Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Griezīs pensijas, pazeminās peļņas nodokli

«Valdība mūs mierina, ka Latvijā ir vēl sliktāk,» ar valdības skaidrojumiem par algu griešanu nav apmierināts Lietuvas policists Vlads Sanda. Viņa alga šogad ir sarukusi par 20%, taču, piemēram, Lietuvas skolotāju maciņš krīzes dēļ nav cietis, arī daudzas valsts iestādes iztikušas bez nopietniem algu un štatu samazinājumiem. Un, lai gan, klausoties mūsu kaimiņu stāstus Latvijas iedzīvotājus var piemeklēt deja vu sajūta, Lietuvā situācija tomēr ir stipri atšķirīga.

Lietuvā budžetu plāno pieņemt līdz decembra beigām. Pagaidām paredzēts, ka tā deficīts būs 6,2% no iekšzemes kopprodukta (IK) (Latvijā - 7,5%), taču ar tā segšanu Lietuva pagaidām tiek galā pašas spēkiem. Izvēloties starp lēto, taču papildu saistības prasošo SVF aizdevumu un dārgākiem, taču vieglākiem finansējuma avotiem, Lietuva izvēlējās otro ceļu - naudu aizņemties, piemēram, caur valsts obligācijām. Eksperti skaidro: Lietuvas valdības vērtspapīriem ir pievilcīgas procentu likmes (ap 7%) un arī kredītreitings ir labāks nekā Latvijai. Latvijas valdības parāds nākamgad būs 59% no IK, bet Lietuvā - 41%.

Viskarstākās diskusijas patlaban notiek ap sociālo sfēru. Priekšlikumu celt sociālo nodokli, lai kompensētu iztrūkumu sociālajā fondā, noraidīja Lietuvas prezidente. Pagaidām paliek aktuāls plāns par 5% samazināt pensijas, kā arī - ar nākamā gada jūliju apcirpt māmiņu algas. Tās Lietuvā patlaban ir vienas no dāsnākajām Eiropā: pirmajā gadā māte saņem 100% no algas, bet otrajā - 80%. Par nodokļu palielināšanu runas pagaidām nav. Tieši otrādi - no 20 līdz 15% plānots samazināt uzņēmumu ienākuma nodokli. Līdz 20% likme tika pacelta tikai šī gada sākumā, kad Lietuvas Seims steidzami meklēja iespējas, kā savilkt kopā budžeta galus. Toreiz no 19 līdz 21% tika paaugstināts arī PVN, kā arī akcīzes nodoklis.

Lai gan Lietuva šogad ir piedzīvojusi straujāko IK kritumu Baltijas valstīs (22,4% 2.ceturksnī), tā, šķiet, ātrāk arī izveseļojas. Par pozitīvu ziņu Lietuvas SEB bankas galvenais ekonomists Gitans Nauseda sauc labākus eksporta datus. «Mūsu ekonomikai, kur rūpniecība veido ap 25% no IK, tas ir ļoti būtiski,» uzsver eksperts. Latvijas IK rūpniecības daļa ir tikai ap 10%. Ekonomists slavē lēmumu samazināt peļņas nodokli, arī sociālā nodokļa celšana nebūtu vēlama, jo tas tikai palielinātu aplokšņu algu īpatsvaru, viņš domā. Korekcijas prasīja arī bērna kopšanas pabalstu sistēma.

Par spīti optimistiskajām prognozēm, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka paredz, ka Lietuva šogad un nākamgad ekonomikas krituma tempu ziņā apsteigs Latviju un piedzīvos smagāko lejupslīdi Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?