Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Eko krekli vairākām sezonām

Bērnu apģērbu līnijas Linden & Oak (jeb Liepa un Ozols) birojs ir pats mazākais projekta Dienas starts vēsturē. Zanes Ruģēnas-Bojāres darba telpa ierīkota viņas Āgenskalna dzīvokļa palīgtelpā, blakus virtuvei. Uzņēmuma trīs līdzīpašnieču - Zanes, Lienes Brizgas-Kalniņas un Jeļenas Žimaļinas - sanāksmes gan norisinās blakus «konferenču telpā», kas ikdienā pilda virtuves pienākumus. Šeit arī notiek tikšanās ar Dienu. Meitenes ir atnesušas kūkas.

Sākumā tirgos festivālos

Linden & Oak ir viens no tiem biznesiem, kas notiek no pamatdarba brīvajā laikā. Visas trīs meitenes paralēli strādā vēl kur citur. «Liene rūpējas par uzņēmumu Dabas dobe, viņa ir līdzīpašniece, savukārt Ļena darbojas nekustamo īpašumu jomā,» stāsta Zane Ruģēna-Bojāre, kas pati vada projektus Vides izglītības fondā. Viņa ir tiešās pirkšanas kustības aizsācēja Latvijā. Tiešā pirkšana nozīmē pirkt preces pa taisno no to ražotājiem - zemniekiem un amatniekiem - bez starpniekiem, un kustībai ir sava mājaslapa www.tiesapirksana.lv.

Savukārt Linden & Oak biznesa lauciņā - bērnu apģērbu ražošanā no ekoloģiskās kokvilnas - šobrīd jau ir uzšūta pirmā apģērbu testa partija: 500 eksemplāru krekliņu un bikšu dažādos izmēros un krāsās. Puse no tiem jau ir izdāļāti dažādos viltīgos «iebarošanas» un iekārdināšanas nolūkos, atlikušos 250 gabalu meitenes plāno izpārdot vasaras gadatirgos un festivālos. «Mēs neesam vēl sastādījušas konkrētu notikumu plānu, bet no festivāliem noteikti tirgosimies Laba daba, kas norisināsies augusta sākumā Ratniekos,» stāsta Zane.

Krekla filozofija

Tomēr, lai to paveiktu, vēl jāatrisina daži ar mārketingu saistīti jautājumi. «Pirmkārt, mums ir nepieciešams logo, ko drukāt uz apģērbiem birku vietās. Protams, nepieciešama kaut kāda informācija par mums arī internetā - lai cilvēki mūs var atrast,» stāsta Zane. Informāciju par zīmolu ir sagatavojusi kolēģe Liene Brizga-Kalniņa. «Tas ir mūsu zīmola stāsts un filozofija, tas būs konceptuāls skelets informācijai, ko liksim mājaslapā, sociālajos tīklos. Būtībā tā ir arī informācija pircējiem, kurā skaidrojam, kas ir ekoloģiskā kokvilna, kas mēs esam un kāpēc to darām, un kāpēc mūsu brends saucas tieši Liepa un Ozols,» Liene skaidro.

Šūs profesionāļi

Meiteņu uzņēmums ir arī sācis sarunas par apģērbu šūšanu sadarbībā ar uzņēmumu Rita. «Šajā gadījumā mēs vienkāršosim ražošanas procesu, jo šī firma pērk ekoloģiskās kokvilnas diegu, šeit, Latvijā, uzauž no šī diega audumu, atbilstoši mūsu specifikācijai uzšuj drēbītes, bet mēs tās pie sadarbības partneriem apdrukāsim. Vai arī neapdrukāsim - piemēram, Valdorfa izglītības iestādes ir ieinteresējušās par apģērbiem bez attēliem. Tāpat arī vēlamies piedāvāt bērniem pašiem radīt dizainu saviem krekliņiem. Mūsdienās, kad ir pieejami īpaši flomāsteri tekstila apzīmēšanai, šī ir ļoti interesanta iespēja,» stāsta Zane.

