Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Grib vienotu paraugu siltuma rēķiniem

Visā valstī nav vienotas metodikas, pēc kuras aprēķina maksu par patērēto siltumenerģiju un karsto ūdeni, tāpēc arī rēķinu salīdzināšana sagādā zināmas problēmas. Patērētāju tiesību aizstāvji rosina tādu pieņemt, kā arī pastiprināt uzraudzību pār namu apsaimniekošanas uzņēmumiem.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica pētījuma Karstie rēķini pirmie secinājumi rāda, ka iedzīvotāji bieži vien nesaprot, kas īsti rēķinā ir iekļauts. Ja metodika visā valstī būtu vienota un namu apsaimniekotāji to ievērotu, izsekot līdzi aprēķiniem būtu vienkāršāk. Vienotu aprēķinu metodiku vajadzētu izstrādāt Ekonomikas ministrijai (EM), un Ministru kabinetam vajadzētu pieņemt saistošos noteikumus, uzskata Rīgas Enerģētikas aģentūras direktore Maija Rubīna.

Jāvienojas pašiem

Rīgā ir spēkā 2010. gadā izdota domes instrukcija, pēc kuras aprēķina maksu par siltumu un karsto ūdeni. Šis dokuments attiecas uz visām fiziskajām un juridiskajām personām, kas nodarbojas ar Rīgas pašvaldības īpašumā vai pārvaldīšanā esošajām daudzdzīvokļu mājām (tātad galvenokārt uz SIA Rīgas namu pārvaldnieks), taču instrukcija nav obligāta. «Ja dzīvokļu īpašnieku kopība spēj vienoties un noteikt citu kārtību, spēkā būs šī, nevis Rīgas domes (RD) noteiktā kārtība,» skaidro RD Mājokļu un vides departamenta Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece Ingrīda Mutjanko. Dzīvokļu īpašnieki, piemēram, var vienoties, ka pirmā stāva iedzīvotājiem maksu par siltumu aprēķina ar pazeminošu koeficientu, nesiltinātās mājās var samazināt maksu dzīvokļiem, kas atrodas pie gala sienas. Ja nav nosiltināti bēniņi, pazeminošu koeficientu var piemērot augšējā stāva dzīvokļiem. Savukārt komercplatībām ar lieliem skatlogiem var piemērot augstāku koeficientu, teiksim, 1,4. Problēma ir tā, ka ne vienmēr iedzīvotāji spēj vienoties.

Vajadzīga politiskā griba

Uz Dienas jautājumu, vai ir plānots izstrādāt vienotu aprēķinu metodiku, Ekonomikas ministrija sākumā norāda, ka tas ir Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) jautājums. No regulatora saņemam atbildi, ka problēma ir un arī SPRK saņem iedzīvotāju sūdzības, taču «šāda normatīvā regulējuma izdošana nav saistīta ar regulatora kompetenci. Regulējami ir sabiedriskie pakalpojumi no ražotāja līdz «piederības robežai» - siltuma piegādē tas nozīmē līdz nama kopējam skaitītājam. Dzīvokļu apsaimniekošana ir joma, kurā darbojas visi tirgus ekonomikas principi un ir iespējama konkurence. Tāpēc regulatoram nav tādu pilnvaru, lai kaut kādā veidā iesaistītos apsaimniekotāju regulēšanā vai atbilstošu normatīvo aktu izdošanā,» atbild SPRK pārstāve Daiga Reihmane un turpina: «Domājams, vienotas pieejas noteikšanai, kas būtu saistoša visiem apsaimniekotājiem, pirmā kārtām ir nepieciešamas atbilstošas izmaiņas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā un ar to saistītajos normatīvajos aktos. Lai rosinātu šādu iniciatīvu, vajadzīga politiskā griba.»

Kā liecina vēlāk saņemtā atbilde no EM, šādas gribas pagaidām nav: «Valstī nevar tikt izstrādāta visām mājām vienota metodika, jo katrā mājā esošā situācija var būtiski atšķirties. Ekonomikas ministrijas skatījumā regulējums, kad ir noteikti norēķinu pamatprincipi, ir pietiekošs, lai būtu iespējams noteikt katra dzīvokļa īpašnieka maksājamo daļu par saņemto siltumenerģiju. Tādējādi attiecīgai dzīvojamai mājai pielāgota norēķinu metodika tikai ļauj pēc iespējas precīzāk aprēķināt katra dzīvokļa īpašnieka maksājumu attiecībā pret visas mājas dzīvokļu kopējo maksājumu par saņemto siltumenerģiju. Tātad mērķi - noteikt pēc iespējas precīzāku katra īpašnieka maksājumu - nav iespējams sasniegt, ja valstī nosaka vienotu aprēķinu metodiku, par pamatu ņemot «vidējos» parametrus.» Ministrija gan taisnīgi norāda, ka problēmas pamatā ir atšķirīgs aprēķinu tiesiskais regulējums mājām, kurās dzīvokļu īpašnieki māju pārvalda paši (arī norēķinu kārtību vismaz teorētiski nosaka paši), un tām, kurās īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības (aprēķina pēc MK noteikumiem).

Debesu brīnumi

Nepieciešama neatkarīga uzraudzība pār komunālo pakalpojumu jomu, uzskata Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas padomes priekšsēdētāja Tekla Žabova: «Komunālie maksājumi ir liels bizness, un visi ir sapratuši, ka tu nekur nespruksi - tu maksāsi. Iedzīvotāji stāv un klusē, neprasa, no kā veidojas rēķins, un paši nerēķina līdzi, bet tas ir jādara.» Viņa aicina pašvaldības cītīgāk sekot līdzi situācijai, citādi drīz var pietrūkt maksātāju. Vislabāk būtu valsts līmenī noteikt, par ko apsaimniekotājs var prasīt papildu maksājumus, citādi rēķinos sarakstot debesu brīnumus, saka T. Žabova. M. Rubīna sola jau drīzākajā laikā izdot brošūru ar padomiem, kā pareizi jāaprēķina maksa par siltumu un karsto ūdeni. Interesanti, ka šīs brošūras iniciatore ir T. Žabovas vadītā asociācija, satura izstrādē piedalījusies Rīgas Enerģētikas aģentūra, bet 3000 eksemplāru nodrukāšanu finansēs nevis pašvaldība, kuras interesēs būtu informēt iedzīvotājus, bet Sorosa fonds - Latvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ietekmē apkures rēķinu

Kāds ir siltumapgādes tarifs (apstiprina regulators), kas atkarīgs no kurināmā veida un tā cenas tirgū. Mazajās pašvaldībās bieži izmanto šķeldu, lielajās - galvenokārt dabasgāzi.
Kāds ir mājas stāvoklis (siltināta, nomainīti logi, jumts, siltināti bēniņi).
Vai māja aprīkota ar automatizētu siltummezglu un iespējama temperatūras regulēšana. Augstāks līmenis ir siltummaksas sadalītāji un termoregulatori katram radiatoram.
Vai rēķinam pieskaita papildu izmaksas, piemēram, par remontdarbiem.
Jāņem vērā, ka daļā rēķinu maksa par siltumpiegādes cirkulāciju ir aprēķināta atsevišķi, bet daļā - pieskaitīta pie kopējās maksas par m2.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?