Ir trīs būtiskas lietas, ko vienmēr ņemu vērā. Pirmkārt, kādus cilvēkus gaidu ciemos - viņu temperaments, intereses, ēšanas pieredze (gardēži vai «man garšo pilnīgi viss»), vai kāds no viesiem neēd, piemēram, zivis vai sēnes, tad noteikti piedāvāju izvēles iespējas, otrkārt, cik un kādas maltītes ir jāpasniedz. Un, treškārt, tas, ko es sauktu par blakusapstākļiem, - gadalaiks, man šķiet pareizi ēdienkartē iekļaut sezonālus ēdienus; cikos ēdienu pasniegšu, no tā būs atkarīgs, cik daudz dažādu ēdienu būtu vērts gatavot; galda noformējums; tikpat būtiski ir, kur pasniegšu ēdienu - ēdamistabā, verandā vai varbūt dārzā zem ābeles. Tas noteiks galdauta izvēli, traukus, apgaismojumu, salvetes u. tml.
Tātad - seši igauņu draugi, kas atbrauc brīvdienas vēlā rītā vai pusdienlaikā. Tāpēc ir skaidrs, ka būs nepieciešamas vieglas pusdienas jeb tas, ko pareizāk būtu saukt par brunch. Esmu izvēlējusies gatavot kādā portālā atrastu kvinojas salātu recepti. Man būs nepieciešami kvinojas graudi, tomāti, redīsi, cūku pupas, dažādas garšvielas, olīveļļa, mazliet balzamiko un citrons. Laiks būs karsts, tāpēc klāt derētu, piemēram, viegla siera tarte. Tālāk darba kārtībā došanās apskatīt Koka Rīgu, bet vakariņas - ārpus mājas. Viesošanās iekrīt Pasaules futbola čempionāta finālspēles dienā, skaidrs, ka būs jāskatās. Vairāk nekā divas stundas saspringtā atmosfērā mēģināšu kliedēt ar atspirdzinošām pirkstiņuzkodām un augļu plati, labi derēs mohito. Nākamajā rītā nesteidzīgas, dārzā pasniegtas brokastis. Ceru, ka būs saulains rīts! Izcepšu svaigu maizi (ak, labā maizes cepšanas mašīna), sagatavošu pastēti - tagad topā ir pupiņu pastēte vai aknu pastēte ar plūmēm. Avokado ar baziliku, pesto, kāds mīkstais siers. Arī vārīta ola ar anšovu te iederēsies. Un, jā, protams, mana iecienītā auzu pārslu putra. Varēšu piedāvāt ar svaigo šī gada zemeņu ievārījumu. Katrs atradīs to, kas viņam vislabāk tieši tajā rītā garšos. Pēc brokastīm - ceļā!
Mana produktu plānošanas metode ir diezgan primitīva - uz lapas vai excel dokumentā sadalu kategorijas, piemēram, piena produkti, dārzeņi, maize, sieri u. tml., kur ierakstu nepieciešamo produktu daudzumu gramos, gabalos, litros, paciņās vai citās mērvienībās. Rakstīšana kategorijās palīdz gan sistematizēt produktu sarakstu, gan atvieglina iepirkšanos veikalā, jo, pieejot, piemēram, pie piena produktu vai garšvielu stenda, viss uzreiz tiek ielikts iepirkumu ratiņos. Ceru, ka šoreiz būšu saplānojusi precīzi un viss izdosies. Labu apetīti un plānojiet viesu uzņemšanu!