas, ko viņa ar savu balsi dara: kā viņa to izmanto un liek lietā tās apjomu no dziļā pamata līdz kaismīgajām augšām».

Likās - sagāzīs operu

Opera Brittania (26.V) skaidri un gaiši paziņo, ka Kristīne Opolais piedzīvojusi triumfu, kāds uz Kovantgārdena skatuves nav pieredzēts kopš Andželas Georgiu vēsturiskās debijas Violetas Traviatā 1996. gadā. Pārliecinoši, pārsteidzoši un saviļņojoši. Čo-čo Sanas lomas snieguma absolūta pilnība, pārvarot pilnīgi visas šīs prasīgās lomas vokālās grūtības. «Es ceru redzēt viņu atgriežamies Karaliskajā operā drīz un bieži,» rezumē Sebastjans Petits, Opera Britannia. «Gribētu padalīties ar pirmizrādes emocijām, bet ar vārdiem to noteikti nevarēšu izteikt. Piedzīvoju ko īpašu: likās, ka publika sagāzīs operu. Neko tādu neesmu gaidījusi!» atzīst pati Kristīne Opolais. Operas mākslinieciskais direktors Pīters Katona viņai teicis, ka debija ir sensacionāla un kopš 1996. gada Andželas Georgiu debijas Violetas lomā Koventgārdena opera neko tādu nav piedzīvojusi. «Man tas viss bija kā sapnī, izrādi atceros kā dūmos tītu, un tagad pēc triumfa ir tādas pozitīvas paģiras,» dziedātāja dalās savās sajūtās. Andra Nelsona diriģētajā operas Madama Butterfly atjaunojuma pirmizrādē Londonā 25. jūnijā viņas skatuves partneri bija Džeimss Valenti (vieglprātīgā, bezatbildīgā mīlētāja un traģiskās drāmas vaininieka, amerikāņu flotes virsnieka Pinkertona lomā), Helēne Šneidermane (uzticamās kalpones Suzuki lomā), bet Šārplesu atveidoja Entonijs Maikls, kurš, starp citu, vienīgais visā šajā kompānijā slavēts par savu sniegumu - par sirsnīgo siltumu balsī. Debijai sekos vēl trīs izrādes: 29. jūnijā, 2. un 4. jūlijā. Turklāt 2. jūlija izrāde būs dzirdama tiešraidē BBC Radio 3. programmā (arī internetā). Savukārt 4. jūlija izrādi pārraidīs uz lielajiem ekrāniem visā Lielbritānijā. To varēs vērot 14 pilsētās: Belfāstā, Bristolē, Dārbi, Doverā, Edinburgā, Midlsboro, Norvičā, Plimutā un Svonsi. Pēc tam K. Opolais atgriezīsies Minhenē Bavārijas Valsts operā atkal dziedāt savu spožiem panākumiem bagāto A. Dvoržāka operas Nāra titullomu. Kā vēstīts Karaliskās operas mājaslapā, ar atjaunoto Patrisa Korjē un Mošes Leizera iestudējumu teātrim ir tālejoši plāni: panākumi, kurus šogad guva sadarbībā ar kompāniju RealD trīsdimensiju formātā nofilmētā Karmena, iedrošinājusi šādi filmēt arī Madama Butterfly. Diemžēl gan tad, kad K. Opolais jau būs atgriezusies Minhenē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?