Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gribam tvert cilvēka dzīvi. Tas ir vienreizēji!

«Iesaistot mūsu fonda programmās, palīdzam senioriem visā Latvijā. Ja ir kāda sociāli aktīvu senioru grupa - atbalstām!» teic Kopienu iniciatīvu fonda (KIF) projektu direktore Ieva Ernštreite. Fonds senioriem piedāvā iespēju būt sociāli aktīviem, baudīt dzīvi un priecāties par to dažādos veidos.

Sprigani un dvēselē jauni

«Apkopojot jau realizēto projektu rezultātus, sapratām, ka īpaša uzmanība vajadzīga lauku reģionu senioriem. Aizejot pensijā, viņi joprojām ir ļoti aktīva sabiedrības daļa - nodarbojas ar sportu, grib mācīties, darboties interešu grupās. Laimīgas sakritības dēļ par šo sociālo jomu ieinteresējās mūsu tagadējais sadarbības partneris Teterevu ģimene, kura gatava ziedot līdzekļus arī sociālajai jomai. Izklāstījām savu redzējumu, piedāvājām vairākas sfēras, un Boriss un Ināra Teterevi kā mērķauditoriju izvēlējās ne tikai jaunās māmiņas, bet arī seniorus,» par to, kā savulaik dzimusi programma Veselībai un dzīvespriekam, kas domāta senioru dzīves kvalitātes uzlabošanai, stāsta I. Ernštreite. Programma turpinās jau vairākās kārtās, jo mecenāti novērtējuši rezultātus - cik tā veiksmīga gan cilvēciski, gan finansiāli.

Rīgā gan tā ieguvusi mazliet citu niansi - kā Atbalsts Rīgas senioriem. Tajā iesaistījušās dažādas senioru grupas - politiski represētie, organizācijas, kuras vieno veselības jautājumi. Fonda pārstāvēm prieks, ka seniori ir aktīvi - bieži vien spriganāki nekā gados jaunāki ļaudis un arīdzan dvēselē gana jauni. «Raugos uz viņiem un domāju: kaut man būtu tik daudz enerģijas, kad būšu lielākā vecumā...» seniorus novērtē Ieva.

Stiprina kapacitāti

Fonda vadītāja rāda Latvijas karti - tajā ar punktiņiem atzīmētas vietas, kur darbojas projektā iesaistītie. Gandrīz katrā no grupām esot seniori, kas pelnījuši atzinību. Kā īpaši pateicīgu dažādu ideju, programmu realizēšanai Ieva min Jelgavas Pensionāru biedrību. «Tā ir mūsu labāko organizāciju topā. Galvenais, ka jelgavnieki neapstājas pie viena projekta, ir divas trīs idejas uz priekšu, un tam ir labs, taustāms rezultāts. Domāju, Jelgavas dome var būt laimīga, jo sociālajā jomā pilsētas seniori ir ļoti labi aprūpēti,» uzslavē direktore. Kādas organizācijas fonds gatavs atbalstīt finansiāli? «Svarīgi, lai organizācijai jau būtu pamats viņu darbības nodrošināšanai. Bet, ja pietrūkst nodrošinājuma kādam konkrētam sektoram, piemēram, nav datora, ir ļoti noplukusi telpa vai maz mēbeļu, mēs varam nākt talkā ar praktisku ieguldījumu. Finansējums nav liels, bet arī ar nelielu finansējumu var gūt labus rezultātus un izdarīt stabilas, paliekošas lietas,» apgalvo direktore. «Lai senioru biedrība varētu funkcionēt, tai nepieciešama administratīvā kapacitāte. Mēs palīdzam, stiprinot biedrības administratīvo kapacitāti, ar to saprotot gan taustāmās lietas, gan zināšanas, kas senioriem paver iespējas darīt kaut ko tālāk,» paskaidro KIF valdes priekšsēdētāja Olga Veilande.

