Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Grandma tiešām ir zvaigzne!

«Delo bilo večerom, delatj bilo ņečego.» Ar šo krievu teicienu, kas nozīmē - tas notika vakarā, kad nebija ko darīt, arī viss sākās. Piebildīšu, tas bija decembra vakars, kad Stellai Vilemai ir vairāk brīva laika. Jo viņa ir dārzniece, kurai organiski nepieciešams rušināties dārzā, ko viņa arī dara, tiklīdz sākas sezona.

Bez kleitu griešanas

Tātad - ziemas vakars, kurā Stella garlaicību kliedē, «rušinoties» datorā, internetā. «Pēkšņi acu priekšā izlec baneris ar aicinājumu pieteikties vecmāmiņu konkursam. Tas notiks 21. janvārī Bulgārijā. Šai dienā minētajā valstī svin Vecmāmiņu dienu. Ai, mirkli šaubījos, tad nodomāju, ka droši vien tāpat jau par vēlu, tāpēc vieglu roku pieteicos arī. Tā arī uzrakstīju: laikam esmu nokavējusi, bet tāpēc nenoskumšu, jo tas nav mans pašmērķis - skriet kaut kur, sacensties, kādam pierādīt savu skaistumu, varēšanu,» atceras Stella. Viņa esot pašpietiekama. Turklāt Stellai tiešām rūpju netrūkst. Patīk savu dārzu kopt, patīk ar mazmeitu rotaļāties, savu ģimeni lolot un atbalstīt. Hobiju loks viņai plašs. «Patiesībā es varētu nedarīt neko, bet manī ir azarts. Un tāda kā aicinājuma sajūta darīt labos darbus,» bez lielības klusi teic Stella.

Par viņas labajiem darbiem, ar kuriem Stella Vilema nedižojas, šķiet, kāds no augšas arī atsūtījis šo iespēju. Drīz vien Stellai piezvanījusi Elita Drāke un teikusi: «Latviešu vecmāmiņas pieteikums pasaulē pirmajam vecmāmiņu konkursam ir pieņemts!» Pieņemts! Stella izturējusi atlasi, tātad jābrauc uz Bulgāriju, kur tiksies 16 vecmāmiņas no visas pasaules, lai cīnītos par kroni. Nē, tā nemaz nav bijusi cīņa. Kundzes cienījamos gados sabraukušas, nevis lai kādam ko pierādītu, bet atpūstos krāšņā pasākumā. «Konkurences sajūtas nebija, kleitas viena otrai negriezām un rupjības nerunājām. Gluži otrādi - visas dzīvojām draudzīgi. Sadraudzējos ar topošo pasaules vecmāmiņas titula ieguvēju no Zviedrijas,» stāsta latviešu ome. Zviedrietei 63 gadi, astoņi mazbērni, un viņa patiesi arī bija pelnījusi galveno kroni. Bet Stella ieguva otro galveno titulu - viņa šī gada 21. janvārī tika kronēta par Eiropas galveno vecmāmiņu - Grandma Europian Union 2012.

Uz lauriem nedusēs

Stella bija lepna par sevi: «Iegūstot šo titulu, sapratu, ka būtu nepareizi tīksmināties par panākumiem un sēdēt uz lauriem, ka ar šo visu kaut kas ir jādara. Tāpēc pirmā doma, kas iešāvās prātā vēl Bulgārijā - organizēt šādu konkursu arī Latvijā.»

Viņas mērķis ir uzmundrināt, iedrošināt Latvijas vecmāmiņas iziet no ikdienas rutīnas, piedalīties konkursā, iegūt jaunas emocijas, draugus un likt apzināties, ka dzīve turpinās arī pēc 50 un 60 gadiem. «To es saku pēc savas pieredzes.» Kad mazliet eiforiskā uzvaras sajūta palēnām atkāpusies, Vilemas kundze sāka rīkoties. Ideja svaiga, Latvijā vēl nekas tāds nav ticis organizēts. «5. augustā Rīgā notiks vecmāmiņu konkurss, vieta tiks precizēta. Mēs, sieviešu biedrība Emergo, meklējam telpas un ceram, ka atradīsies sponsors, kas palīdzētu apmaksāt īri par telpām. Šis tiešām ir bezbudžeta pasākums,» apgalvo Stella. «Es varētu rušināties dārziņā un darīt simts citas lietas. Man ir ar ko nodarboties. Bet vēlos noorganizēt mūsu, Latvijas, vecmāmiņām ko skaistu. Pasākumu, kas nestu un vairotu prieku. Skan altruistiski, bet, ja kādai sievietei tas vismaz kaut ko mainīs dzīvē, būšu ļoti priecīga.»

