Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ekskursantus gaida pagastu stāstnieki

«Senioriem tā ir iespēja būt sabiedrībā, paveikt ko vērtīgu sava novada labā un saturīgi piepildīt laiku,» apgalvo Lūcija Kārkliņa. Viņa ir viena no 14 senioriem, kas šovasar iesaistījās Vidzemes plānošanas reģiona projektā Tourage jeb Senioru tūrisma attīstība nomaļos reģionos.

Šis projekts iekļuvis 20 labāko Eiropas tūrisma projektu vidū, kas veicina ilgtspējīgu tūrisma attīstību Eiropas Savienībā. Kopumā tika izvērtēti 200 dažādi projekti no visas Eiropas. «Latvijas pārstāvjiem piešķirtā nominācija ļaus gūt ievērojamu atpazīstamību un pievērst uzmanību senioru tūrisma aktualitātēm,» saka projekta vadītāja Aija Rūse. Oktobrī ar projektu Tourage un tā sasniegtajiem rezultātiem trīs gadu laikā, kopš tas ieviests, tiks iepazīstināta arī plašāka publika Grācā Austrijā, bet paši Amatas seniori jau veiksmīgi iejutušies gidu lomā.

Potenciāls resurss

Tourage galvenais mērķis ir veicināt tūrisma attīstību reģionos, sekmēt ekonomikas augšupeju un mazināt sezonālu nodarbinātību nomaļos reģionos, vienlaikus popularizējot aktīvu novecošanu. Vidzemes plānošanas reģions projektā iesaistījies, lai kopā ar vēl 12 partneriem no dažādām Eiropas valstīm meklētu risinājumus, kā attīstīt senioru tūrismu Eiropas nomaļajos reģionos un veiksmīgāk mudināt gan vietējos, gan ārvalstu seniorus izbaudīt tūrisma piedāvājumu Vidzemē.

«Mūsu uzdevums bija iepazīt kādu labu piemēru no partneriem un pārņemt praksi. Reģionālajās sanāksmēs sanāca kopā seniori, tūrisma speciālisti un sprieda par piemērotāko tieši Vidzemes reģionam. Ideju aizguvām no projekta Tourage partneriem Spānijā, Granadas pilsētā - mums ļoti iepatikās un, pielāgojot Latvijas vajadzībām, ieviesām to šeit,» stāsta Aija Rūse, viņa turpina: «Veiksmīgie projekta rezultāti pierāda, ka seniori nav izaicinājums, bet gan lieliska iespēja visai tūrisma industrijai gan Latvijā, gan visā pasaulē. Turklāt seniori ir ne tikai daļa tirgus, bet arī potenciāls resurss, ar kura palīdzību var attīstīt tūrisma sektoru un dažādot piedāvājumu.»

Šovasar Amatas novada seniori divu mēnešu garumā ik sestdienu cītīgi apguva jaunas zināšanas, lai kļūtu par tūristu pavadoņiem - gidiem.

Dzīve kā puzle

Mēs tiekamies Ieriķos, Amatas novada Tūrisma informācijas centrā. Tūrisma gides Lūcija Kārkliņa un Daira Cīrule stāsta, ka apmācības bijušas aizraujošas, seniores ieguvušas arī jaunas iemaņas. «Mācījāmies, kā strādāt ar tūristu grupiņām, kam pievērst uzmanību. Apguvām gan aktiermeistarību, gan pirmās palīdzības sniegšanu. Mūs iepazīstināja ar augiem - ieguvu informāciju, ar kuru ikdienā kā skolotāja līdz šim nestrādāju,» stāsta Daira Cīrule, viņa turpina: «Es vienmēr saku, ka dzīve sastāv no daudzām puzlēm. Šo gida puzli man palīdzēja salikt nejaušība. Šogad pārtraucu savas vēstures skolotājas darba gaitas, un projektā mani iesaistīja kāds cits seniors.»

Lūciju Kārkliņu iesaistīties Tourage projektā motivējusi iespēja būt pie dabas: «Es visu mūžu esmu bijusi saistīta ar dabu, līdz šim strādāju par inspektori Gaujas Nacionālajā parkā, tāpēc šo iespēju izjutu kā savu darba gadu un dzīves turpinājumu.»

