Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ekociemats nav bēgšana no civilizācijas

Kas tie par sektantiem? - jautājuši secieši, padzirdot, ka biedrība Zaķis un citi zvēri meža vidū grasās veidot ekociematu. Taču, kad viena no ciemata pastāvīgajām iemītniecēm Andra Simanova, ilggadēja rīdziniece un filoloģijas maģistre, sāka skaidrot, ar ko tad šie tai mežā grasās nodarboties, vietējās tantes nospriedušas - kaut vairāk būtu tādu cilvēku.

Andra gan nav pirmā Seces ekociemata iedzīvotāja, pirmā celtne te bijusi velēnu būda, kurā apmēram gadu dzīvojis kāds vīrs, taču laikazobs būvi pieveicis, un tagad Sergejs te ierodas brīvajā laikā, lai liktu lietā savas amatnieka dotības, veidojot ciemata iekārtojumu.

Nav sektanti

Biedrības Zaķis un citi zvēri veidotājs Ingus Zālītis, kuru patālu no lielajiem ceļiem meža ielokā izveidotajā apmetnē satiekam brīdī, kad viņš no sētas mietiem būvē kādu dīvainu kupolu, stāsta, ka ekociemata idejas pamatā ir virziens - lauki, taču tālāk jau katrā ciematā šis lauku virziens var tikt attīstīts citādi. «Vienam pamatā ir vērtību maiņa no pilsētas kapitālisma, kur valda uzstādījums - pārdod vai mirsti, uz laukiem, kur veidot dzīvi kopienā ar domu - sadarbojies un draudzējies. Citam galvenā doma ir attīstīt laukus, lai tie neizmirtu vai netiktu pārvērsti par pasaules atkritumu izgāztuvēm, vēl citiem tā ir iespēja augt savā radošajā attīstībā, dzīvot brīvāku, garīgi pilnvērtīgāku dzīvi tuvāk dabai un Dievam,» saka Ingus, kas pats tikai ar vienu kāju ir laukos, ar otru pilsētā - Jūrmalā, kur viņš ir pasaku mājas Undīne vadītājs. Ingus gan piebilst, ka ar reliģiju Zaķim un citiem zvēriem nav nekāda sakara, lai gan daudzi uz viņiem raugās ja ne gluži kā uz sektantiem, tad mazajiem meža dīvainīšiem gan, un reliģiju pētnieki pasaulē ekociematu ideju pat klasificē kā jaunā laikmeta reliģisko kustību.

Pagaidām to, kas Latvijā vēl attīstības stadijā esošos ekociematus izvēlas tikai brīvdienās, ir vairāk nekā pastāvīgo iedzīvotāju, kas, pēc ekociematu pētnieka Artūra Poļa domām, tomēr esot labs sākums. «Nav jau viegli tā uzreiz mainīt dzīvesvietu, vidi un dzīvesveidu. Vispirms cilvēkam jāiepazīst un jāpieņem ekociemata ideja, jāiepazīst vide un jāsaprot, vai viņš tiešām vēlas dzīvot pēc tur valdošajiem principiem, jāiegūst zeme, jāiekārto mājvieta. Ārzemēs ekociematos arī ir virkne vagoniņu, tā saucamās karavānas, kas daudziem ir pirmais solis uz to,» stāsta Artūrs.

Radošās izpausmes

Tie, kas ierodas Seces ekociematā, lielākoties ir cilvēki ar māksliniecisku dvēseli, jo Zaķa un citu zvēru idejas pamatā ir tieši radošās pašizpausmes virziens, kas te jau ilgāku laiku tiek veiksmīgi īstenots. Izveidota keramikas darbnīca, notikuši radošie semināri, nodarbības, uzbūvēta maizes krāsns vardes formā, kur jau drīzumā varētu izmēģināt pirmo cepienu, veidoti dažādi vides objekti, skulptūras. «Mēs piedāvājam cilvēkiem šeit izjust un paveikt to, ko viņi nevar pilsētā, - spēlēties ar akmeņiem, mīcīt mālus, izzināt dabu, ko tā dod un ko ar to var paveikt. Pie mums nāk arī vietējie iedzīvotāji - cilvēki, kas dzīvo laukos, bet viņiem interesē tas, ko darām,» stāsta Andra, rādot pēdējās nodarbībās apgleznotos akmeņus un beidzot atklājot, kas tas par kupolu, ko vīri nupat uzslējuši. Tā esot maizes māja - jumts maizes krāsnij un cepējiem.

Nesen saņemts apstiprinājums par piešķirto finansējumu Amatu mājas ar dažādām radošajām darbnīcām celtniecībai, kuru iespējams varētu sākt būvēt jau šogad. Andra piebilst, ka būtisks ekociematu, konkrēti seciešu, pienesums ir arī degradēto teritoriju sakopšana.

