Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Grib vairāk, nekā var dot pašvaldība

Mēs gribam, lai Latvijā dzimst vairāk bērnu! - tas ir galvenais iemesls, kāpēc tapis pētījums par dzimstību un to veicinošajiem faktoriem teritoriāli lielākajā, bet blīvuma ziņā retāk apdzīvotajā novadā Latvijā - Ventspils novadā.

«Mūsu mērķis bija izpētīt, kāds pašvaldības un arī valsts atbalsts veicinātu mūsu ģimenes laist pasaulē vairāk bērnu,» uzsver Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Novadā ar 13 400 iedzīvotājiem pērn piedzimuši 90 bērnu, kas ir gandrīz divas reizes mazāk nekā 2007. gadā, kad piedzīvots dzimstības rekords - 152 bērni. Pēdējos gados jaundzimušo skaits gājis tikai mazumā, un skolēnu trūkuma dēļ pirms dažiem gadiem novadā pat slēgtas divas skolas.

Lai gan pētījuma gaitā aptaujātas tikai divu vidēji lielu novada pagastu - Ances un Jūrkalnes - sievietes, pētījuma centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš pētījuma prezentācijā Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) ceturtdien norādīja, ka iegūtie dati un secinājumi droši attiecināmi uz lauku reģioniem visā Latvijā. LPS vadītājs Andris Jaunsleinis piebilst - neesot dzirdējis, ka vēl kādā pašvaldībā būtu tapis līdzīgs pētījums, tāpēc ventspilnieku paveiktais esot neparasts, pat unikāls darbs.

«Slavējama iniciatīva,» saka arī demogrāfs Ilmārs Mežs. Viņš norāda, ka bieži tieši sava novada attīstībā ieinteresēts pašvaldības vadītājs ir situācijas risinājuma atslēga. «Ja šos divus pagastus palaistu pie Latvijas stūres, dzimstības problēma būtu atrisināta,» nosmej demogrāfs.

«Ģimenes ar bērniem valstī ir visvairāk pakļautas nabadzības riskam, un šī riska novēršanai vajadzētu būt valdības prioritātei. Patiesībā jau lielākā daļa latviešu grib bērnus,» piebilst I. Mežs. Pētījums to arī parāda, jo gandrīz 40% respondentu norāda, ka Latvijā pašreizējā situācijā ģimenē vajadzētu būt vismaz trijiem bērniem, kam būtu gatavas arī Ventspils novada sievietes. 18% aptaujāto pat atzīst, ka tuvākajos trīs gados būtu gatavas laist pasaulē vēl vienu bērnu, taču ar nosacījumu, ka ir stabila ģimenes finansiālā situācija, pietiekami valsts pabalsti, ir darbs un laba veselība, ko gan pašvaldība diemžēl nevar nodrošināt.

Pašvaldība var piedāvāt cita veida atbalstu un to arī dara. Piemēram, Ventspils novada pašvaldība par katru piedzimušo bērnu piešķir vienreizēju pabalstu 50 latu. No aprīļa plānots to palielināt līdz Ls 100, kas ir arī viens no punktiem, ko min pētījumā aptaujātās sievietes, - lielāki ne tikai valsts, bet arī pašvaldības pabalsti. Sākot jaunu mācību gadu, katram bērnam tiek piešķirts 20 latu mācību līdzekļu iegādei, trūcīgo un mazturīgo ģimeņu bērniem samaksā par pusdienām skolā. Brīvpusdienas plānots piešķirt visām ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērnu un tie mācās vietējās skolās. Pētījumā aptaujātās sievietes norāda, ka būtiska nozīme ģimenes pieauguma plānošanā būtu arī vietai dārziņā bērniem jau no divu gadu vecuma, pašvaldības apmaksāts dārziņš, kā arī finansiāls atbalsts auklītes algošanai bērniem vecumā no viena līdz diviem gadiem. Atsaucoties šīm vēlmēm, A. Mucenieks sola skatīt pašvaldības iespējas nākotnē un spriest, cik lielā mērā pašvaldība spēj izpildīt šādus nosacījumus.

Veselības ministre Ingrīda Circene piebilst: lai gan materiālajai un attiecību stabilitātei ir liela nozīme ģimenes plānošanā, nepelnīti apiets ir patriotisma jautājums, kas faktoru grupā, kuri veicinātu bērnu laišanu pasaulē, ar 6% ierindojies pēdējā vietā. «Mums ir jāceļ godā māte, bērns, vecāki un ģimene, nevis materiālās vērtības - jauna mašīna un lielāka māja. Taču, ja paši vecāki norāda, ka materiālā stabilitāte lēmuma pieņemšanā par bērnu radīšanu ir pirmajā vietā, nevaram to neņemt vērā,» atzīst ministre un piebilst, ka šogad paveiktas vairākas būtiskas lietas, kas varētu veicināt dzimstību: atbalsts neauglības ārstēšanas programmai, lielāka uzmanība mātes un bērna veselībai, bērnudārzu trūkuma problēmu risināšana, dubultās sociālās iemaksas māmiņu pensiju fondā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?