Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gaida Lužkovu un vēl 70 mērus

Ar Krievijas naudu apmaksāti pasākumi un domes vadības rīcība liek Rīgai izskatīties kā uz austrumiem orientētai pilsētai, secina Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds. Tas gan bija sagaidāms, ņemot vērā, ka pie varas pilsētā ir Saskaņas centrs, kas pirms vēlēšanām solīja tuvināties ar Maskavu.

Pēc eksperta domām, par intensīvu strādāšanu austrumu virzienā liecina ambiciozie plāni kopā ar kaimiņvalsts galvaspilsētu Rīgā organizēt Eiropas, Krievijas un NVS lielo pilsētu mēru samitu. Tas notiks jūlija beigās, kad tradicionāli Jūrmalā tiek rīkots krievu populārās mūzikas festivāls Jaunais vilnis.

Mēri arī no ASV?

Pēc sarunām ar Maskavas valdības delegāciju, kas piektdien Rīgā viesojās jau otro reizi dažos mēnešos, domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) pavēstīja, ka uz samitu varētu ierasties 70-80 pilsētu vadītāji. Vienīgais, kurš tika nosaukts vārdā, bija Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, kas pēdējo reizi Rīgā ciemojās aizpagājušajā domes sasaukumā Gundara Bojāra (LPP/LC) vadības laikā. J.Lužkovs kopā ar N.Ušakovu arī parakstīs ielūgumus pilsētu vadītājiem.

Vienošanās paredz, ka Maskava rūpēsies par NVS pilsētu ieinteresēšanu, Rīga - par Eiropas. N.Ušakovs sola strādāt pie tā, lai pilsētu pārstāvniecība būtu ģeogrāfiski pēc iespējas plašāka, piesaucot arī Amerikas Savienoto Valstu pilsētu vadītāju aicināšanu. «Ielūgumus mēs varētu izsūtīt janvāra vidū, bet sarunas jau ir sākušās,» min N.Ušakova padomnieks ārlietās Jurijs Pogrebņaks. Pagaidām gan neviens no mēriem dalību nav apstiprinājis.

Samita tēma pašlaik ir diezgan vispārīga - pilsētu loma ekonomikas attīstībā. Kā pasākuma provizoriskais nosaukums tiek minēts Most!, kas Krievijai un NVS valstīm simbolizēs tiltu starp Rietumiem un Austrumiem, savukārt Eiropas valstu pārstāvjiem - vienkārši nozīmīgu notikumu. Vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) jau iepriekš paguvis šo samitu salīdzināt ar gadskārtējo visas pasaules līderu forumu Davosā, solot to pat pārspēt.

Sanāksmes rīkošana varētu izmaksāt pāris miljonus latu, atsaucoties uz vicemēru, ziņo aģentūra LETA. Domei būs jāatvēl līdz miljonam latu, pārējais jāsedz uzņēmējiem, taču «kopējā bilance» visiem būšot pozitīva. Iepriekš A.Šlesers izteicies, ka šim mērķim varētu novirzīt daļu LIVE RĪGA kampaņas naudas.

Arī Maskavas valdības ministrs Vladimirs Mališkovs, kura dēls, Daugavpilī dzimušais uzņēmējs Igors Mališkovs ir N.Ušakova padomnieks NVS jautājumos, atzinīgi izteicās par samita ieguvumiem, kā arī augstu novērtēja Maskavas sadarbības iespējas ar Rīgas ostu, jo Sanktpēterburgas osta esot pārslogota. V.Mališkovs uzņēmējiem ēdināšanas kompleksā Lido apliecināja, ka nākamā gada otrajā ceturksnī uz Maskavu varētu nogādāt pirmās Latvijas produktu kravas ar Rīgas markas zīmolu.

Krievija visu neatrisinās

Līdz šim neatbildētais jautājums par pilsētu mēru interesi piedalīties Rīgas un Maskavas kopējā pasākumā liek piesardzīgi uz plāniem raudzīties bijušajam ārlietu ministram, tagadējam Saeimas deputātam Artim Pabrikam (PS). Viņš uzsver, ka Eiropas attiecības ar Krieviju nav vienkāršas ne politiski, ne ekonomiski, tādēļ visu izšķirs tas, cik daudz pilsētas spēs «pārkāpt pāri starpvalstu attiecībām». Tomēr viņš pieļauj, ka ekonomiskā sadarbība abas puses varētu interesēt.

A.Pabriks uzskata, ka kopumā domes darbība ir vērsta uz to, lai uzlabotu attiecības ar Krieviju, taču diez vai Rīga var ko būtiski mainīt Latvijas ārpolitikā.

A.Sprūdu kritiskāku dara tas, ka «virtuālā telpā» Rīga arvien vairāk asociējas ar austrumiem: «Rīgas Dinamo, Jaunais vilnis, tagad arī Most. Tas ir jautājums, kā mēs redzam Rīgu. Manā uztverē tā ir rietumnieciski un ziemeļnieciski orientēta pilsēta, nevis Krievijas pielikums.» Pārmetumiem par austrumu kursu iebilst J.Pogrebņaks un skaidro, ka sadarbība ar Maskavu ir pamanāmāka, taču N.Ušakovs ir ticies ar Tallinas vadību, kā arī nesen Kopenhāgenā ar Helsinku, Berlīnes, Birmingemas mēriem. Jāatzīmē gan, ka ar šīm pilsētām jauni un konkrēti sadarbības projekti nav iezīmēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?