Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gaišumam un siltumam

Pirms logu mainīšanas, ja vien tas nenotiek centralizēti, renovējot daudzdzīvokļu namu, pirmā aptauja par to, kuri tad tie labākie logi, notiek radu un draugu vidū. Taču katram ir sava pieredze. Nosaukt kaut kādus ciparus - cik tas izmaksās - faktiski ir neiespējami, jo loga cenu veido pakete, rāmis, furnitūra, ārējā un iekšējā palodze, kā arī montāžas vieta.

Investīcija komfortam

Vistradicionālākais jautājums, uz kuru tiek meklēta atbilde, kad pienāk brīdis nomainīt logus, ir: «Kuri rāmji - plastmasas vai koka - tie labāki?»

Latvijas Energoefektivitātes asociācijas valdes loceklis Aldis Sirmačs aicina domāt plašāk: «Logu nomaiņa ļoti saistīta ar energoefektivitāti. No siltumcaurlaidības viedokļa matemātika ir vienkārša. Ja līdz tam siltumcaurlaidības koeficients ir bijis 3, tad, nomainot logus, - no 1,3 līdz 1,0. Tas nozīmē, ka vismaz trīs reizes tiek uzlabota siltumcaurlaidība. Nākamais parametrs, kas līdz ar jauniem logiem mainās, - gaisa caurlaidība. Te jau starpība ir pat desmit un vairāk reižu atkarībā ne tikai no pakešu skaita, bet arī no montāžas.»

Kopš modernas konstrukcijas logu ienākšanas Latvijas tirgū notikušas būtiskas pārmaiņas gan to konstrukcijā, gan montāžā. Izrādās, ka vispārējais «bums» ar logu nomaiņu ir arī kā koks ar diviem galiem. «Ja siltumcaurlaidība tiek iegūta uzreiz, tad par gaisa caurlaidību stāsts ir sarežģītāks,» informē A. Sirmačs. Izrādās, ka ēkas, kas, piemēram, būvētas XX gadsimta 60. vai 70. gados, jau sākotnēji iecerētas kā ne tik blīvas un hermētiskas, jo tika plānots, ka gaiss staigās arī pa logu un durvju spraugām. To par ventilāciju gan nenosaukt, bet tādā veidā notika gaisa pieplūde. Gaisa noplūde savukārt notiek caur ventilācijas šahtām, kas tradicionāli ir virtuvē.

«Ja logi, rāmji, spraugas tiek blīvi aiztaisīti ciet, tad tiek izjaukta tāda smalka lieta kā dabīgā ventilācija,» skaidro A. Sirmačs un uzsver: «Ēkā bez dzīvokļiem ir taču arī trepju telpa, kur ir logi un durvis, bēniņi un pagrabi. Ja kaut kas tiek pārāk cieši aiztaisīts ciet, bet kaut kas atstāts vaļā, tad, piemēram, pēkšņi trepju telpā sāk just, ko kaimiņš gatavo pusdienās un dzīvoklī, kur neviens nesmēķē, uzvējo cigarešu dūmu smarža. Tātad kaut kādā veidā ir ticis izmainīts dabīgās ventilācijas ceļš. Dzīvoklis it kā dzīvo savu dzīvi, bet tas elpo kopā ar visu māju.»

Ventilācijas sistēmas darbošanos pēc jaunu logu ielikšanas neviens nepārbauda. «Tāpēc ar logu maiņu jānodarbojas profesionāli, jo jānovērtē dabīgās vai gravitācijas ventilācijas darbība un jāparedz gaisa plūsmas izmaiņas,» uzsver A. Sirmačs.

Bet koka un plastmasas logu plusus un mīnusus Aldis Sirmačs negrib uzskaitīt, jo ne plastmasas, ne koka logiem nav pieļaujamas atkāpes no noteiktajiem rādītājiem. «Jautājums vairāk ir gaumes lieta, mājas arhitektūra un telpas dizains,» viņš piebilst un uzsver: «Tas, ka tieši koka logi vairāk elpo, ir mīts. Tehniski atšķirību nav. Vienīgā atšķirība - koka logi prasa mazliet vairāk vērības - ik pa laika rāmji jākrāso vai jābeicē.» Koka logi telpā nodrošina mājīgāku noskaņu. Koka loga rāmis jau nav tīri dabīgs, jo, lai paildzinātu tā mūžu, tas tiek piesūcināts ar dažādām ķīmiskām vielām, bet, ja notiek ugunsnelaime, degot tas izdala mazāk kaitīgu vielu nekā plastmasas. Plastmasas logi ir lētāki un ērtāki, jo tos var ielikt un aizmirst uz vairākiem gadu desmitiem, nav nepieciešams krāsot rāmjus.

Ja uzmanība vairāk tiek pievērsta siltuma taupīšanai, tad tas nozīmē izvēlēties divkameru vai trīskameru stiklu paketes. Kad tā kļūst krietni biezāka, arī rāmis ir biezāks. Jo «biezāks» logs, jo arī skaņas izolācija labāka. Tas ir būtiski tad, ja dzīvoklis atrodas ielas pusē, tuvu dzelzceļam vai lidostai.

Neplānotā problēma

Rūpējoties par siltumu un nomainot logus, bet neparūpējoties par ventilāciju, daudzos dzīvokļos tagad ir liela problēma ar lieko mitrumu. Pavasarī un rudenī pelējuma kārtiņa veidojas ne tikai ap logu blīvēm, bet arī zem palodzēm, uz sienām.

Ir variants, kā problēmu risināt. Tiek piedāvāta mikroventilācijas ietaišu iebūve logu vērtnēs. Par mikroventilāciju to sauc tāpēc, ka pietiekami ar to vien nav, jo caur vienu šādu ietaisi ieplūst līdz pieciem kubikmetriem gaisa stundā. Bet tas notiek tikai tad, ja nav nobloķētas, aizmūrētas vai aizaugušas ventilācijas cukas citur dzīvoklī. Mikroventilācijas sistēma nodrošina, ka nebūs ne kondensāta uz stikla, ne arī veidosies ledus kārtiņa uz loga.

Pat vislabākais logs nepildīs savas funkcijas, ja nebūs pareizi veikti montāžas darbi. Logus vēlams montēt necaursalstošajā zonā, pretējā gadījumā logu ailas papildus jāsiltina. Tā ka vasara ir īstais laiks, lai nomainītu logus. Montējot tos, nepieciešams izmantot ne tikai celtniecības putas (kā siltumizolējošu materiālu), bet montāžas šuve jānosedz arī ar speciālām tvaika izolācijas un hermetizējošām lentēm, kas pasargās putas no mitruma un novērsīs caursalšanu.

Kad logs ielikts, nepietiek divreiz gadā nomazgāt stiklus, jākopj arī rāmji. Reizi gadā uz vērtņu furnitūras kustīgajām detaļām jāuzpilina eļļa, pirms tam notīrot putekļus, gružus un iebirušas lapas..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?