Pesticīdi un dzēsēju mašīna

Ekoloģiskā kokvilna nozīmē to, ka tā ir īpaši sertificēta. Sertifikātu šādas kokvilnas ražotājs var saņemt, ja kokvilnas audzēšanā netiek izmantoti pesticīdi un tiek taupīgi izmantoti ūdens resursi. «Kokvilnas audzēšana ir līderis pesticīdu lietošanā. Tādējādi cieš gan vide, gan arī cilvēki, kas šajā nozarē strādā. Lai izgatavotu vienu T kreklu, ir nepieciešama viena glāze pesticīdu un 2700 litru ūdens - faktiski tik, cik saiet vienā ugunsdzēsēju mašīnā. Pēc šo pesticīdu pievienošanas ūdens kļūst indīgs un turpina piesārņot vidi. Tādēļ Rietumos, kas ir aktīvākie kokvilnas noieta tirgi, cenšas pesticīdu izmantošanu ierobežot, un viens veids ir balsot ar maciņu - pirkt tādu kokvilnu, kura ir audzēta bez indes piedevām,» stāsta Liene. Viņa atklāj, ka pesticīdu izmantošana strauji pieaugusi pēc Otrā pasaules kara, kad militāristi mēģinājuši rast kādu pielietojumu lielos daudzumos saražotajiem ķīmiskajiem ieročiem. Lauksaimnieki izrādījies ļoti pateicīgs noieta tirgus.

Ilgtermiņa apģērbs

«Ir radies maldīgs priekšstats, ka ekoloģiskas lietas ir kaut kas ļoti dārgs. Patiesībā cenas starpība ir ļoti minimāla. Protams, jārēķinās, ka šādas preces pircējs būs prasīgāks pret apģērba kvalitāti, līdz ar to galīgus «lētučus» no ekoloģiskās kokvilnas neviens neražos. Arī mēs pieejam ļoti rūpīgi mūsu bērnu apģērbiem. Krekliņi ir tādi, ka bērns tos var valkāt vairākus gadus. Šāds «garā krekla» piegriezums ir ļoti populārs Ziemeļvalstīs,» stāsta Ļena. Īpaša konstrukcija ir arī krekla apkaklei, kas lietojot neizstaipās un ir piemērota dažādu izmēru galvām, savukārt krekla piedurknes laika gaitā, bērnam augot, no garām lēnām pārtop pusgarās. «Šis nav apģērbs, no kura bērns pēc vienas sezonas izaug, un tad jādomā, ko ar to iesākt. Kreklu, piemēram, droši var valkāt vairākus gadus,» saka Ļena.

Rīgas sapņi

Bez mākslinieku zīmētām ilustrācijām un pašu bērnu radītiem ornamentiem viena no idejām Linden & Oak krekliņu apdrukām ir dažādu Rīgas apkaimju zīmējumu iedzīvināšana. «Mēs ticam, ka miegā vai nomodā Rīgas sapnis ir par pilsētu tās iedzīvotājiem. Par ērtu, drošu, mājīgu, varbūt mazliet brīnumainu pilsētu. Tādēļ rīdziniekiem draudzīgi, mazliet pārdroši un neticami ir mūsu sapņi, kurus esam izsapņojuši kopā ar pilsētu, attēlos ar zaļu, paradoksālu, unikālu Rīgu un tās rajoniem,» idejas aprises iezīmē Liene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola
Ir sākušās nodarbības pirmajai Rīgas DJ skolas audzēkņu grupai. Savukārt paši skolas pasniedzēji piedalīsies starptautiskās DJ sacensībās Red Bull Thre3style - sestdien notiks atlases posms Rīgā.

Edgars Dzalbe, dzintara pavedienu tekstila ražotājs, SIA Ambline
Šajā nedēļā uzņēmējs būs sastopams Līvu ciema tirgū Liepājā. Tur katram interesentam būs iespēja uzaust pašam savu dzintara pavediena aproci.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs, SIA Dudi
Šonedēļ ir sapurināti celtnieki, lai aktīvi un ātri tiktu pabeigti darbi. «Nepieciešams jau sākt domāt par dizainu un sienu krāsām,» stāsta Elīna. Arvien tiek meklēti un piesaistīti arī potenciālie darbinieki.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh
Indulis aktīvi meklē darbiniekus savai ražotnei. Līdz ar to - ja esi Jelgavas pusē un tev patīk strādāt ar koku profesionālā līmenī, dod ziņu Indulim Uškānam - [email protected].

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv
Situācija ar Skandi motors pārdoto salauzto Hyundai busiņu joprojām nav atrisinājusies. Visticamāk, automašīna tiks labota, tikmēr notiek tikšanās un konsultācijas ar juristiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?