Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Gaiss pieder visiem

Padomju laikā sāpīgi un nereti ar nepatīkamām blaknēm izkristalizējās pa vērtīgai atziņai. Arī par to, ka tas, kas pieder visiem, nepieder nevienam. Šī paruna savdabīgi par sevi atgādina saistībā ar globālās sasilšanas batālijām. Brīvdomīgākie globālās diskusijas dalībnieki saka: gaiss pieder visiem, lieciet mūs mierā. Šāda pilnīgi liberāla attieksme pret bezsaimnieka mantu diemžēl neizbēgami noved pie tās izvazāšanas vai degradēšanas.

Līdz ar radušos izdevību sociālismā noturētie latvieši un daudzi citi 90. gadu sākumā metās privatizēt gandrīz visu, kas kust un nekust. Ne vienmēr gan tas ir vairojis saimnieciskumu, bet pagaidām vērts atzīmēt, ka virziens - saimnieka un īpašnieka noteikšana pēc iespējas daudz kam - bija pareizais. Var teikt, ka pašlaik ar mums visiem piederošo gaisu tieši tas tiek darīts: pasaules līderi un starptautiskas oorganizācijas globālā mērogā mēģina noteikt, cik daudz gaisa vienai vai otrai valstij pieder jeb cik daudz no šā kopīpašuma tā drīkst atļauties patērēt, tas ir, piesārņot, lai neradītu neatgriezenisku kaitējumu visas pasaules klimatam.

Mērķis it kā skaidrs un cēls. Tomēr peripetijas tajā līdz šim pēc būtības daudz neatšķiras no pēcpadomju kopējās mantas dalīšanas, par ko gan valstu starpā, gan atsevišķas zemes pilsoņiem ir bijuši stipri atšķirīgi viedokļi un ka iznākumā, kā paši labi zinām, dažs treknos gadus pat nepamanīja, kamēr viņa kaimiņš iekļuva miljonāru sarakstā.

Šis arī ir viens no galvenajiem piedauzības akmeņiem globālās sasilšanas strīdos: ko tajā visā iesākt jaunattīstības valstīm? Pat ja smagā rūpniecība gaisa piesārņojuma ziņā ir slikta, piemēram, dažs Āfrikas aktīvists argumentē, ka tā ir vienīgais veids, lai Melno kontinentu izrautu no atpalicības un nabadzības. Turklāt pašlaik radies paradokss, ka progresīvā, ekoloģiskā attieksme pret visiem piederošo gaisu, kas nu ticis sadalīts, kaut kur Kotdivuārā ražot gribētājiem izmaksātu pārāk dārgi, lai vispār būtu vērts sākt.

Proti, 1997. gadā Kioto protokolu parakstījušās tobrīd 15 ES dalībvalstis noteica mērķi līdz 2012. gadam samazināt siltumnīcas efekta gāzu izmešus par 8% attiecībā pret 1990. gadu. Tā gada rādītāji katrā no Kioto protokola dalībvalstīm attiecīgi kļuva par izejas punktu ikgadējo izmešu kvotām. Lai tas viss tiešām darbotos, kvotām tika noteikta cena, un valstis, kas neiztērē tām iedalītā kopējā gaisa daudzumu, tagad var to pārdot citām ražot un attiecīgi arī piesārņot nadzīgākām valstīm. Liktenīgajā kritērija gadā Latvijā vēl bija diezgan izvērsta rūpniecība, tāpēc mums ticis vairāk kvotu, nekā spējam iztērēt, un attiecīgi Latvijai ir sava nelielā, tomēr ienesīgā daļa apmēram 675 miljardu dolāru vērtajā izmešu kvotu tirgū. Saprotams, ka tai pašai Kotdivuārai, ja tā domātu pievienoties Kioto protokolam un tad būtiski attīstīt ražošanu, būtu daudz bēdīgāk. Attiecīgi arī ir jaunattīstības valstu un tikai pēdējā laikā uzplaukušo lielražotāju Ķīnas, Indijas un dažu citu iebildumi: paši kopš industriālās revolūcijas pusotru gadsimtu mūsu kopējo gaisu esat draņķējuši, paši savus skursteņus tagad arī kontrolējiet, bet mums jāiedzen nokavētais. Savukārt ASV līdz pat nesenam laikam vispār ir turējusies pie «gaiss pieder visiem» vulgarizētās versijas, proti - ko gribu, to daru, un lai eiropieši ar savām kaprīzēm paši arī ņemas.

Pateicoties ANO klimata samitam Kopenhāgenā pagājušā gada nogalē, arī ASV kļuva skaidrs, ka, pilnīgi ignorējot globālās sasilšanas jautājumu un izmešu regulēšanu, par pasaules līderību turpmāk domāt nevarēs. ASV Kongresa apakšpalāta pagājušā gada jūnijā pieņēma izmešu regulēšanas likumprojektu pēc kvotu sistēmas, tomēr to neapstiprināja ASV Senāts, un attiecīgi Kopenhāgenā paustās prezidenta Baraka Obamas lieliskās apņemšanās pārējie dalībnieki neuztvēra sevišķi nopietni, bet samits faktiski izgāzās.

Negribot uzkāpt uz tā paša vienpusības grābekļa, ASV tagad vēlamo cenšas panākt, mainot retoriku. Neliekot vairs uzsvaru uz pretrunīgi vērtēto globālo sasilšanu, amerikāņi tagad runā par jaunām darbvietām, enerģētisko neatkarību un tehnoloģiju attīstību, un viss liecina, ka šāda pārmaiņa dos iepriekš nesasniegto rezultātu un attiecīgi radīs pārmaiņas arī to prātos, kuru acis pagaidām nogaidoši raugās uz ASV.

ASV pamanīsies gūt saimniecisku attieksmi pret vidi un līdz ar to arī šādas attieksmes nestos labos augļus. Vai to spēs arī Latvija, kas līdz šim, godīgi sakot, kā uz veciem lauriem gulējusi uz pēcpadomju mantojuma kvotām? Kvotu laiks iet uz galu, un ar katru gadu aktuālāks kļūst jautājums nevis par to, cik slikto gāzu tava rūpniecība un saimniecība izmet, bet gan - cik efektīva un enerģētiski neatkarīga tava tautsaimniecība ir. Nevis - vai tu nepiesārņo mūsu kopējo gaisu, bet gan - vai tu proti to vērst par taustāmu kopējo labumu?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?