Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Grieķu salātus gatavoju tikai vasarā - tomātu laikā

Grieķu salāti, ko grieķi paši sauc par lauku jeb vasaras salātiem, ir starp maniem vasaras favorītiem. Meklējot tiem sastāvdaļas, šovasar kopā ar grieķieti Mariju savā mītnes zemē Nīderlandē kopīgi tekalējām pa veikaliem un tirgiem, un tas drīz vien izvērtās sacensībā, kura būs izvēlīgāka. Gala secinājums - pati to pat īsti neapzinādamās, esmu ievērojusi visstriktākos grieķu salātu gatavošanas pamatprincipus.

Kādi tie ir? Mani (un arī Marijas) grieķu salāti sastāv no tomātiem, gurķiem, sarkanā sīpola, olīvām, kaltētas raudenes un fetas. To visu es pārslaku ar olīveļļu. Pretēji Food Lover's Companion enciklopēdijai un pāris citiem informācijas avotiem es tajos nelieku zaļo papriku, pretēji britu pavāram Džeimijam Oliveram - piparmētru un dilles (klasiskas grieķu virtuves garšvielas, taču man pietiek ar raudeni). Vienkāršāk par vienkāršu, teiksiet? Ne gluži. Jā, ar gatavošanas procesu nekādu problēmu, bet atliek vien nolaist greizi ar sastāvdaļām, lai dievišķu grieķu salātu vietā sanāktu kaut kādi tomātgurķsiersalāti. Tomātiem ir jābūt tikko plūktiem paša siltumnīcā. Saulē nogatavojušies, tie ir sulīgi un saldi, tāpēc ziemā es šos salātus vispār negatavoju un neēdu. Gurķim jābūt kraukšķīgam, ar mazu sēklu daļu (lai salāti nepārvērstos zupā, gurķiem sēklas izņem). Sīpols nevis jāsacakina mazītiņos kubiņos, bet jāsagriež plānum plānās ripiņās. Grieķu salātiem vajag tumšās olīvas. Es (arī Marija) gribētu piebilst: obligāti Kalamatas olīvas. Tās ir gaļīgas grieķu olīvas baklažānu krāsā, nav pat salīdzināmas ar parastajām melnajām. Runājot par raudeni, dīvainā kārtā tieši kaltēta, nevis svaiga te iederas vislabāk. Esmu mēģinājusi svaigās smalki jo smalki sakapāt, bet galu galā sanāca gandrīz vai raudenes salāti - garša bija pārāk uzmācīga, tāpēc esmu palikusi pie kaltētajām (Marija teica, ka Grieķijā izmanto savvaļas raudenes, kam ir drusku specifiskāka garša).

Es grieķu salātiem lietoju tikai grieķu olīveļļu un tikai no Kalamatas olīvām spiestu pirmā spieduma olīveļļu, bet principā der jebkura aukstā spieduma olīveļļa, kurai ir sava krāsa un garša (bezkrāsas un bezgaršas brīnumi izmantojami tikai cepšanai). Nu, un tagad pats svarīgākais - fetas siers. Tas ir ES aizsargāts produkts, un tas nozīmē, ka par fetas sieru drīkst saukt tikai no konkrētām Grieķijas provincēm nākušo aitas vai aitas un kazas piena sieru. Es silti ieteiktu vismaz reizi sezonā izvēlēties tieši oriģinālo fetas sieru. Tas ir vismaz uz pusi dārgāks, taču ir tā vērts. Labam fetas sieram ir jābūt krēmīgi treknam (laba pilnpiena biezpiena, nevis brī siera izpausmē), sāļam, jo tas uzglabāts sāls šķīdumā, drupanam un - pats galvenais - ar garšu. Kad es krāpjos, lietoju vācu ražojuma Fitaki sieru (gatavots no govs piena), kas gan pēc struktūras ir pārāk ķepīgs, bet vismaz pareizi sāļš un pareizi trekns. Visus pārējos atdarinājumus esmu norakstījusi kā nebaudāmus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?