Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dzīvokļu dalīšanas sistēmā var atrast spraugas

Viss ir kārtībā, nekādas mahinācijas nav iespējamas, dzīvokļu rindās uzņem trīs komisijas, dzīvokļus dala dators - šie apgalvojumi no Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamenta (MVD) amatpersonām varētu pārliecināt, ja vien Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa joprojām neatrastos apcietinājumā aizdomās par kukuļošanu. Uzklausot iedzīvotāju stāstus, opozīcijas deputātu secinājumus un analizējot pagātnes notikumus, tomēr var pamanīt iespējamas plaisas sistēmā. To esamību gan konstatēšot audits, kas norit pilnā sparā.

Arī jūs šobrīd novēro

MVD vadītājs Anatolijs Aļeksejenko (GKR) jau vairākkārt atkārtojis, ka Ā. Stabiņas apcietināšana par iesaistīšanos kukuļošanā viņam ir šoks, un arī tagad pieļauj, ka noticis pārpratums. Viens no argumentiem, kāpēc MVD neesot iespējama kukuļošana, ir drošības pasākumi, ar kuriem saskaras arī Diena, - 9. stāvā, kur atrodas departamenta direktora kabinets, lifts gan nogādā, bet durvis ir slēgtas un uz tām ir uzraksts, ka klientus apkalpo 5. stāvā. Sarunas laikā A. Aļeksejenko rāda, kā mūsu sarunu fiksē videonovērošanas kameras. «Ko vēl vairāk mēs varam darīt?» viņš vaicā. Atceroties citus kukuļošanas stāstus, kur naudas prasīšana vai nodošana notikusi kafejnīcās vai kādās citās telpās, gan rodas šaubas, vai tiešām videonovērošanas kameru uzstādīšana darbavietā ir pati efektīvākā prevencija. RD opozīcija jau pieprasījusi A. Aļeksejenko demisiju, un ir zināms, ka pieprasīs atkāpties arī Mājokļu un vides komitejas vadītāju Vjačeslavu Stepaņenko (GKR) un Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisijas vadītāju Vadimu Baraņņiku (SC).

MVD Dzīvokļu pārvaldes Reģistru nodaļas vadītāja Mārīte Javorska, kura šobrīd aizstāj Ā. Stabiņu, norāda, ka neviens lēmums par cilvēku uzņemšanu rindā, kā arī dzīvokļu piešķiršanu netiek pieņemts vienpersoniski, jo domē esot veselas trīs komisijas, kas ar to nodarbojas. Dzīvojamo telpu izīrēšanas komisijā, kas lemj par dzīvokļu piešķiršanu rindā esošajiem, ir tikai deputāti, savukārt divās citās - domes darbinieki. Dzīvojamo telpu maiņas komisijas priekšsēdētāja vietniece joprojām ir Ā. Stabiņa, bet sekretāre - Dzīvokļu pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova, kurai KNAB ierosinātajā lietā ir aizdomās turētās statuss. Ļ. Paščenkova ir priekšsēdētāja vietniece vēl vienā domes komisijā, kura lemj par personu iekļaušanu vienā vai otrā rindā.

Pret V. Baraņņika komisijas pilnvērtīgu darbu skeptisks ir RD deputāts Valdis Gavars (Vienotība), kurš pārmet - dokumentus izdala iepriekšējās dienas pēcpusdienā, bet jālemj nākamajā dienā plkst. 11, nevar paspēt iepazīties ar visiem dokumentiem - bieži vien esot jālemj uzreiz par vairāk nekā 100 dzīvokļiem. Komisija darbojoties kā balsošanas mašīna, un neviens, izņemot opozīciju, neiebilstot. V. Baraņņiks gan nešaubās, ka lēmumi tiek pieņemti pareizi.

Rinda svārstījās

Lielākais jauno pašvaldības dzīvojamo ēku komplekss nodots ekspluatācijā pirms pusotra gada, atrodas Ulbrokas ielā. Tur sastopam vairākas iedzīvotājas, kas agrāk dzīvojušas denacionalizētajos namos. Sešarpus gadu rindā gaidījusi arī Rita. «Kad iestājos rindā, biju 713., un tad vienu brīdi rinda gāja uz leju. Tad rindas apvienoja, un sāka iet uz augšu,» viņa stāsta. Gaļinas ģimene, kurā ir trīs meitas, vairākus gadus nodzīvojusi kopmītnē 18 m2 istabā, un viņiem trīs reizes atteikts piešķirt dzīvokli. Kad vecākajai meitai palika deviņi gadi, ģimene uzņemta rindā un gaidījusi tikai pusotru gadu. Gaļina apšauba, vai kāds no kaimiņiem būtu varējis kaut ko kukuļot, jo liela daļa esot tik trūcīgi, ka nevarot atļauties nopirkt mēbeles.

M. Javorska skaidro, ka 2006. gadā apvienotas vairākas rindas vienā, tādējādi daļa rindā gaidītāju pavirzījušies tajā uz leju, kas, protams, izraisījis sašutumu. V. Baraņņiks norāda, ka cilvēki vienlaikus esot dažādās rindās, tāpēc varot notikt tā, ka pirmais dzīvokli saņem cilvēks, kas vienā reģistrā ir pēc citiem, jo viņam rinda pienāk citā reģistrā.

