Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Eiropā stiprākā nav pieprasītākā Latvijā

Tiem astoņiem Latvijas pārstāvjiem, kuriem 24. maijā vēlētāji uzticēs Eiropas Parlamenta (EP) deputāta mandātu, būs jāizvēlas, kurā EP politiskajā grupā darboties. To pārstāvji jau tagad uzrunā dalībvalstu politiskos spēkus, kuriem ir potenciāls iekļūšanai Eiropas Parlamentā, jo deputātu izvēles iespaido arī EP grupu svaru. Latvijas labējie politiķi prognozē, ka arī pēc vēlēšanām ietekmīgākā būs Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupa, ar kuru visnopietnāk konkurē Eiropas Parlamenta sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa.

Dalība ietekmīgākajā grupā paver arī lielākas iespējas iespaidot procesus. Aptaujājot politiskos spēkus, redzams, ka to intereses sadalās plašākā spektrā. Nevar izslēgt, ka, līdzīgi kā pēc iepriekšējām vēlēšanām, arī tagad grupas izvēli noteiks tas, kuru deputātu no konkrētās partijas ievēlēs. Toreiz no Saskaņas centra saraksta ievēlētais Aleksandrs Mirskis (tagad Alternative) aizgāja uz EP sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu, bet Alfrēds Rubiks (LSP), kurš startēja no tā paša saraksta, izvēlējās Eiropas Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku grupu.

Nav viegli vienoties

Arī partijā Latvijas Attīstībai deputātu kandidātu domas dalījās. Rihards Pīks jau bijis EP deputāts un toreiz strādāja Tautas partijas grupā, kur ievēlēšanas gadījumā labprāt atgrieztos. Citiem tuvāka ir liberāļu un demokrātu alianse, kuras pārstāvji ir arī uzrunājuši Latvijas attīstībai. Tās valde oficiāli lēmusi, ka partijas pārstāvji strādās liberāļu aliansē, Dienu informēja ģenerālsekretārs un deputātu kandidāts Juris Pūce, norādot, ka pret lēmumu neesot iebildis arī R. Pīks. Tagad Latviju šajā grupā pārstāv Ivars Godmanis (ievēlēts no LPP/LC), kurš uz EP vairs nekandidē. Viņa sarunas ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) par iespējamo startu no tās saraksta beidzās neveiksmīgi, un pie citiem I. Godmanis acīmredzot nav vērsies. R. Pīks par to izteica nožēlu, jo I. Godmanim kā bijušajam premjeram EP atvērtos durvis, līdz kurām jauniem deputātiem, kas nav bijuši tādā amatā, ilgs ceļš ejams.

Zaļo un Zemnieku savienība varētu būt viens no politiskajiem spēkiem, kur grupas izvēli noteiks tas, kuru kandidātu ievēlēs, jo apvienībā ir domu dažādība. Ja saraksta līdera Andra Bērziņa publiskie izteikumi liecina par vēlmi strādāt Tautas partijas grupā, tad Iveta Grigule, kura savulaik rīkoja kampaņu pret eiro ieviešanu Latvijā, sliecas uz konservatīvo un reformistu grupu. Viņa atsaucas uz Latvijas Zemnieku savienības konservatīvo ideoloģiju. I. Grigule gan apgalvo, ka lēmums tikšot pieņemts kopīgi. ZZS sarakstā ir arī Kārlis Seržants, kurš pārstāv Latvijas Zaļo partiju un atzīst, ka teorētiski «zaļajiem» būtu jādarbojas Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupā, bet tagad tajā ir Tatjana Ždanoka (ievēlēta no PCTVL). Viņš paļausies uz ZZS valdes lēmumu. Vairāku citu partiju pārstāvji gan atgādina, ka Latvijas Zaļā partija ideoloģiski atšķiras no Eiropas «zaļajiem».

