Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Francija un Vācija tiecas atdzīvināt sadarbību

Francijas un Vācijas līderi trešdien plecu pie pleca pieminēja Pirmā pasaules kara beigu gadadienu, mēģinot iedvest jaunu elpu Francijas un Vācijas attiecībās, kas tiek uzskatītas par Eiropas Savienības galveno dzinējspēku. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī uzsvēra, ka franču un vāciešu draudzība ir apzīmogota ar asinīm, bet tagad pienācis laiks raudzīties nākotnē un stiprināt saites starp abām valstīm. Pēdējā laikā izskanējušas bažas, ka Vācija un Francija rūpējas tikai par savām interesēm, atstājot novārtā divpusējo sadarbību.

Labvēlības izpausme

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien bija ieradusies Parīzē, lai kopā ar N.Sarkozī pieminētu kara beigas un noliktu vainagu pie Nezināmā karavīra kapa. Tā bija pirmā reize, kad Vācijas līderis ieradies Parīzē, lai piedalītos ceremonijā, kas veltīta Pirmā pasaules kara beigām. 1998.gadā A.Merkeles priekštecis Gerhards Šrēders noraidīja Žaka Širaka ielūgumu, jo uzskatīja, ka «pagātni vajag atcerēties, bet dzīvošana pagātnē ir kļūda». Francijas un Vācijas vēsturiskais izlīgums jau tika apliecināts 1984.gadā, kad Fransuā Miterāns un Helmūts Kols tikās Pirmā pasaules kara cīņu vietās.

N.Sarkozī trešdien uzsvēra, ka 11.novembrī netiek svinēta vienas valsts uzvara pār otru, bet gan tiek pieminētas kara beigas un cilvēku ciešanas, kas bija briesmīgas abās robežas pusēs. «Vācu bāreņi sēroja par savu tēvu nāvi kaujā ne mazāk kā franču bāreņi,» teica N.Sarkozī.

«Vācieši un franči, kas reiz bija nikni ienaidnieki, tagad ir kopā kā kaimiņi, rosinot cerību un pārliecību arī citviet pasaulē, ka dziļas tranšejas ir iespējams pārvarēt,» atzina A.Merkele. «Kad starp mums ir nesaskaņas, visi zaudē. Kad mēs esam vienoti, visi iegūst.»

Kopīgas vērtības

Francija un Vācija ilgu laiku bijušas ciešākās sabiedrotās Eiropas Savienībā, tomēr pēdējos gados manāmas atsevišķas domstarpības, piemēram, par attiecībām ar Krieviju. Vācija jau G.Šrēdera laikā pastiprināja sadarbību ar Krieviju enerģētikas jomā. A.Merkelei ir nedaudz piesardzīgāka attieksme pret Krieviju, tomēr arī viņa vēlas turpināt biznesa darījumus ar Maskavu. Piemēram, atomenerģijas nozarē Vācijas uzņēmums Siemens nolēmis sadarboties ar Krievijas valsts uzņēmumu Rosatom, nevis Francijas koncernu Areva.

Vācijai un Francijai ir domstarpības arī par pieļaujamo budžeta deficīta lielumu, jo Francija atbalsta lielākus tēriņus. Vācija arī vēlas samazināt ES budžeta izdevumus, bet tas varētu nokaitināt Franciju, kas guvusi lielāko labumu no ES kopējās lauksaimniecības politikas. N.Sarkozī gan izteicis pārliecību, ka Francijai un Vācijai izdosies pārvarēt nesaskaņas. «Mums ir kopīgas vērtības, kopīgi mērķi Eiropā, kopīga valūta. Tādēļ ir dabiski, ka Francijas un Vācijas politikai jābūt arvien tuvākai.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?