Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Fui filmai, kuru nav redzējuši

Vai dokumentālās filmas homo@lv pamattēma - attieksme pret gejiem Latvijas sabiedrībā - tiešām būtu izceļama, domājot par Latvijas nākotni? Šaubas Saeimas komisijā, kurā tika diskutēts par filmu nozares nākotni Latvijā, izteica deputāte, bijusī kultūras ministre Inguna Rībena (Vienotība). Viņa par režisora Kaspara Gobas filmu izteicās visemocionālāk, kaut gan atzina, ka nav to redzējusi, taču uzskata tajā iekļauto tēmu par tik mazsvarīgu uz kopējo problēmu fona, ka, visticamāk, to arī neskatīsies.

«Mūsu laikos mākslinieki iedomājas, ka var rotaļāties ar sabiedrības līdzekļiem!» bija sašutusi deputāte, paužot šaubas, vai valsts finansējums bija jāpiešķir arī, piemēram, Lailas Pakalniņas dokumentālajai filmai _Pa Rubika ceļu_.

Vairāki deputāti pauda viedokli, ka niecīgais valsts atbalsts būtu jāizmanto lietderīgāk, rūpīgāk izvērtējot filmas un to tēmas, kam tiek piešķirts valsts finansējums. «Dažādi augoņi jau no malu malām tiek rādīti,» izteicās arī Raivis Dzintars (VL!-TB/LNNK) un rosināja vairāk koncentrēties uz filmām, kas vērstas uz patriotisma audzināšanu, vēstures sasniegumu atspoguļošanu.

Homo@lv pēc nedēļas kā pirmā dokumentālā filma no Latvijas tiks demonstrēta Berlīnes kinofestivālā, un Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji šo filmu uzdāvināja komisijas deputātiem, ziņo BNS.

Režisors uzskata, ka Saeimas deputāti demonstrē padomju domāšanu un nespēju diskutēt par aktuālo sabiedrībā. Vairākums no komisijas šo filmu nemaz nav redzējuši, taču viedoklis jau izveidojies. «Tā ir filma nevis par homoseksuālistiem, bet par Latvijas sabiedrību. Esmu neizpratnē, ka deputāti veltīja tik daudz laika nosodīt kaut ko, ar ko nav iepazinušies,» saka režisors. «Es biju gaidījis diskusijas par tehniskām lietām, par atainojumu, bet ne to, ka man pateiks - filma ir sūds pēc definīcijas, tāpēc mēs to neskatīsimies,» sašutis atzīst K. Goba.

«Turklāt mēs jau veidojam izglītojošas filmas, piemēram, mani 5 stāsti par dabu ir starp 15 labākajām izglītojošām filmām Eiropā. Mūsu nacionālajā kino jābūt visplašākajam žanru klāstam, jo mums ir ļoti dažāda sabiedrība,» ir pārliecināts režisors.

«Ja gribam iet uz demokrātisku un atklātu sabiedrību, par šīm lietām ir jārunā,» uzskata NKC vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga. Jābūt balansam starp dažādām tēmām, turklāt katru gadu tiek veidotas arī filmas, kas pozitīvi uzrunā sabiedrību, piemēram, pašlaik sagatavošanā ir Aigara Graubas spēlfilma Sapņu komanda 1935.

Latvijas Filmu padomes priekšsēdētājs Gints Grūbe norāda, ka kino kā ideoloģijas propagandas ierocis ir tikai autoritārās un totalitārās valstīs, bet demokrātiskā valstī vienīgais kritērijs ir labs kino, nevis patriotisks vai vēsturisks kino. «Nevaram sākt darboties kā propagandas mašīna,» piebilda arī I. Gailīte-Holmberga. R. Dzintars precizēja, ka nevēlas sludināt totalitāru ideoloģiju, tomēr, ja tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda un tās ir maz, jādomā ne tikai par to, lai filma būtu laba, bet arī lai tā dotu labumu sabiedrībai.

Savulaik arī premjers Einars Repše (JL) norādīja, ka vairāk vajadzētu uzņemt populārzinātniskas filmas, piemēram, par kosmosu. Valsts atbalsts filmu nozarei pērn bija 1,32 miljoni latu, šogad - 1,30 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?