Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Grieķiem nāksies norīt rūgtās taupības zāles

Medikamentu deva, kas paredzēta Grieķijas ekonomikas atveseļošanai, ir tik spēcīga, ka riskē izraisīt pacienta nāvi. Šādu brīdinājumu parlamenta debašu laikā izteica Grieķijas opozīcijas līderis Antonis Samars, tomēr tas neatturēja parlamentu no smagu reformu programmas apstiprināšanas.

Valdības atbalstīto taupības pasākumu mērķis ir ietaupīt 30 miljardus eiro, tādēļ nāksies apcirpt algas un pensijas, samazināt ierēdņu privilēģijas, palielināt pensionēšanās vecumu, kā arī paaugstināt nodokļus. Grieķijas valdība apzinās, ka nav citas izejas, jo bez reformu sākšanas nebūtu iespējams saņemt 110 miljardu eiro aizdevumu no Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda. Grieķijai šī nauda nepieciešama, lai novērstu draudošo valsts maksātnespēju.

700 eiro paaudze

Valdība cerēja, ka grieķi sapratīs stāvokļa nopietnību un samierināsies ar nepopulārajām reformām, taču pašlaik nekas neliecina, ka kareivīgie grieķi tik viegli samierināsies ar likteni. Nedēļas vidū Atēnās bija vērojamas dramatiskas ainas; cilvēki pie parlamenta ēkas skandēja «zagļi, zagļi!», nemiernieku izraisītā ugunsgrēkā gāja bojā trīs cilvēki.

Grieķijas arodbiedrības sola, ka nepadosies bez cīņas, tādēļ nākamnedēļ gaidāmi jauni streiki. «Mēs būsim ielās tik ilgi, cik būs nepieciešams. Tā ir mūsu vienīgā iespēja, jo pretējā gadījumā mums draud bezdarbs un nabadzība,» žurnālam Time stāsta augstskolas profesors Krists Sarris.

Grieķi pieprasa, lai valdības uzliktā nodokļu nasta vairāk gultos nevis uz darba tautu, bet gan uz bagātniekiem, kas vainojami tagadējo problēmu izraisīšanā. Arodbiedrības vēsta, ka valsts iestāžu darbinieku vidējā alga ir ap 1350 eiro (950 latu) mēnesī. Citiem, kam nav paveicies dabūt darbu valsts iestādē, nākas iztikt ar daudz mazākiem ienākumiem. Grieķi runā par «700 eiro paaudzi», jo daudziem jauniešiem vienīgā iespēja ir strādāt par minimālo algu, kas ir 740 eiro (520 latu) mēnesī.

Draudīgas paralēles

Brisele raizējas, vai Grieķijas valdībai būs pietiekami stingrs mugurkauls, lai īstenotu nepopulāras reformas. ES amatpersonas uzskata, ka no grieķiem netiek prasīts daudz. Piemēram, vidējo pensionēšanās vecumu Grieķijā plānots palielināt no 61 uz 63 gadiem, savukārt citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā un Nīderlandē, tas tiek palielināts no 65 uz 67 gadiem.

ES valstis ar lielām bažām vēro notikumu attīstību Grieķijā, jo raizējas, ka tā var iedragāt visas eirozonas stabilitāti. Ja grieķu valdība vairs nespēs pildīt savas saistības, tas varētu izraisīt «domino efektu», kas skartu arī citas ES valstis, pirmām kārtām jau Spāniju un Portugāli. Ekonomikas analītiķi saskata biedējošas paralēles ar 1997. gada Āzijas finanšu krīzi, kad Taizemes krīze drīz vien izraisīja nopietnas problēmas arī Indonēzijā, Dienvidkorejā un citās Āzijas valstīs. ES ekonomikas komisārs Olli Rēns minējis kādu citu draudīgu piemēru: nesenā pasaules finanšu krīze sākās pēc ASV investīciju bankas Lehman Brothers bankrota 2008. gada septembrī. «Grieķijas maksātnespējas sekas būtu līdzīgas, ja ne vēl smagākas,» brīdina O. Rēns.

Tieši tādēļ ES valstis piekritušas sniegt finansiālu palīdzību Grieķijai. Vācija, kuras parlaments piektdien atbalstīja palīdzības piešķiršanu grieķiem, un citas «apzinīgākās» valstis baidās, ka rūpīgi lolotais Eiropas vienotās valūtas projekts varētu aiziet pa burbuli grieķu bezatbildības dēļ, un sauc to par ugunsgrēku, kurš jāapdzēš. Eiro kurss pret ASV dolāru šonedēļ noslīdēja līdz zemākajam līmenim gada laikā. Ja grieķu krīze izplatītos uz citām valstīm, tas nopietni apdraudētu trauslos Eiropas ekonomikas atveseļošanās asnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jāsavelk josta

Iesaldēt sabiedriskā sektora darbinieku algas līdz 2014. gadam
Samazināt vai atcelt svētku prēmijas, kas veidoja 13. un 14. algu
PVN likmi paaugstināt līdz 23% (vēl nesen bija 19%)
Akcīzes nodokli degvielai, alkoholam un cigaretēm paaugstināt par 10%
Vidējo pensionēšanās vecumu paaugstināt no 61 līdz 63 gadiem, ierobežot priekšlaicīgo pensionēšanos
Samazināt pensijas, piesaistot tās vidējai darba mūža algai, nevis pēdējai algai

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?