Vēl var pieteikties

Pasākumam vēl var pieteikties! Pirmā tikšanās ar vecmāmiņām gan ieplānota 12. maijā. Pagaidām bikli pieteikušās kādas 37 kundzes, bet termiņa noslēguma datums vēl nolemts nav. Kas jādara? Jānosūta savs labākais foto un neliels apraksts par sevi uz e-pastu: [email protected].

Protams, ar to vien, ka ir mazbērni, nepietiks. Dāmām ir jāsapucējas, bet sapucēties Stella un viņas komandas biedres palīdzēs. Un vēl būs savi talanti jāparāda. Stellai, starp citu, lai sagatavotos kāpšanai uz skatuves, bija ļoti maz laika - decembra sākumā viņas pieteikums apstiprināts, pa vidu Ziemassvētki, meitai kāzas, tad Jaunais gads...

«Izdomāju, ka dejošu tautas deju un dziedāšu. Es taču nekad nebiju kāpusi uz skatuves! Ārprāts, kad sapratu, ko esmu sastrādājusi! Ka tagad es nedrīkstu izgāzties, jo man taču Latvijas vārds pasaulē jānes...» ar smaidu atceras Stella. Viņa nekad nebija dejojusi tautas dejas. «Viena meitene man iemācīja deju soļus, un tā es mājās uz vienas kājas lecu. Un trejdeksni skandināju.» Nav grūti iztēloties, kā tas izskatījās - Stella savos gados lec pa māju uz vienas kājas...

«Kā zināms, bioloģiskie procesi uz vecumu ir lēnāki un laiks, šķiet, skrien mežonīgā ātrumā. Liekuļošu, ja teikšu, ka vecums mani nemaz nebaida. Pietiek paskatīties uz mūsu vecajiem cilvēkiem... Gribētu tomēr savas vecumdienas pavadīt daudz pārticīgāk un pilnvērtīgāk,» neslēpj seniore. «Bet tas daudzējādā ziņā ir atkarīgs no katra paša. Ne visi ir tik uzņēmīgi, lai savā labā kaut ko izdarītu. Lielākā vai mazākā mērā daudzi paļaujas uz citu iniciatīvu vai arī paliek iestiguši ikdienas rutīnā. Tāpēc viņiem jāpalīdz,» uzskata vecmāmiņu konkursa uzvarētāja. Vēl viņa bilst, ka no sirds novērtē Senioru dienas ideju par senioru interešu klubiņiem un Senioru brokastīm.

Savukārt laikraksts Diena novērtē Stellas Vilemas degsmi un būs vecmāmiņu konkursa informatīvais atbalstītājs.

Lasiet Dienu, un jūsu dzīve kļūs interesantāka!

Nākamā ideja

Pēc konkursa nāca ideja arī Latvijā iedibināt Vecmāmiņu vai Vecvecāku dienu. Par to būtu jādiskutē. «Vecvecākiem Latvijā visnotaļ ir liela nozīme, it sevišķi pašlaik, kad daudzi vecāki strādā ārzemēs. Man šķiet, ka šādi svētki ir ļoti nepieciešami, lai vairāk saliedētu mūsu paaudzes,» uzskata vecmāmiņu pavēlniece Stella Vilema.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Stella Vilema (52)

Dzimusi 1959. gada 14. augustā Rīgā
Pēc horoskopa Lauva ar Strēlnieka iezīmēm
Smēķēšanu atmeta 19 gadu vecumā, kad «draudzene pateica, cik slikti izskatos»
Trenējusies akadēmiskajā airēšanā
Ieguvusi vidējo speciālo grāmatvedes izglītību, mācījusies Latvijas universitātē, bet nepabeidza, jo piedzima meitas Elīna un Kristīne
Dzīvesbiedrs ļoti atbalstījis ideju par piedalīšanos vecmāmiņu konkursā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?