Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Es palikšu savā zemē, savā mājā

Aizvadītais oktobris - veļu mēnesis - ierakstījies ar krasiem pavērsieniem Latvijas vēsturē. Nupat atzīmējām Tautas frontes dibināšanas 25. gadadienu. Bet man atmiņā izgaismojās oktobris pirms daudziem gadiem manā ļoti agrajā bērnībā.

Tas bija 1944. gads. Divu okupācijas varu maiņa. Civiliedzīvotāji bēga no Latvijas. Motīvi dažādi, bet mērķis viens - prom no boļševikiem. Mēs braukt negatavojāmies, jo vecmāmiņa stingri pateica: «Es palikšu savā zemē, savā mājā. Kas mani, vecu cilvēku, aiztiks.» Vienu viņu mamma neparko negribēja atstāt. Atceros, ka ar mammu devāmies pie vecmāmiņas pāris kvartālu tālāk. Atpakaļ atgriezāmies visas trīs. Nu pie katras mājas durvīm stāvēja apbruņots vācu zaldāts. Mamma pajautāja, vai drīkst iziet. To atļāva. Skatījāmies, kā pa ielām klīst apjukuši cilvēki. Izrādījās, no mājām iziet drīkst, atpakaļ - ne. Pat Ziedoņdārza ejas bija apsargātas. Runāja, ka cilvēkus no ielām savāks un vedīs uz Vāciju.

Vecmāmiņa un mamma labi runāja vāciski, lūdza ielaist: apģērbs viegls, bērns salst. Atceros sastingušo figūru ar šauteni un vienīgo izrunāto vārdu ar metālisku, aukstu skaņu: «Nein!» Man pat biželes, ko vecmāmiņa sauca par peļastītēm, trīcēja - vairāk no bailēm nekā aukstuma. Kam Vācijā kara beigās būtu noderīgas divas sievietes un viena knīpa? Bet tāda bija pavēle.

Cilvēki uz ielas bija izmisuši, iznākuši tādi kā stāv, bez siltām drēbēm un produktiem. Taču mūsu sargeņģelis bija nomodā. Pēkšņi atsprāga mājas slēgtie vārti - lidoja koferi, skriešus pārvietojās cilvēki. Uz pēdējo kuģi centās paspēt kāda leģionāra ģimene. Pa to starpu iesprukām pagalmā un pa sētas durvīm dzīvoklī. Gan jau sargkareivis redzēja, bet vācieši ir punktuāli un precīzi - viņa postenis bija pie parādes durvīm.

Varbūt tā bija nākamā diena, kad Rīgā ienāca sarkanā armija. Vecmāmuļai piederēja daudzdzīvokļu īres nams. Tur ieradās armijas vīri - nezinu, ar vai bez papīriem - un pieprasīja nekavējoties dzīvokli atbrīvot sarkanarmijas apakšpulkveža vajadzībām. Līdzi drīkstēja paņemt tikai tik, cik var aiznest rokās, nekādu transportlīdzekli izmantot neatļāva, pat rokas ratiņus ne. Apakšpulkvedis bija augstsirdīgs, atļāva atnākt vēlreiz. Taču cik gan rokās var aiznest divas sievietes un viena sīkaļa? Mammai un vecmāmiņai abas rokas bija aizņemtas, un es satuntuļota klunkurēju līdzās - mētelīša kabatas piebāztas, pāri krūtīm krusteniski apsiets. Atceros, biju pieķērusies savai mīļajai ammītei (vārds «omīte» man nepadevās), kad viņa, nezinādama krievu valodu, ar žestiem mēģināja ieskaidrot denščikam, lai iekurina kungam krāsni. Tagad domāju, cik sirdsskaidram jābūt cilvēkam, lai tādā brīdī vēl parūpētos par savu pāridarītāju.

Mēbeles, gleznas, servīzes, grāmatas, drēbes, viss, viss un daļa no sirds palika tur, ar sūru darbu celtajā namā. Toreiz nevarēja pie īpašuma tikt ar viegli iegūtiem sertifikātiem vai duļķainiem finanšu darījumiem. Mani vecvecāki lika santīmu pie santīma, ķieģeli pie ķieģeļa, no daudz kā atsakoties bērnu nākotnes vārdā. Bija 1944., nevis 1940. gads, bet man tagad jautājums - bija vai nebija okupācija - nerodas.

Īpašums zaudēts, bet galvenais - palikām dzīvas, sveikas, veselas, kaut biedējošas nākotnes priekšā. Sarkanajā miglā uzplaiksnīs vēl 1949. gads. Bet tas ir jau cits stāsts. Tādas ir manas tālās agrās bērnības atmiņu drumslas, kas dziļi iegravējušās prātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?