Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

EK piedāvājums - izdevīgāks maziem un jauniem

Godīgi un vienlīdzīgi konkurences nosacījumi Latvijas lauksaimniekiem ir viena no Latvijas prioritātēm, apspriežot Eiropas Komisijas (EK) piedāvājumu budžeta veidošanai nākamajam finanšu periodam. Zemnieki protestējuši Baltijas valstīs un arī Briselē, demonstrējot attieksmi pret zemajiem tiešmaksājumiem, tagad gatavi vērsties Eiropas Kopienu tiesā.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Eiropas Savienības (ES) politiķu konferencē paudusi nostāju - Latvija pastāv uz prasību pēc 2013. gada katrai dalībvalstij tiešmaksājumos saņemt vismaz 80 procentus un ne vairāk par 120 procentiem no ES vidējā līmeņa. EK mēģina mierināt Latvijas zemniekus, ka no jaunās kopējās lauksaimniecības politikas iestrādēm viņi būšot tikai ieguvēji. Taču arī pārējie piedāvājumi kopējai lauksaimniecības politikai nākamajam finanšu periodam ir gana strīdīgi.

No aktuālā piedāvājuma vairāk iegūs mazie zemnieki, kuriem būs mazāk jāsaskaras ar birokrātiju, kā arī jaunie zemnieki, kuriem EK paredz valsts atbalsta shēmu. EK pieņēmusi, ka lielajiem lauksaimniekiem, arī Anglijas karalienei, tiešmaksājumi nav tik būtiski, taču no šī lēmuma vislielākie zaudētāji varētu būt lielie lauksaimnieki, kas tiešmaksājumos saņem vairāk nekā 150 000 eiro gadā, - ja arī platību maksājums par hektāru tiks palielināts, nogriežot 20% vai pat vairāk tiešmaksājumu, kas pārsniedz griestus, šādas saimniecības var ne tikai neiegūt papildu atbalstu, bet pat zaudēt esošo. Ja vien nenolemj apiet likumu ar līkumu.

Pārējie piedāvājumi vēl ir rūpīgi jāapspriež. Zaļākie tiešmaksājumi uzlabos vides kvalitāti, taču EK būtu nepieciešams precīzāk noformulēt prasības augu sekai. Ierosinājums nepiešķirt tiešmaksājumus «dīvāna zemniekiem» var veicināt arī zemes aizlaišanu atmatā. Savukārt piedāvājums nepieciešamības gadījumā izmantot līdzekļus no Eiropas Globalizācijas fonda rada aizdomas par potenciālu Eiropas zemnieku konkurētspējas samazināšanos, ja tiks paplašināts importa tirgus.

Apspriedes par budžetu nākamajam finanšu periodam turpināsies vismaz līdz 2012. gada nogalei, taču gala lēmumu pieņems Eiropas Padome, konkrēts datums vēl nav noteikts. EP sanāksme arī varētu būt brīdis, kad Latvijas pārstāvis, visticamāk, premjerministrs, varēs paust Latvijas attieksmi pret nepieņemamu lauksaimniecības politiku, uzliekot veto budžetam, ja būs tāda nepieciešamība, - atsevišķus priekšlikumus bloķēt nav iespējams.

Par iespējamu veto budžetam jau iepriekš izteikusies eiroparlamentāriete Inese Vaidere, savukārt EP deputāts Ivars Godmanis rosinājis bloķēt robežas, lai slēgtu Latvijas tirgu Eiropai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?