Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Esmu vīlies Zatlera partijā

Iemesls pārmaiņām Rīgas brīvostas pārvaldē ir jau gandrīz noslēgtais līgums ar kādu firmu par Spilves pļavām, kuras viens no īpašniekiem, izrādījies, ir arī pats Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Vai nejūtaties tā, ka Leonīds Loginovs būtu visus valdes locekļus, ieskaitot jūs, piekrāpis?

Jā, mēs to nezinājām, ka viņš tur ir. Bet šobrīd man rodas aizvien lielāka pārliecība, ka varbūt viņš pareizi darīja, ka mums to neteica. Es vienmēr jautājumus ostā skatos nevis politiski vai atkarībā no tā, vai man patīk vai nepatīk kāds cilvēks, bet atkarībā no tā, kāds no lēmuma ir labums ostai. Vai, ja tur ir kāds cilvēks, man ir jāmaina viedoklis atkarībā no tā, vai viņš tur ir vai nav? Jā, es varu mainīt, ja viņš ir noziedznieks, krāpnieks. Šajā gadījumā - Rīgas brīvostas pārvaldnieks, cienījams cilvēks, daudzu starptautisku organizāciju pārstāvis, bijis padomnieks daudziem satiksmes ministriem. Viņš kādam var nepatikt, bet vai tāpēc valde, zinot, ka tur ir Loginovs, būtu skatījusies tā, ak, redz, tur ir Loginovs, tad tas ir Loginova interesēs. Un tad sanāktu, ka mēs visa valde būtu lēmusi tā, kā Loginovam vajag? Var skatīties arī tā - vai šis uzņēmums, kas nāk ostā, ir ostai un valstij izdevīgs.

Vai uzskatāt, ka tā ir laba prakse, ka cilvēks, kurš ir ostas pārvaldnieks un par to saņem algu, turklāt ne maza, organizē blakus biznesus ar sava uzņēmuma pārvaldībā nodotajām daļām?

Gan jā, gan nē. Ja paskatāmies - ne tikai par Rīgas brīvostu, bet vispār par ostām - tad tur ir daļēja taisnība jūsu jautātajā. Bet, ja apskatām konkrēto situāciju, tad šīs Spilves pļavas vairāk nekā divdesmit gadu ir bijušas pārpurvojušās, bet ostai jāiegulda milzu nauda katru gadu, lai teritoriju uzturētu. Šajā gadījumā ir nomnieks, kurš uzņemas to visu sakopt. Tur ir pārvaldnieks? Nu un tad - sētnieks, pārvaldnieks vai es. Bet valstij par to vairs nav jākreņķējas, nav jāiegulda šajā teritorijā līdzekļi un jāšķērdē, bet to sakārto, un valsts sāk pelnīt.

Ja jūs būtu privāts uzņēmējs un zinātu, ka kāds firmas darbinieks slēptā formā izmanto jūsu firmu savam biznesam, jūs to darbinieku paturētu?

Šeit nav slēptu formu.

Kā nav? Tikko teicāt, ka līguma slēgšanas brīdī jūs nezinājāt, ka Loginovs tur ir?

Tajā brīdī - jā, bet īstenībā, kad es to visu uzzināju, es nākamajā dienā noskaidroju nedaudz vairāk par šo lietu. Jo ir starpība, piemēram, vai Loginovs ir šajā firmā tajā brīdī, kad slēdzām līgumu, vai no vakardienas. Noskaidroju no Loginova partneriem, ar kuriem es varēju sazināties, ka viņiem par šo pašu ir bijušas bažas - vai nebūs skandāla. Bet Loginovs ir teicis - man nav ko slēpties, es kā amatpersona to visu atrādīšu savos dokumentos.

Ja jums vajadzētu balsot, vai Loginovam ir jāturpina darbs savā amatā, kā jūs balsotu?

Pareizi ir sagaidīt juridiskus atzinumus, kurus - šajā gadījumā - vienīgais var dot Korupcijas novēršanas un apakarošanas birojs. Šodien es nelemtu, es teiktu, ka ir jāsagaida juridiski korekts atzinums.

Kā jūs vērtējat savu atbrīvošanu no Rīgas brīvostas valdes locekļa amata, par ko runā - jau vismaz trīs mēnešus?

Īstenībā esmu nedaudz vīlies Zatlera Reformu partijā. Jo, ja triju mēnešu laikā viņi nevar izdarīt tik sīku darbu, kā izmest mani ārā, tad jautājums - ko vispār viņi ir spējīgi izdarīt. Interesanti, ka esmu zaudējis ministra uzticību Rīgas brīvostā, kur maksā labu algu, bet es neesmu zaudējis ministra uzticību Engures ostā, kur nemaksā algu. (..)

Vai vispār ir iespējams izvairīties no politiskām valdēm?

Desmit gadus strādājot Rīgas brīvostā, varu teikt, ka politvalžu statuss brīvostām nāk par labu. Šobrīd ostu valdēs ir četri valsts un četri pašvaldības pārstāvji. Ir ačgārna domāšana, jo viņi ir nevis ielikteņi, kuri saņem algu un iet vienu reizi mēnesī uz darbu, bet strādā ostas pārvaldes labā. Es strādāju ostas pārvaldes interesēs, protams, ņemot vērā, ka es esmu arī Vides un reģionālās ministrijas pārstāvis. Es katru dienu skrienu, risinot ostas problēmas, kārtojot jautājumus, kas ir saistīti ar vidi un reģionālo attīstību. Osta - tas ir augsts līmenis, un tās pārstāvim jābūt pastāvīgai saiknei valdības līmenī.

Te jābūt savējiem, respektīvi?

Jā. Absolūti nepārmetu ZRP, ka atbrīvojās no manis, bet tad tas ir godīgi jāpasaka. Tas, ka ZRP manā vietā ieceļ Ingu Antāni, ir OK no politiskā viedokļa. Tas nav OK tikai no tā viedokļa, ka ministra uzstādījums ir, ka ostas valdē vajag juristu, jo ostas pārvaldē ir Juridiskais departaments, katrā valdes sēdē piedalās ostas advokāts. Jautājums - kas pārstāvēs vidi?

Intervēja Guntis Bojārs, viedokļus apkopoja Sandris Točs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

No pl. 8.55 līdz 9.55 Dienas rītā viesosies:
Solvita Āboltiņa (att.),
Imants Parādnieks,
Sergejs Dolgopolovs
Vladimirs Lindermans,
Ojārs Kalniņš,
Antons Kursītis

Ar viesiem par 18. februāra referendumu runās Guntis Bojārs un Andrejs Panteļējevs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?