Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

EP būs vairāk eiroskeptiķu

Eiropa ir piedzīvojusi zemestrīci - tā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu, kurās ļoti labus panākumus guvušas eiroskeptiskās un galēji labējās partijas, rezultātus raksturoja Francijas sociālistu premjerministrs Manuels Vals. To pirmām kārtām viņš attiecināja uz balsojumu paša valstī, kur lielāko atbalstu guva radikālā nacionālistu partija Nacionālā fronte ar Marinu Lepenu priekšgalā.

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka arī nākamajā EP sasaukumā visplašākā pārstāvniecība būs divām tradicionāli lielākajām parlamenta politiskajām frakcijām - Eiropas Tautas partijas grupai (EPP) un Sociāldemokrātu aliansei (S&D). Tomēr lielāka eiroskeptisko un radikālo spēku klātbūtne var būtiski ietekmēt likumdošanas procesu.

Pieaugusi aktivitāte

Šajās EP vēlēšanās piedalījās 43,09% no 382 miljoniem balsstiesīgo Eiropas Savienības (ES) pilsoņu. Tas ir par 0,09% vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2009. gadā. EP uzsver, ka vēlētāju aktivitātes pieaugums ir «vēsturisks», jo kopš 1979. gada, kad notika pirmās EP vēlēšanas (līdz šim augstākā aktivitāte - 63%), tā visu laiku bija samazinājusies.

Vēlētāju aktivitātes pieaugums, salīdzinot ar 2009. gadu, novērots 11 no 28 ES dalībvalstīm. Vislielākais pieaugums reģistrēts Grieķijā - par 4,79%. Nedaudz atpaliek Vācija ar 4,6% pieaugumu un Francija ar 3,4%, vēsta portāls EUobserver. Daļa ekspertu vēlētāju aktivitātes pieaugumu saista ar atsevišķu valstu iedzīvotāju lielo atbalstu eiroskeptiskajām partijām.

Tajā pašā laikā atsevišķās valstīs balsstiesīgo aktivitāte bijusi rekordzema. Slovākijā EP vēlēšanās savu balsi nodevuši tikai 13% reģistrēto vēlētāju. Tā ir visu laiku zemākā vēlētāju aktivitāte EP vēlēšanās kādā no ES dalībvalstīm. Otra zemākā aktivitāte bijusi Slovākijas kaimiņvalstī Čehijā, kur pie urnām devušies 19,5%.

Vēlas citādu ES

Saskaņā ar iepriekšējiem vēlēšanu rezultātiem vairāk nekā pusi no 751 deputātu vietas nākamajā EP sasaukumā aizņems centriski labējie EPP un centriski kreisie S&D politisko grupu pārstāvji. Tomēr abu ietekmīgāko grupu pārstāvniecība parlamentā ir samazinājusies. Tas daļēji ir saistīts ar to, ka turpmāk EP būs par 15 deputātiem mazāk nekā līdz šim.

Ir skaidrs, ka jaunajā EP strādās ievērojami vairāk eiroskeptiski un labēji vai kreisi radikāli noskaņotu politiķu, kuru pārstāvētie spēki virknē valstu ir guvuši neredzētus panākumus. Par vēsturiskiem ir jāatzīst eiroskeptiskā britu politiķa Naidžela Farādža vadītās Lielbritānijas Neatkarības partijas iegūtie 27% balsu un Nacionālās frontes saņemtie 25%.

Nacionālās frontes līdere M. Lepena pēc uzvaras vēlēšanās paziņoja, ka franči vēlas redzēt citādu ES. «Tauta ir runājusi skaidri un skaļi. Franči vairs nevēlas, ka viņus vada kāds ārpus mūsu robežām - neievēlēti ES komisāri un tehnokrāti. Viņi vēlas būt pasargāti no globalizācijas un atgūt varas grožus pār savu likteni,» M. Lepenu citē The Wall Street Journal.

Viņa aicināja Francijas sociālistu prezidentu Fransuā Olandu atlaist pašreizējo valsts parlamentu, kur ievērojami lielāko daļu vietu aizņem vēlētāju vidū tradicionāli populārās Sociālistu partija un konservatīvā Tautas kustības savienība.

F. Olands pēc vēlēšanām, kurās valdošie sociālisti ieguva tikai 14% balsu, sasaucis valdības ārkārtas tikšanos, bet premjers M. Vals paziņoja, ka tuvākajā laikā valdība samazinās nodokļus.

N. Farādžs, komentējot savas partijas panākumus Lielbritānijā, sacīja, ka līdz ar šīm EP vēlēšanām ir «apturēta Eiropas integrācijas nenovēršamība», raksta BBC.

Lielbritānijas konservatīvais premjers Deivids Kamerons, kura vadītā partija ierindojās trešajā vietā, paziņoja, ka vēlēšanu rezultāti ataino sabiedrības «vilšanos ES». Viņš gan noraidīja iespēju pārcelt uz ātrāku laiku paša ierosināto referendumu, kurā briti lemtu, vai palikt ES sastāvā. D. Kamerons solījis sarīkot referendumu 2017. gadā, ja Konservatīvā partija uzvarēs nākamā gada parlamenta vēlēšanās.

Nezina, kas vieno

Analītiķi prognozē, ka eiroskeptiskie un radikālie spēki neiegūs pietiekami daudz deputātu vietu, lai bloķētu EP virzītos likumprojektus, tomēr tiem būs ievērojami lielākas iespējas pasniegt savas idejas.

«Viņiem dos vairāk laika debatēs, viņi iegūs vietas atsevišķās EP komisijās, kas nozīmē, ka viņu rīcībā būs lielāka platforma, lai nodotu savu vēstījumu vēlētājiem,» Sarejas Universitātes Eiropas politikas pētnieks Saimons Ašervuds sacīja CNN.

Viņam pievienojas arī sabiedriskās organizācijas VoteWatch vadītājs Doru Frantesku, kurš domā, ka tā saucamie Eiropas politikas autsaideri caur EP iegūs redzamāku pozīciju, lai ietekmētu politisko procesu dzimtenē.

S. Ašervuds gan atgādina, ka šīs partijas vieno tikai un vienīgi nepatika pret Briseles birokrātiju. «Viņi ir vienoti nepatikā pret ES, bet nespēj vienoties par to, kas viņiem patīk,» domā politologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?