Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Galvenā cīņa - Zatlers pret Vienotību

Vidzemē - vēlēšanu apgabalā, no kura Saeimā tiek ievēlēti 27 deputāti, - savs stabils elektorāts ir gan tā dēvētajām latviskajām partijām, gan krievu valodā runājošās etniskās minoritātes pārstāvošajam Saskaņas centram. Savulaik galvenokārt partijas rindās esošo plašu vietējo iedzīvotāju atbalstu baudošo pašvaldību vadītāju dēļ Vidzeme tika uzskatīta par Tautas partijas (TP) galveno bastionu.

Taču jau 10. Saeimas vēlēšanas apliecināja, ka uz vidzemnieku atbalstu «oranžie» vairs nevar paļauties - ļoti pārliecinošas uzvaras laurus, iegūstot 12 deputātu mandātus, pērnruden plūca Vienotība, savukārt apvienība Par labu Latviju, kurā bija iekļāvusies vidzemnieku savulaik mīlētā TP, saņēma tikai divus deputātu mandātus. Tagad, kad ir sākts TP likvidācijas process, tai lojālo vēlētāju balsis sadalīsies starp Vienotību, Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK, Zaļo un Zemnieku savienību un Zatlera Reformu partiju, domā kādreizējais Latvijas ceļa vēlēšanu kampaņu vadītājs sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Lapiņš.

«Var skatīties, no kuras puses grib, bet Vienotības galvenais konkurents ir Zatlera partija, tāpēc tās vājums ir Vienotības ieguvums,» saka A. Lapiņš. Ilggadējais parlamenta deputāts liepājnieks Jānis Lagzdiņš, kurš savulaik bijis gan Latvijas ceļa, gan Tautas partijas biedrs, jau iepriekš Dienai norādīja: pieredze liecina, ka Kurzemes un Vidzemes vēlēšanu apgabalā mītošie vēlētāji labprāt atbalsta jaunas politiskās partijas. Šim vērojumam piekrīt arī A. Lapiņš, taču norāda: «Latvijas vēlētāji, protams, alkst pēc jauniem politiķiem, bet tas nenozīmē, ka viņi grib redzēt gados jaunus, nepieredzējušus politiķus.» A. Lapiņš uzsver, ka, viņaprāt, savas balsis par Zatlera Reformu partiju atdos tā dēvētie protesta balsotāji.

Uz vērā ņemamu mandātu skaitu Vidzemes vēlēšanu apgabalā var cerēt arī kreisi orientētie politiskie spēki - 10. Saeimas vēlēšanās Saskaņas centram Vidzemē izdevās iegūt četrus deputātu mandātus. Nelielas korekcijas balsu sadalījumā Vidzemē gan var ieviest kopš pērnā gada uzplaukušais «vēlēšanu tūrisms», proti, kopš vienu kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, daļa rīdzinieku, kam netīk izvēlētās politiskās partijas piedāvājums Rīgā, pērn devās balsot uz viegli sasniedzamajiem Vidzemes vēlēšanu apgabalā esošajiem iecirkņiem Jūrmalā, Saulkrastos, Siguldā un citviet. Tādējādi vairākās vietās Vidzemē vēlētāju aktivitāte pārsniedza 100 procentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?