Plašu kopienu neveidos

Taču atšķirībā no Sidrabes Jelgavas pusē, kur plānots būvēt rindu mājas un atjaunot pamesto Sidrabes muižu, veidojot ciematu vismaz 50 cilvēkiem ar savu veikalu, viesu namu, kafejnīcu un amatnieku darbnīcām, atšķirībā no ekomājas Rožkalni Valmieras pusē, kuras galvenā ideja ir, kopīgi strādājot un dzīvojot, integrēt sabiedrībā cilvēkus ar attīstības traucējumiem, vai atšķirībā no Dziesmām Krāslavas pusē, kur ekociematā tiek īstenota dzimtas māju veidošanas koncepcija ar mājvietu vismaz 80 ģimenēm, Seces ekociematā nav plānotas ne rindu mājas, ne dzimtas īpašumu attīstība. Te nav plānots pulcināt arī plašu kopienu, ko, piemēram, Polis uzskata par ekociemata pamatu. «Var jau vienā noteiktā teritorijā dzīvot vairākas ģimenes, attīstīt ekotehnoloģijas, saimniekot ar videi draudzīgām metodēm un dzīvot saskaņā ar dabu, taču, ja nav šīs savstarpējās sadarbības, saiknes starp cilvēkiem, to nevar uzskatīt par vietu, ko varētu saukt par ekociematu,» klāsta diplomētais būvinženieris, kurš gan atzīst, ka tieši Zaķis un citi zvēri ir veiksmīgākais piemērs atvērtam un demokrātiskam šāda veida objektam, kā arī sekmīgas sadarbības piemērs ar vietējo pašvaldību un sabiedrību ekociemata un tā idejas iepazīstināšanā un popularizēšanā, pašas idejas īstenošanā.

Pasaulē ekociematu ideja nav nekas jauns, plaši izplatīta tā ir Krievijā, daudzās Eiropas valstīs tie pastāv jau gadu desmitiem. Tajos dzīvo desmitiem un simtiem cilvēku, veidojot samērā noslēgtu, pēc īpašiem noteikumiem dzīvojošu kopienu. Latvijā no pieciem vairāk zināmajiem reāla darbība notiek trijos un iesaistīto cilvēku ir samērā maz. Divu ciematu plāni vēl tikai uz papīra. Nesen Liezēres pagastā Madonas pusē pieteikts arī vērienīgs ekopilsētas Hercogiste būvniecības projekts.

Šī ekociemata kopējā platība ir 65 hektāri, no kuriem 40 hektāru ir mežs un 20 hektāru apsaimniekojama un apdzīvojama platība, taču biedrības vīzija paredz, ka te varētu būt ne vairāk kā deviņas ģimenes mājas. Šobrīd ir divas, kurās pastāvīgi mitinās divas ģimenes. Taču Andra stāsta, ka ir vēl cilvēki, kas interesējušies par iespēju dzīvot šeit.

Nebēg no civilizācijas

Andra pati atklāj, ka, ilgus gadus dzīvojot lielpilsētā, stresa pilnais darbs žurnālistikā izsmēlis jaunās sievietes spēkus un enerģiju, tāpēc viņa sākusi meklēt mieru un piepildījumu dvēselei. Sākumā atradusi to pasaku mājā Undīne, tagad Secē, vietā, kas piecu gadu laikā atkarota mežam un padarīta kaut cik acij tīkama un apdzīvojama. Andra noraida apgalvojumu, ka šāda dzīvesveida izvēle būtu bēgšana no civilizācijas. «Netaisos dzīvot alā. Mums ir internets, satelīttelevīzija, mobilais tālrunis, duša, siltais ūdens un veļas automāts,» stāsta Andra un uzsver, ka visas šīs sadzīviskās lietas netraucē dzīvot saskaņā ar dabu, baudīt tās mieru un īstenot radošās ieceres. Artūrs Polis, pētot ekociematu kustību pasaulē, ir pārliecināts, ka šāda dzīvesveida izvēli drīzāk varētu skaidrot ar pretreakciju daudzajiem negatīvajiem globālajiem procesiem pasaulē. Īpaši tas vērojams Rietumeiropā, kur tas izpaužas protestā pret tradicionālo izglītības sistēmu, veidojot savas ciematu skolas vai izvēloties mājmācību, vides piesārņojumu, izvēloties sargāt vidi, politisko netaisnību vai sociālo nevienlīdzību, mācoties dalīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ekociematu projekti, kas tiek īstenoti Latvijā

Dziesmas Krāslavas novada Indrā - pamatideja ir dzimtas mājvietu koncepcija
Varavīksnes Valmieras novada Vaidavā - paredzēts izveidot sešus īpašumus atbilstoši dzimtas mājvietu koncepcijai
Camphill Rožkalni Valmieras novada Lizdēnos - pamatprincips ir iekļaut sabiedrībā cilvēkus ar īpašām vajadzībām
Zaķis un citi zvēri Jaunjelgavas novada Secē - ekotehnoloģiju lietošana, tradicionālās kultūras pamatprincipi
Sidrabe Jelgavas novada Lielplatonē - plānots izbūvēt senlaicīga stila rindu mājas aptuveni 50 iedzīvotājiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?