Izvēlas konservatīvos

Noskaidrojot EP vēlēšanām pieteikto partiju viedokli, redzams, ka vislielākā interese ir par Eiropas konservatīvajiem un reformistiem, kurus tagad pārstāv Roberts Zīle (NA). Šo grupu veiksmes gadījumā izraudzītos arī Latvijas Reģionu apvienība, kuras saraksta līderis Mārtiņš Bondars izvēli skaidro vispirms ar to, ka tā nav federālas Eiropas atbalstītāja. To kā raksturīgu konservatīvo pazīmi uzsvēra arī R. Zīle. Viņš atgādināja - grupas iekšējie noteikumi paredz, ka tai var pievienoties tikai tad, ja pret to neiebilst partija, kas no šīs valsts jau ir pārstāvēta grupā. Partija Par prezidentālu republiku, kas ir atzinusi savu eiroskeptisko nostāju, jau savā priekšvēlēšanu programmā ierakstījusi, ka vēlas pievienoties konservatīvajiem un reformistiem.

Vienotība arī vēlēšanu programmā norāda uz piederību Tautas partiju grupai, kurā tagad jau ir četri tās deputāti. Citu politisko spēku pārstāvji savu atturību pret šo grupu skaidroja ar tās liberalizēšanos, kā arī saskata tajā Eiropas federālisma tendences. Tam nepiekrīt Pēteris Viņķelis (Vienotība), kurš uzsvēra vienu no Vienotības principiem: «Vairāk Eiropas lielās lietās. Mazāk Eiropas mazās lietās.» Piemēram, gaļas un zivju kūpināšanas noteikumu regulēšana ir jāatstāj dalībvalstu ziņā. P. Viņķelis arī atgādināja, ka konservatīvajos un reformistos toni lielā mērā nosaka grupā ietekmīgie britu konservatīvie un viņu intereses. «Pieredzējuši politiķi saprot, ka būtiskāka ietekme ir, piedaloties lielā un nopietnā grupā,» uzsvēra P. Viņķelis, kurš atzīst, ka Tautas partijas grupa apvieno kā konservatīvos, tā arī liberāļus.

Arī partija Saskaņa jau programmā uzsver, ka vēlas pārstāvēt Latvijas intereses EP sociālistu un demokrātu grupā. Sazinoties ar partijas kandidātiem, nekādas šaubas par šo izvēli neizskanēja. «Tas ir pilnīgi skaidrs, un visi kandidāti ir vienoti,» uzsvēra no šī saraksta pieteiktā Elizabete Krivcova. Līdzīgi visi Latvijas Krievu savienības deputātu kandidāti izvēlētos grupu, kurā jau tagad darbojas T. Ždanoka, apstiprināja Vladimirs Buzajevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eiropas Parlamenta politiskās grupas


1. Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupa
Tagad Latviju pārstāv:
Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Kārlis Šadurskis un Inese Vaidere (visi Vienotība)
Partijas, kuras vēlas būt šajā grupā:
Vienotība
Kristīgi demokrātiskā savienība
Zaļo un Zemnieku savienība (viena no izvēlēm)

2. Eiropas Parlamenta sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupa
Tagad pārstāv:
Aleksandrs Mirskis (Alternative, ievēlēts no Saskaņas centra)
Partijas, kuras vēlas būt šajā grupā:
Saskaņa
Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP)
Alternative

3. Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupa
Tagad pārstāv:
Ivars Godmanis (ievēlēts no LPP/LC)
Partija, kura vēlas būt šajā grupā:
Partija Latvijas Attīstībai

4. Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa
Tagad pārstāv:
Tatjana Ždanoka (Latvijas Krievu savienība, ievēlēta no PCTVL)
Partija, kura vēlas būt šajā grupā:
Latvijas Krievu savienība

5. Eiropas konservatīvo un reformistu grupa
Tagad pārstāv:
Roberts Zīle (Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK)
Partijas, kuras vēlas strādāt šajā grupā:
Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK
Latvijas Reģionu apvienība
Zaļo un Zemnieku savienība (viena no izvēlēm)
Par prezidentālu republiku

6. Eiropas apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku grupa
Tagad pārstāv:
Alfrēds Rubiks (Latvijas Sociālistiskā partija, ievēlēts no Saskaņas centra)
Partija, kura vēlas būt šajā grupā:
Latvijas Sociālistiskā partija

7. Grupa Brīvības un demokrātijas Eiropa
Tagad Latvija nav pārstāvēta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?