Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ekskluzīvās ogas - lācenes

Latvijas mežos gatavojas lācenes, jau kopš mēneša sākuma tās nopērkamas arī tirgū. Svaigā veidā tās ir pieejamas, kaut arī ogu iepirkuma cena ir augsta, bet veikalos lāceņu ievārījumu atrast ir tikpat kā neiespējami. Vai tas liecina, ka agrāk vecmāmiņu saujām grābtās ogas pakāpeniski izzūd un ir kļuvušas par ekskluzīvu preci? Botāniķe Valda Baroniņa mierina, ka strauju lāceņu samazināšanos nevar novērot, taču ogu daudzums nākotnē lielā mērā būs atkarīgs no tām piemērotām sūnu purvu un purvainu mežu platībām un to izmaiņām.

Rīdziniekam Mārim Alksnim lāceņu ievārījums asociējas ar bērnību. Taču, kad viņš vēlējies atrast šo gardumu veikalos, tas neesot izdevies, viņš raksta savā interneta emuārā. Tagad M. Alksnis cenšas pats iegādāties ogas un pagatavot ievārījumu, lai varētu ēst to ar pankūkām vai Lapzemes sieru. Arī Dienai pēc nesekmīgas meklēšanas vairākos veikalu tīklus visbeidzot izdevās atrast šo ogu želeju veikalā Stockmann, kur Somijā gatavotas lāceņu želejas - 230 gramu - cena ir Ls 3,95. Iespējams, rudens pusē ievārījumu plāno tirgot Maxima.

Savulaik lāceņu ievārījumu ražoja SIA Puratos Latvia ar tirdzniecības zīmi Pūre, tagad to vairs nedara, jo iepirkuma cena ogām Skandināvijā ir pārlieku augsta. 2009. gadā tās maksāja 10 eiro kilogramā, bet tagad lācenes ir vismaz uz pusi dārgākas. Tas izskaidrojams ar šo ogu slikto ražu Skandināvijā, tāpēc, pieprasījumam saglabājoties iepriekšējā līmenī, cenas aug, skaidro SIA Puratos Latvia tirdzniecības vadītāja Anžela Hmeļova. Ar šādām izmaksām uzņēmuma produkcijas - 440 gramu burciņas lāceņu ievārījuma - cena būtu septiņi astoņi lati, un cilvēki to nevarētu atļauties nopirkt. Tāpēc Puratos Latvia varētu atsākt šo ogu ievārījuma gatavošanu tikai tad, ja kritīsies lāceņu cenas Skandināvijā. «Latvijā lācenes aug, bet ļoti mazā daudzumā, ražošanas uzņēmumam to ir par maz,» piebilst A. Hmeļova.

Iespējams, vienīgais uzņēmums, kas pašlaik gatavo lāceņu ievārījumu Latvijā, ir SIA Atasco ar tirdzniecības zīmi Zelta zaptes, pagaidām gan tas realizē savu produkciju tirdziņos un piegādā restorāniem. Šogad uzņēmums plāno to piedāvāt arī atsevišķiem veikaliem. SIA Atasco iepērk tepat Latvijā lasītās ogas. Ilgtermiņā - kopš pagājušā gadsimta vidus - lāceņu augšanai piemērotās platības noteikti ir samazinājušās, jo savulaik notikusi aktīva mežu un purvu nosusināšana, attīstījusies kūdras ieguve, norāda botāniķe Valda Baroniņa. Galvenokārt ar to izskaidrojams, ka vecākā paaudze atceras šo ogu pārbagātību mežos, bet mūsdienās lāceņu mežā nav nemaz tik daudz. Nevar teikt, ka patlaban notiek strauja šo ogu samazināšanās, vismaz botāniķu novērojumi par to neliecina. Taču lāceņu daudzumu mežos var ietekmēt dažādi faktori - purvu aizaugšana, mežu izciršana, apputeksnētāju trūkums, iespējama pastiprināta vīrišķo augu savairošanās, to ziedi var ciest pavasara salnās. Var arī nesakrist sievišķo un vīrišķo augu ziedēšanas laiks. Lāceņu izplatība nākotnē noteikti būs atkarīga no to augšanai piemērotajām sūnu purvu un samērā gaišu purvainu mežu platībām, norāda V. Baroniņa.

Tā kā mežā lāceņu nav daudz, to cena ir augsta, tās ir otras dārgākās ogas pēc meža zemenēm. Pie meža tās uzpērk par 2,5-3,5 latiem, galvaspilsētā cena ir četri pieci lati kilogramā, Centrāltirgū par mazu glāzīti ogu jāšķiras no Ls 1,20, bet kilograms var maksāt pat līdz septiņiem astoņiem latiem. Interneta sludinājumos lācenes piedāvā par trim četriem latiem kilogramā.

Tehnisko zinātņu doktors Andris Ansis Špats pats mēģinājis audzēt lācenes, lai iegūtu garšīgās ogas, taču, balstoties uz pieredzi, viņš atzīst - tās aug tikai īstā sūnu purvā, daļēji noēnotā, nelieliem kociņiem klātā teritorijā, intensificētā laukā to ražu nevar iegūt. Tāpēc neatliek nekas cits kā salasīt ogas pašam vai šķirties no krietnas summas, pērkot svaigas lācenes vai to ievārījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?