Taču dzīvokļu piešķiršanas procesā ir kāds aspekts, kas varētu tikt izmantots koruptīvos darījumos. Proti, ja piedāvātais dzīvoklis cilvēku neapmierina, viņš drīkst no tā atteikties. Ja atsakās trīs reizes, cilvēks nonāk savas rindas galā. Lai arī tas nav pierādīts, neoficiāli izskanējusi versija, ka tieši šeit ir iespēja manipulēt - cilvēkam piedāvā sliktu dzīvokli, bet izsaka mājienu, ka labāku dabūt var par zināmu summu. M. Javorska noraida domu, ka kāds varētu manipulēt šādā veidā, bet atzīst, ka subjektīvais faktors šajā procesā pastāv. Esot «nīstie rajoni», piemēram, Bolderāja, kur no t. s. otrreizējiem dzīvokļiem (ne jauniem) atsakoties pat 90%, jo tur vajadzīgs remonts. Vienu brīdi bijusi situācija, ka trīsistabu dzīvokļus daudzbērnu ģimenes varēja saņemt pēc pāris mēnešu gaidīšanas, ar ko, protams, bija nemierā tie, kas savu vienas vai divu istabu dzīvokli gaida gadiem. Tas atkarīgs no tā, kādi dzīvokļi ir jaunajās mājās, ko nodod ekspluatācijā.

Priekšzīmīgā Upīte

Kad izskanēja ziņas par KNAB aktivitātēm Dzīvokļu pārvaldē, nebija ilgi jāgaida, līdz medijos parādījās ziņas, ka šis nav pirmais korupcijas gadījums šajā iestādē. Pirms vairāk nekā desmit gadiem Ā. Stabiņas toreizējā vietniece Ināra Upīte bija «iekritusi», ņemot 1000 dolāru kukuli no kādas kundzes, kas, izmantojot personīgu pazīšanos ar domes darbinieci, gribēja izkārtot lielāka dzīvokļa ātrāku piešķiršanu savam dēlam. Viņš ar sievu un bērniem līdz tam dzīvoja avārijas stāvoklī esošā mājā. I. Upīte savu vainu līdz pat pēdējam neatzina, apgalvojot, ka viņa ir tikai «tehniskais darbinieks», kam nav ietekmes uz dzīvokļa piešķiršanas procesu, un nekādu kukuli nav prasījusi.

No tiesas instanču spriedumiem šajā lietā izriet vēl viens iespējamais korupcijas risks Dzīvokļu pārvaldē - negodprātīgi tās darbinieki var mēģināt izmantot rindā stāvētāju nezināšanu par dzīvokļu piešķiršanas kārtības juridiskajiem smalkumiem un izspiest kukuļus par tādām lietām, kuras viņiem tik un tā būtu bijis jādara. No spriedumiem saprotams, ka I. Upīte tieši tā arī rīkojusies. Neko pretlikumīgu, lai ietekmētu dzīvokļu rindas virzību, viņa nav izdarījusi, jo, «kā redzams no lietas materiāliem, cietušais ir saņēmis tādu dzīvokli, kāds viņam pienācās». Pirmās instances tiesai skandalozās tiesneses Beatrises Tāleres personā ar to (un I. Upītes apgalvojumu, ka savā kabinetā atstāto aploksni ar 1000 dolāriem viņa paņēmusi netīšām) arī pietika, lai viņu attaisnotu. Tomēr gan apelācijā, gan kasācijā kukuļņēmēja zaudēja.

Apelācijas instances tiesa savā notiesājošajā spriedumā aizrādīja, ka «Krimināllikuma 320. pants paredz, ka darbības, kuras veic kukuļņēmējs kukuļdevēja interesēs, var būt gan likumīgas, gan nelikumīgas», un no liecinieku liecībām «nepārprotami izriet, ka I. Upīte prettiesiski pieņēmusi materiālu atlīdzību, t. i., kukuli, par likumīgu darbību izdarīšanu - juridisko palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā, izmantojot savu dienesta stāvokli». Augstākās tiesas Senāts šo spriedumu atstāja nemainītu.

Šajā lietā kā lieciniece figurēja arī Ā. Stabiņa - viņa gan liecināja tikai par to, kādi bijuši I. Upītes kā viņas padotās pienākumi, un deva apsūdzētajai spīdošu raksturojumu. Ā. Stabiņas liecības arī bija viens no iemesliem, kurus tiesa minēja, piespriežot kukuļņēmējai tikai nosacītu, nevis reālu cietumsodu.

A. Aļeksejenko norāda, ka 2009. gadā, apvienojot Komunālo un Vides departamentu, I. Upīte, toreiz jau mainījusi uzvārdu un kļuvusi Reigase, tika atbrīvota no darba - esot strādājusi labi, tomēr bijusi tiesāta. Vēlāk ar tiesas spriedumu I. Reigase darbā atjaunota un saņēmusi kompensāciju. Lai gan tiek apgalvots, ka I. Reigase jau vairākus gadus veic citus pienākumus un nav saistīta ar dzīvokļu dalīšanu, viņas un Ā. Stabiņas vārds bijis lasāms blakus - gan 2006. gadā Rīgas domes darba grupā, kas lēma par palīdzību denacionalizēto namu iedzīvotājiem, gan Ekonomikas ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības sarunu protokolā, kad apsprieda ar dzīvokļiem saistītus jautājumus.

Sazvanīta I. Reigase no komentāriem par Ā. Stabiņas aizturēšanu atteicās un norādīja, ka atrodas darbā un var runāt tikai par darba lietām. Uz Dienas lūgumu tādā gadījumā iedot savu privāto telefona numuru un sazināties vēlāk viņa reaģēja, noliekot klausuli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?