Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ebreji nevēlas pamest Eiropu

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu mudinājumi Eiropas ebrejiem «masveidā» emigrēt uz senču zemi, jo viņu drošība esot apdraudēta, sadusmojuši ne tikai Eiropas valstu līderus, bet arī šeit dzīvojošos ebrejus. Pēc Parīzē un Kopenhāgenā notikušajiem islāmistu uzbrukumiem, kuros gāja bojā ebreji, B. Netanjahu paziņojis, ka Izraēla ir «katra ebreja mājas», un viņa vadītā valdība apstiprinājusi apjomīgu emigrācijas plānu Eiropas ebrejiem. B. Netanjahu aktivitātes aizvainojušas daudzus no viņiem.

Francijā uztver īpaši jūtīgi

«Ebreji atkal tiek nogalināti uz Eiropas zemes tikai tāpēc, ka ir ebreji,» B. Netanjahu paziņoja 15. februārī pēc tam, kad radikāls musulmanis pie sinagogas Kopenhāgenā bija nogalinājis ebreju vīrieti. «Visiem Eiropas un pasaules ebrejiem es saku - Izraēla jūs gaida ar atplestām rokām. Izraēla ir jūsu mājas. Mēs gatavojamies masu emigrācijai no Eiropas.»

Ar līdzīgiem izteikumiem Izraēlas konservatīvais premjers nāca klajā arī pēc janvārī Parīzē notikušā islāmista uzbrukuma košera lielveikalam, kur dzīvību zaudēja četri ebreju vīrieši. Viņš arī paziņojis, ka šogad Izraēla tērēs 45 miljonus dolāru (39,7 miljoni eiro), lai uzņemtu emigrantus no Francijas, Beļģijas un Ukrainas.

Īpaši jūtīgi B. Netanjahu teiktais uztverts Francijā, kurā mīt Eiropā lielākā ebreju kopiena - aptuveni pusmiljons. Pēdējos gados tur notikuši vairāki skaļi antisemītiski uzbrukumi, pēdējais no tiem - šomēnes, kad pusaudži apgānīja aptuveni 300 kapavietu ebreju kapsētā Zārunionas pilsētiņā. Francijas lielākā ebreju jumta organizācija CRIF apgalvo, ka pērn valstī reģistrēts 851 antisemītisks incidents, tas ir divreiz vairāk nekā 2013. gadā.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka «ebrejiem ir vieta Eiropā, un jo īpaši Francijā». Savukārt Francijas premjerministrs Manuels Valss mudinājis ebrejus ignorēt B. Netanjahu aicinājumus. «Francija ir ievainota kopā ar jums un nevēlas, lai jūs dotos prom,» viņu atreferē thelocal.fr.

Dānijas valdības vadītāja Helle Torninga-Šmita pēc uzbrukuma Kopenhāgenas lielākajai sinagogai uzsvēra, ka Dānija nebūtu tāda, kāda tā ir, ja tajā nedzīvotu ebreji. «Ebreju kopiena Dānijā ir dzīvojusi gadsimtiem. Viņi ir spēcīga daļa no mūsu sabiedrības, tādēļ mēs darīsim visu, lai tos aizsargātu,» paziņoja politiķe.

Priekšvēlēšanu retorika

Eiropas ebreju līderi neslēpj sašutumu par B. Netanjahu izteikumiem. «Mēs esam nedaudz apmulsuši no šiem izteikumiem, kuri būtībā ir kā aicinājums padoties teroram,» Eiropas Ebreju kongresa prezidenta padomnieks Ari Cukermans sacīja izdevumam The Wall Street Journal. «Tie var sūtīt aplamu vēstījumu Eiropas līderiem.»

Dānijas virsrabīns Jairs Melhoirs paziņojis, ka «terors nav iemesls, lai dotos uz Izraēlu». «Cilvēki no Dānijas pārceļas uz Izraēlu, jo viņi mīl Izraēlu,» garīdznieku citē timeofisrael.com. «Ja veids, kā cīnīties ar teroru, ir aizbēgt kaut kur citur, tad mums visiem vajadzētu doties uz vientuļu salu.» Dānijā mīt aptuveni 7000 ebreju, bet pērn uz Izraēlu emigrēja divpadsmit.

Arī Eiropas Ebreju asociācijas vadītājs Menahems Margolins ir pārliecināts, ka B. Netanjahu kļūdās, pieņemot, ka ebrejiem nav droši dzīvot Eiropā. «Šādu paziņojumu izplatīšana pēc katra uzbrukuma ir nepieņemama,» uzskata M. Margolins.

Ebreji uzskata, ka situācija Eiropā nav tāda kā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kad uzvaras gājienu sāka nacisms, bet nenoliedz, ka Eiropai ir jācīnās pret antisemītismu. «Uzskatu, ka ir svarīgi mums palikt savās valstīs un stāties pretī antisemītismam un diskriminācijai,» uzskata Itālijas ebrejs Alberto Saravelle. «Mans tēvs un onkulis 1939. gadā bija spiesti pamest šo valsti, bet es to nevēlos darīt.»

Bijusī Izraēlas diplomāte un Darba partijas politiķe Kolete Avitala B. Netanjahu izteikumus noraksta uz 17. martā paredzētajām Izraēlas parlamenta vēlēšanām. «Neesmu pārliecināta, ka Izraēla var piedāvāt visas pasaules drošību,» viņa sacīja ziņu aģentūrai AFP. «Normālos apstākļos Netanjahu būtu bijis daudz diplomātiskāks. Bet vēlēšanu laikā viņš rada «Drošības kunga» tēlu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Emigrācija uz Izraēlu (2014. g.)

Ukraina un Moldova 5910
Krievija, Baltkrievija un Baltijas valstis 4827
ASV 3061
Lielbritānija 617
Itālija 339
Kanāda 337
Argentīna 297
Brazīlija 276
Beļģija 244
Austrālija un Jaunzēlande 198
Dienvidāfrikas Republika 189
Etiopija 150
Ungārija 126
Vācija 121
Šveice 101
Tuvie Austrumi 100
Spānija un Portugāle 93
Meksika 76
Venecuēla 69
Avots: The Daily Telegraph

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?