Līdzvērtīgi jaunajiem

Rīgas Kurzemes rajona politiski represēto biedrības vadītāja Laimdota Podze stāsta, ka iesaistīties fonda projektā bijis vienkārši un tajā pašā laikā sarežģīti. «Mums pietrūka iespēju, ko sniedz moderns tehniskais nodrošinājums. Rakstījām, vācām politiski represēto atmiņu stāstījumus, bet redzēju, ka varam izdarīt vairāk, nekā tikai vākt dokumentālus materiālus. Mēs gribam tvert cilvēka dzīvi,» stāsta Laimdotas kundze. «Kaut mūsu biedrības senioru vidējais vecums ir 75 gadi, viņi ir darboties spējīgi, varoši un griboši! Pērn gada beigās, uzzinājuši, ka ir šāds Atbalsts Rīgas senioriem, apspriedāmies un sapratām, ka varam piedalīties. Fonds mūsu ideju uztvēra uzreiz - lai izveidotu saturīgus, mūsdienīgi noformētus atmiņu stāstījumus, ko var izplatīt tālāk, nepieciešams kopētājs, skeneris, diktofons.»

Pagājušās vasaras vidū noslēgts līgums, un nu jau programmā iesaistījušies 40 cilvēku. «Tas ir daudz! Jo jārēķinās, ka tie ir cilvēki ievērojamos gados. Viņi nenāk uz interviju formāli, viņi nāk un no sirds izstāsta savu dzīvesstāstu. Un katrs ir tik vienreizējs!» Garākā intervija Laimdotai ilgusi trīs darbadienas. «Nerunājam tikai par izsūtījuma gadiem, bet par visu dzīvi, par to, kā šie cilvēki mācējuši un turpina sakārtot savu dzīvi.» Dzīvesstāstu krājumus Laimdota arhivēs - pašreiz šis darbs ir procesā. «Tur arī slēpās tas sarežģītais - jaunajiem tehniskās lietas ir vienkāršas, viņi visu var izdarīt ātri, bet mums jāmācās, viss notiek lēnāk. Bet arī mēs gribam būt moderni, līdzvērtīgi jaunajiem. Tagad prieks, ka ir iespējas materiālus kvalitatīvi, mūsdienīgi noformēt. Esam jau sākuši veidot mājaslapu - jau šogad mums tā būs!» priecājas Laimdota un piebilst - pateicoties fondam, bijuši arī ekskursijā uz Likteņdārzu, represētajiem pat radusies iespēja apmeklēt teātra izrādes!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kopienu iniciatīvu fonds

Nīderlandes sadarbības fondu Centrāleiropai un Austrumeiropai un Oranje fonda darbības turpinātājs, pieredzes pārņēmējs Latvijā
Darbu sāka 2005. gadā
Mērķis: atbalstīt nevalstiskās organizācijas, kas darbojas sociālajā, veselības aprūpes un izglītības jomā, veicināt kopienu iniciatīvu veidošanos

Kopienas iniciatīva - aktivitāte vietējās sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanai, kas top sadarbībā starp NVO, pašvaldību un uzņēmējiem
Līdz šim fonds jau atbalstījis 170 NVO projektus visos Latvijas reģionos
Pašlaik realizē programmu Atbalsts Rīgas senioriem (sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu un RD Labklājības departamentu)

Atsūti recepti un saņem balvu









Atsūtiet savu recepti, kas palīdz uzturēt mundrumu, un balvā saņemsiet izdevniecības Dienas grāmata izdevumu Pasaules mērīšana - tas ir viens no pasaulē populārākajiem vācu romāniem, meistarīgi savīts vēstījums par diviem zinātnes dižgariem - Aleksandru fon Humboltu un Karlu Frīdrihu Gausu.
Šīs nedēļas receptes autore Anita Dienas grāmatas izdevumu var saņemt Rīgā, Mūkusalas ielā 15, Dienas grāmatas birojā darbdienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?