Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Francijas valdība ķeras pie nācijas «svētā grāla»

Lai samazinātu ilgstoši augsto bezdarbu, Francijas sociālistu valdība ķērusies klāt nācijas «svētajam grālam» - darba likumam, kas līdz šim maksimāli ir sasaistījis rokas darba devējiem un aizsargājis strādājošos no atlaišanas. Valdība plāno likuma grozījumus, pret kuriem iestājas ietekmīgās arodbiedrības un studentu organizācijas. Reformu īstenošana būs nopietns pārbaudījums Francijas prezidentam Fransuā Olandam, kuram nākamgad jācīnās par pārvēlēšanu.

Sasaistās uz mūžu

Eiropas Savienības (ES) oficiālā statistikas biroja Eurostat jaunākie dati liecina, ka janvārī bezdarba līmenis bloka trešajā lielākajā ekonomikā Francijā bijis 10,2% (ES 28 dalībvalstīs vidēji - 8,9%). Pēdējo reizi zem 10% tas bija 2012. gada septembrī. Valstī ilgstoši ir arī ļoti augsts jauniešu (jaunāki par 25 gadiem) bezdarbs, janvārī - 25,9% (ES vidēji - 19,7%).

Nodarbinātības problēmas piespiedušas sociālistu valdību reformēt ietilpīgo darba likumu, kas ar 3400 lappusēm ir daudzkārt biezāks par Bībeli. Pašreizējā redakcijā likums nosaka, ka strādājošo darba nedēļa nedrīkst pārsniegt 35 stundas un darba devējiem ir faktiski neiespējami atlaist darbiniekus.

«Kad darba devējs paraksta vienošanos ar darba ņēmēju, viņi praktiski sasaistās uz mūžu,» Francijas Mazo un vidējo uzņēmēju organizācijas CGPME vadītājs Fransuā Aselēns sacīja The New York Times. «Ja vēlies atbrīvot darbinieku, rēķinies ar nopietniem juridiskiem un finansiāliem riskiem.»

Daudzi uzņēmēji Francijā vilcinās pieņemt darbiniekus pastāvīgā darbā, jo baidās, ka grūtākos laikos viņiem tos būs sarežģīti atlaist. Pagājušajā gadā 90% no jauna radīto darbvietu bija ar īstermiņa līgumiem un zemu atalgotas. Visbiežāk tās aizņēma gados jauni cilvēki. Premjerministra Manuela Valsa valdības piedāvātie likuma grozījumi paredz aizvākt daļu no šķēršļiem, kas kavē darba devējus radīt jaunas ilgtermiņa darbvietas. Plāns paredz noteikt ierobežojumus kompensāciju apmēram par atbrīvošanu no darba. Pašlaik darba tiesas tiesnešiem ir gandrīz neierobežotas iespējas piespriest izmaksāt milzīgus atlaišanas pabalstus.

Reformas paredz atļaut atsevišķiem darba devējiem noteikt darbiniekiem garāku darba nedēļu, kā arī precīzāk definē, kad uzņēmumi var atlaist darbiniekus «ekonomisku apsvērumu dēļ». Likuma grozījumos arī ierakstīts, ka drīkstēs atlaist strādniekus, kuri noraidīs īslaicīgu darba slodzes pieaugumu gadījumos, kad tas būs nepieciešams uzņēmumam.

Sašķeļ sociālistus

Valdības plānotās darba likuma reformas noraida arodbiedrības un studentu organizācijas, kas baidās, ka tās iedragās plašās tiesības, kuras strādājošajiem nodrošina pastāvīgie darba līgumi. Oponenti arī norāda, ka jau tagad vairākums franču strādā ilgāk par 35 stundām nedēļā (par to viņi saņem piemaksas).

Pagājušajā trešdienā Parīzē un citās lielākajās Francijas pilsētās ielās izgāja desmitiem tūkstošu protestētāju, kuri uzskata, ka darba likumam jāpaliek pašreizējā redakcijā. Vairāk nekā miljons cilvēku internetā ir parakstījuši petīciju pret likuma grozījumiem. Francijas lielākā studentu organizācija - UNEF - aicinājusi uz jaunām demonstrācijām 17. martā, vēsta TheLocal.fr.

Valdības virzītie darba likuma grozījumi sašķēluši arī Francijā valdošo Sociālistu partiju. Daudzi partijas locekļi uzskata, ka veikt šādas reformas gadu pirms prezidenta un parlamenta vēlēšanām ir dumjība, jo likuma grozījumi ietekmēšot daudzus partijas atbalstītājus.

Francijas prese uzskata, ka valdībai, par spīti plašajiem protestiem, ir mērķtiecīgi jāvirza uz priekšu darba likuma reformas. Laikraksts Libᅢᄅration norāda, ka Francijai jāņem piemērs no citām Eiropas valstīm, kurām radikālas darba tirgus reformas palīdzējušas samazināt bezdarbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?