Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grāmatu varoņi ierodas Gaismas pilī

Diāna Kārkliņa

«Esmu priecīga, ka tik tālu esmu tikusi!» sajūtās pirms šodien, 8. septembrī, notiekošā karnevāla gājiena bērniem Gribu iet uz bibliotēku! saka viena no tā dalībniecēm - Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas 9. klases skolniece Līva Beļinska. Viņa šo iespēju nopelnījusi ar savu domrakstu, kurš izrādījies viens no labākajiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra rīkotajā domrakstu konkursā, kurā bērni no jauna radīja leģendas par Saulcerīti, Antiņu, Stikla kalnu un citiem Raiņa lugas Zelta zirgs tēliem. «Es rakstīju, ka vajadzētu izdomāt jaunu veidu, kā Saulcerīti var atmodināt. Antiņš ir kļuvis gudrāks un izmanto savu silto sirdi,» Līva ieskicē sava domraksta saturu. Fragmentu no tā viņa publiski lasīs gājiena norišu laikā. Oriģinālākie domraksti apkopoti arī īpašā grāmatā Atmodināt Saulcerīti, kas tiks prezentēta šodien LNB un ko gājiena dalībnieki saņems dāvanā. Starp citu, šodien LNB atvērs arī atjaunoto dzejas gadagrāmatu bērniem Garā pupa.

Gājiens ir viens no Rīgas 2014 notikumiem, kā arī viens no LNB atklāšanas pasākumiem. Tajā piedalīsies ap 1500 bērnu no visas Latvijas - gan domrakstu konkursa dalībnieki, gan citi interesenti -, kuri dosies no Rātslaukuma pāri Akmens tiltam uz Gaismas pili. Bērni varēs demonstrēt pašu izveidotu karnevāla tērpu par mīļākās grāmatas tēmu, saņemt balvas, vērot cirka priekšnesumus, piedalīties Gaismas pils, tās lasītavu, pakalpojumu un iespēju iepazīšanas spēlē, radošajās darbnīcās un citās izzinošās aktivitātēs visas dienas garumā, sākot jau no pulcēšanās brīža Rātslaukumā plkst. 11.30. Karnevāla noslēgumā ar īpašu koncertu bērnus priecēs Dzelzs vilka jauno Jāņu orķestris. Sīkāk - www.lnb.lv.

Pasākuma režisore Krista Burāne uzsver, ka karnevāls ir svētki tiem bērniem, kuri mīl grāmatas un savā iztēlē draudzējas ar visdažādākajiem pasaku un literāro darbu varoņiem. «Mēs vēlamies, lai šis gājiens kļūst par piedzīvojumu, kurā gan bērni, gan fantāzijas tēli no dažādām grāmatām satiekas un kopīgi paveic labu darbu - uzveic muļķības melnos kraukļus. Arī tos, kuri mājo pieaugušo prātos, kas uzskata, ka bērni nelasa un bibliotēka viņiem nav vajadzīga.»

Līva gājienā dosies Meža mātes tērpā, kura veidošanā noderējušas mākslas skolā iegūtās prasmes. Divi viņas skolasbiedri gājienā būs meža vīri vai rūķi. Pasakas Līvai savulaik ļoti patikušas - īpaši par Sarkangalvīti un princesēm. Tagad gan viņa lasa ko nopietnāku. Skolas bibliotekāre Iveta Krišjāne, kura karnevālā skolēnus pavadīs, stāsta, ka gājiens, tāpat kā, piemēram, ikgadējā LNB Bērnu un jauniešu žūrijas programma, kurā skola piedalās jau piecus gadus, ir lieliska iespēja motivēt bērnus lasīt: «Skolēniem patīk bibliotēkā, un mums viņi tiešām stāv rindā pēc grāmatām - pateicoties šādām aktivitātēm.» I. Krišjāne kopā ar skolas ārpusklases darba organizatori Egiju Muižnieci atklāj, ka šodienas gājiens ir kā izlūkošana - pēcāk skolas klases plāno atnākt uz jauno LNB ēku kārtīgā ekskursijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?