Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Eksperti: vietējie čempioni valstij būtu jāaizsargā

Pure Food darījums, cerams, valdībai liks sarosīties un vismaz sākt debates par īpašiem atbalsta mehānismiem vietējiem uzņēmumiem, lai mazinātu to nonākšanu ārvalstu investoru rokās, Dienai sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītājs Didzis Šmits. Viņaprāt, atbalsts būtu jāparedz ne tikai pārtikas, bet arī citu nozaru vietējiem piederošiem uzņēmumiem, kas uzskatāmi par «nacionāliem čempioniem», tam piekrīt arī citi uzrunātie ekonomikas pārzinātāji.

Ekonomikas ministrija (EM) pašlaik izstrādājot atbalsta mehānismu, taču vēl nav zināms, vai resursi būs pieejami tikai pašmāju vai arī uzņēmumiem ar ārvalstu kapitālu. «Pie programmas vēl tiek strādāts. Primāri atbalstāmi varētu būt pašmāju un prioritārajās nozarēs strādājoši uzņēmumi,» Dienai teica ekonomikas ministra Arta Kampara (Vienotība) preses sekretāre Elīna Bīviņa.

D. Šmits kā pozitīvu piemēru valsts pretimnākšanā minēja neseno gadījumu ar Latvijas finieri (LF), ko valstij izdevās pasargāt no Krievijas Sveza tīkojumiem. Tiesa, Krievijas kompānijas mēģinājums iekļūt LF bija visai agresīvs un nav salīdzināms ar Pure Food gadījumu. Tomēr valsts, pēc LPUF vadītāja domām, varēja darīt vairāk un vismaz mēģināt, lai ievārījumu ražotājs nenonāktu ārvalstu īpašnieku rokās.

Lai mazinātu pašmāju uzņēmumu nonākšanu ārvalstu kompāniju īpašumā, Latvijai būtu jārada saraksts ar īpaši atbalstāmiem vietējiem piederošiem uzņēmumiem. «Tur jābūt uzņēmumiem, kas veido nozaru mugurkaulu. Atbalsta instrumenti un formas vārētu būt dažādas, tas ir sekundārs jautājums. Vispirms ir svarīgi noteikt, kas ir nacionālas nozīmes uzņēmumi un ka pret tiem vajag īpašu attieksmi,» teica D. Šmits.

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis domā, ka īpašu atbalstu varētu paredzēt nevis konkrētam uzņēmumam, bet nozarēm. Uz atbalstu varētu pretendēt konkurētspējīgākie, pamatā eksporta tirgos strādājošie vietējie uzņēmumi, kas ražo augstas pievienotās vērtības produktus, tā Ģ. Rungainis. «Visur vienmēr vajag atbalstīt savējos, un visi to dara. Tās atbalsta formas ir dažādas, un tās ir katras valsts ziņā,» tā Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe.

EM pārstāve norāda, ka pašlaik sagatavošanas stadijā ir tā dēvētais mezanīna instruments jeb ES fondu atbalsta programma, kuru plānots sākt vasaras beigās un kur būs pieejami 28 miljoni eiro (teju 20 miljoni latu). Uz finansiālu atbalstu primāri varēs pretendēt tie uzņēmumi, kuri darbojas prioritārajās nozarēs, arī pārtikas rūpniecībā. Programma, pēc E. Bīviņas teiktā, kalpos kā sava veida pilotprojekts attīstības finanšu instrumenta izveidē, kas saistīts ar ieceri veidot reindustrializācijas jeb rūpniecības atjaunošanas fondu. A. Kampara vīzija ir finansējumu fondam rast, pārdodot vairāku valstij piederošo uzņēmumu kapitāldaļas un piesaistot privātās investīcijas. Ministra pārstāve atturējās nosaukt termiņus, kad šāds fondu varētu sākt darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?