Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Haijams pie amerikānietes Džanīnas pusdienu galda

Kādā sestdienā nokļuvu amerikānietes Džanīnas mājas virtuvē, kurā notika ēdiena gatavošanas nodarbība Fulbraita programmas dalībniekiem un, laimīgā kārtā, arī viņu dzīvesbiedriem

«Šis pasākums atbildēs uz jautājumu, par kuru jūs noteikti esat domājuši, bet pieklājības pēc neesat uzdevuši skaļi, proti, kāpēc amerikāņu pārtika ir tik slikta? Īsā atbilde: tā nav. Mūsu misija būs to parādīt.» Šādam ielūgumam nespēju neatsaukties.

Sestdienas rītā mūs, Fulbraita «ģimenes» pārstāvjus no visām pasaules malām, sagaidīja trīs nopietni vīri tumšzilos šefpavāru uzsvārčos. «Vispirms gatavosim ķirbju biezzupu,» teica viens no viņiem, vārdā Stīvs.

Ķirbis ir būtiska amerikāņu virtuves sastāvdaļa jau kopš tā laika, kad indiāņi ķirbja gabalus cepa ugunskuros. Tagad amerikāņi gan reti «kauj» ķirbi, pārsvarā izmanto to, kas veikala plauktos sēž metāla bundžās, jau ērti pārstrādāts biezenī.

Arī nākamajam ēdienam - savvaļas rīsu salātiem - ir saistība ar Amerikas pirmiedzīvotājiem. Tradicionāli ojibve cilts indiāņi, kas dzīvo šajā apkaimē, ražu ievāca, iroties ar kanoe laiviņu cauri rīsu laukam un maigi nokratot graudus no rīsu auga galotnēm laivā. Arī šodien ojibve indiāņi savā rezervātā rīsus vāc ar kanoe. Salātos brūnie savvaļas rīsi bija vārīti dārzeņu buljonā, samaisīti ar ābolu sidra etiķa mērci un sarīvētiem burkāniem, sakapātu tomātu, lociņiem, ciedru riekstiem, grauzdētām ķirbju sēklām, kressalātu dīgstiem un sauju žāvētu dzērveņu. Mums, latviešiem, kam ziemā dzērveņu trīslitrene vienmēr pieliekamajā, varētu šķist, ka tās tādas ļoti mūsējās ogas. Bet dzērvenes Amerikai ir tikpat būtiskas kā zvaigznes karogā.

Visi šie lieliskie ēdieni nebija gluži jaunatklājumi, taču par sukotašu gan dzirdēju pirmo reizi, tas ārpus ASV nav pazīstams. Succotash, kura nosaukums cēlies no indiāņu vārda msickquatash, pamatā ir vārīta kukurūza - Amerikas pārtikas pamatu pamats. Tā papildināta ar pupām, un rezultāts ir ēdiens, kas bagāts ar uzturvielām un viegli pieejams. Savulaik tam bija ne pārāk laba reputācija kā nabaga ļaužu ēdienam, taču tagad reabilitēts un tiek izbaudīts no jauna. Mūsu sukotašs bija papildināts ar zaļajiem zirnīšiem, pākšu pupām, lielajām limas pupām un arī dzērvenēm.

Maltīti notiesājām pie gara galda, izvaicājot cits citu par to, kas atvedis uz Ameriku. Man līdzās sēdēja policists no Pakistānas, kurš šeit apgūst pretterorisma stratēģijas, ko pielāgot savai zemei, otrā pusē - vēsturniece no Kazahstānas, kura rekonstruē savas valsts vēsturi. Galda otrā galā pētnieks no Tadžikistānas skaitīja Omāra Haijama dzeju socioloģei un juristam no Dienvidāfrikas. Izrādījās, ka mūsu šefpavāri šo mākslu bija apguvuši kursos un gatavojot ģimenei, bet ārpus virtuves Bobijs ir advokāts, Deivids - programmatūras inženieris, bet Stīvs - tiesībzinātņu profesors. Tāda bija viena lieliska amerikāņu maltīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?