Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ekonomisti: cenām būtu jākrīt straujāk

treknajos gados Latvija citu Eiropas Savienības (ES) valstu vidū bija pirmrindniece augstās inflācijas ziņā, toties krīzes gadu pēdējos mēnešos tā pārgājusi otrā frontē - ieņem deflācijas čempiones goda vietu. Tomēr par spīti tam Dienas uzrunātie ekonomisti uzskata, ka treknajos gados uzblīdušās cenas Latvijā lejup slīd pārāk gausi. Vairāk tās sarukušas, piemēram, apģērbam, friziera pakalpojumiem, mērenāk - pārtikai, bet atsevišķās pozīcijās tās krīzes laikam neraksturīgi turpina augt.

Kāpēc cenas Latvijā nekrīt straujāk? Ekonomisti to skaidro ar vairākiem faktoriem, tostarp netiešo nodokļu kāpumu, nepietiekamu konkurenci iedzīvotājiem būtisku pakalpojumu sniedzēju vidū u.c. Par deflācijas nākotni ekonomistu domas dalās - vieni uzskata, ka cenu kritums ilgs īsāku laika posmu, nekā iepriekš prognozēts, kamēr Latvijas Bankā (LB) sagaida deflācijas beigas nākamā gada nogalē.

Dārgi pakalpojumi

Ja inflācija parasti ir augšupejošas ekonomikas pavadone, tad ar deflāciju ir pretēji. Latvijas ekonomikas lejupslīde sākās 2008. gadā, bet cenas pakāpeniski sāka sarukt 2009. gadā. Gada deflācija pirmo reizi fiksēta pērn oktobrī, kad cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, bija par 0,9% zemākas. Nedaudz lielākā apmērā deflācija Latvijā vērojama pārējos sešus mēnešus, vislielāko cenu kritumu gada griezumā piedzīvojot februārī - 4,2.

Dienai norāda LB ekonomikas eksperte Krista Kalnbērziņa, salīdzinot šā gada aprīli ar šo mēnesi pērn, cenas Latvijā nav sarukušas 30% preču un pakalpojumu. Tostarp izglītībai, alkoholam, medicīnas produktiem, tabakai un degvielai. Savukārt visbūtiskākais cenu kritums - par vairāk nekā 10% - bija friziera, mājokļa uzturēšanas pakalpojumiem, par 5-10% mazinājušās apģērbu, apavu, mēbeļu cenas. Mērenāk - mazāk par 5% - kritušas pārtikas cenas.

Pēc veikalu tīkla Maxima preses sekretāra Ivara Andiņa Dienai teiktā, viskrasāk cenas pārtikai saruka pērn, kad piemēram, piena produktu cenas tīklā samazinājās par 23%. Gadumijā cenu lejupslīde, pēc I. Andiņa teiktā, apstājās. Pārtikas cenas pēc krituma stabilizējušās arī Rimi veikalu ķēdē, sacīja ķēdes pārstāve Zane Eniņa. SEB bankas padomnieks Andris Vilks un arī Swedbank vecākā ekonomiste Lijas Strašuna vienprātīgi secina, ka pārtikas cenas vairāk vai mazāk ir piezemējušās un, ja mainīsies, tad sezonālu faktoru ietekmē. «Galvenokārt ir jārunā par iepriekš uzpūstajām dažādu pakalpojumu cenām, kaut vai izglītības, veselības, atsevišķu komercpakalpojumi un individuālie pakalpojumi, cenas zālēm. Tur ne visur cenas ir kritušas atbilstoši un ir palikušas visai augstas neadekvāti kvalitātei un pirktspējai,» vērtē SEB bankas pārstāvis. Pēc Swedbank ekonomistes domām, vēl vajadzētu kristies cenām atpūtai un kultūrai, sakariem, arī apģērbam, apaviem, mājokļa iekārtojuma un arī transporta pakalpojumiem.

Vairāki faktori

Vaicāti, ka kāpēc cenas Latvijā rūk tik gausi, ekonomisti to skaidro ar vairākiem faktoriem. Tostarp ar zemo konkurenci patērētājiem būtisku pakalpojumu, piemēram, transporta, siltumapgādes u.c. sniedzēju vidū, netiešo nodokļu - akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa - likmju celšanu. «Izslēdzot nodokļu ietekmi, cenu līmenis šobrīd būtu bijis par 7-8% zemāks,» saka LB eksperte. Savukārt ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis norāda: lai cenas kristu straujāk, būtiskāk jāsarūk treknajos gados uzblīdušajiem ienākumiem. Reālā alga Latvijā pērn saruka par aptuveni 5%, vairāk valsts sektorā, mazāk - privātajā. Cilvēku kopējo ienākumu kritums gan bija būtiskāks, jo daudzviet vairs netiek maksātas prēmijas u. c., piebilda A. Vilks, piebilstot, ka darba samaksas fonds valstī gada laikā ir sarucis par 30%. Taču, no otras puses, pieaug arī aplokšņu algas, nelegālā nodarbinātība, kā dēļ patiesā cilvēku ienākumu un nodarbinātības aina Latvijā varētu būt labāka, nekā rāda statistika. «Ja reiz algu fonds ir tik strauji krities, tad pirktspējas kritumam bija jābūt vēl lielākam ar turpinošos cenu kritumu. Tomēr gan cenu indeksa virzība, gan arvien mazāks kritums mazumtirdzniecībā liecina, ka tomēr naudas aprite un patēriņš notiek pietiekošā apjomā, kas nespiež cenas vēl vairāk uz leju,» tā A. Vilks. Vēl vaina, viņaprāt, ir apstāklī, ka Latvija ir mazs tirgus, kur cenas parasti tik būtiski nekrītas, kā tas notiktu lielākā valstī. «Mazs tirgus nevar masveidā preces iepirkt lēti. Tāpēc brīnāmies, kā Lidl [Vācijas ķēdē] cenas var būt tik zemas.» Pēc L. Strašunas domām, cenas negribīgi slīd lejup, jo uzņēmumi nevēlas daudz samazināt savus uzcenojumus. Arī eiro vājums un dolāra stiprums nerunā par labu cenu kritumam, jo imports, par ko norēķinās dolāros, tostarp arī energoresursi, kļūst dārgāks. Tas ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas turpmāk noteiks deflācijas apmēru. Ekonomisti jau ir noīsinājuši gaidāmo deflācijas mūžu, ņemot vērā martā un aprīlī vērojamo nelielo cenu kāpumu pret iepriekšējo mēnesi. Tas, pēc A. Vilka un L. Strašunas, nenozīmē deflācijas beigas, taču signalizē, ka cenas Latvijā saruks īsāku laika posmu, nekā iepriekš prognozētajā nākamā gada pirmajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?