Vairākus gadus pēc aiziešanas pensijā Lūcija jutusies nomākta - vairs nav ierastā darba ritma, ikdiena jāpavada mājās un vai tiešām dzīvē viss būtu pagājis? «Lai gan es nesēdēju tikai mājās - centos piedalīties dažādās sabiedriskajās aktivitātēs, beidzot bija laiks aizbraukt pie bērniem, mazbērniem, radiem - sāku domāt arī par vaļaspriekiem. Darīju visu, kas patīk - mācījos gleznot, fotografēju un pie sevis prātoju - cik labi, ka visu mūžu nav bijis jāsēž pie datora! Esmu bijusi pie dabas un gribētu tā arī turpināt. Uzzināju par šo projektu un sākumā šaubījos - ja tajā piedalīsies tikai jaunie, vai es tur iederēšos? Bet kopā ar citiem senioriem - tas ir tieši man,» atzīst Lūcija.

Viņa priecājas, ka kopā ar citiem senioriem varējuši izbraukt visus Amatas novada pagastus. «Katrā pagastā atklājām ko jaunu. Iepazinu novadu, iepazinu jaunu profesiju un varu teikt - caur šo projektu man ir jaunas zināšanas un jauni draugi. Mēs ļoti labi kopā jūtamies,» uzsver Lūcija.

Pagastu stāstnieki

Līdz šim Amatas novadā nav bijuši apzināti cilvēki, kuri varētu pastāstīt par novadu vairāk, nekā pieejama informācija Vikipēdijā. «Gribējās, lai stāsts par katru pagastu būtu dzīvīgāks, no pašu senioru dzīves pieredzes izrietošs, ar savu redzējumu. Mums bija vajadzīgi pagastu stāstnieki, kā tagad paši esam iesaukuši šos gidus. Tā sākām apzināt seniorus katrā pagastā. Lūcija Kārkliņa bija viena no pirmajām seniorēm, ko izvēlējāmies - viņa bija piemērota tieši dabas gides darbam,» projekta pirmsākumus atceras Indra Paseka, Amatas novada pašvaldības Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

Viņa uzslavē seniorus par ieinteresētību: «Senioriem ir liela interese, tā ir kā jauna odziņa viņu dzīvē.» Indra arī stāsta, kā projektā iesaistījies kāds senioru pāris - sākumā paši domājuši, ka nav nokļuvuši īstajā vietā, bet pieticis jau ar pāris nodarbībām, lai abi seniori burtiski atplauktu: «Tas ir labs piemērs, kā cilvēks, kurš līdz ar vecumu ir ierāvies sevī, tomēr atkal atplaukst un ir gatavs līdzdarboties.» - «Šis ir sociāls projekts - seniori tiek iesaistīti savas vietas, sava pagasta kultūras uzturēšanā, un viņi atkal jūtas vajadzīgi,» norāda Ilze Liepa, Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma speciāliste.

Pašlaik aktīvi par tūrisma gidiem strādā desmit Amatas novada seniori. Piemēram, Mārīte Rukmane vada pusotru stundu garu ekskursiju Spāres muižā, Daira Cīrule interesentiem izrāda Ieriķu dzirnavas, bet Lūcija Kārkliņa tūristu grupiņas ved gar Amatas upes krastu - var iet 12, 19 vai trīs kilometrus. Informācija par projektu un pieteikšanos ekskursijām atrodama mājaslapā http://amata.lv/amatas-pagastu-stastnieki/. «Šīs varētu būt vērtīgas ekskursijas dažādām paaudzēm - ne tikai senioru vecuma ļaudīm, bet arī skolēniem. Turklāt - kur vēl esat satikuši gidus, kuri ir savas iepazīstināmās vietas patrioti?» uzsver I. Liepa. Amatas novada senioru pieredze netiks slēpta. «Esam gatavi pieredzē dalīties arī ar citām pašvaldībām un senioru biedrībām. Šis ir brīvprātīgs darbs, iespējams, mūsu seniori ir gatavi apmācīt arī citus seniorus,» saka Aija Rūse.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?