Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Horoskopi

Spieda termiņi, visu filmā iekļauto darbu autorus nepaguvām apzināt, taču tagad - pēc pirmizrādes - tas tiek darīts. Tā par autortiesību neievērošanu ar valsts finansējumu tapušajā filmā Atmodas antoloģija taisnojas tās režisors Askolds Saulītis.

Filma pirmizrādi piedzīvoja šā gada 5. oktobrī Rīgas Kongresu namā un pēc tam Latvijas Televīzijā (LTV). Atmodas antoloģija stāsta par Latvijas ceļu uz valsts neatkarības atjaunošanu pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu nogalē. Filmā demonstrēti daudzi vēsturiski videomateriāli par atmodas laiku un Latvijas Tautas fronti, taču filmas titros neparādās to autori. Tas nozīmē, ka faktiski ticis piesavināts citu cilvēku darbs, kā arī videomateriālu autori var palikt bez atlīdzības.

A. Saulītis skaidro, ka «šī filma ir valsts pasūtījuma darbs un tā bija jānodod 1. oktobrī. Vēsturiskos videomateriālus mēs saņēmām no Latvijas Televīzijas arhīva, un mums diemžēl nepietika laika apzināt visus autorus». Pašlaik gan tas tiekot darīts, autori varēs saņemt atlīdzību un arī filmas titri tikšot pārstrādāti.

«Filmas producenti ir mutiski vienojušies ar visiem autoriem un pārstrādātajos filmas titros tie visi būs redzami, kā arī visi autori varēs saņemt autoratlīdzību.» A. Saulītis arī atzīst, ka atsevišķi autori viņam esot zvanījuši, lai izteiktu neapmierinātību, taču pārrunu rezultātā konflikts esot noregulēts.

Lai gan filmā izmantoti LTV arhīvi, televīzija savu vainu nesaskata. LTV pārstāvis Klāvs Radziņš Dienai norādīja - televīzijas arhīvā visi autori ir norādīti, bet līgums ar režisoru noteic, ka par izmantoto arhīva kadru autortiesību saskaņošanu ar AKKA/LAA un pašiem autoriem atbildīgs ir režisors. Vienlaikus K. Radziņš atzīst, ka zināmu neapmierinātību ir izrādījuši arī atsevišķi LTV operatori, kuru darbi izmantoti filmā bez autorības.

Autortiesību aizsardzības aģentūra AKKA/LAA Dienai norādīja, ka filmas veidotājiem visiem autoriem, kuru darbi izmantoti filmā, bija jāprasa atļauja to darīt, kā arī jāvienojas par autoratlīdzību. Izmantot savā darbā citu autoru paveikto bez viņu atļaujas ir autortiesību pārkāpums.

Jāpiebilst, ka filma ir izņemta no skatītājiem pieejamā LTV interneta arhīva un pašlaik tur nav redzama. K. Radziņš gan skaidroja, ka tas neesot saistīts ar nesakārtoto autortiesību jautājumu, bet līgumu ar filmas veidotājiem, kas paredz, ka LTV ir tiesības to rādīt vienu reizi.

Režisora A. Saulīša un scenārija autora vēsturnieka Edgara Engīzera radītais Atmodas antoloģijas projekts uzvarēja Nacionālā kino centra un Latvijas Tautas frontes muzeja rīkotajā dokumentālo filmu konkursā par Latvijas Tautas frontes darbības atspoguļošanu. Filmas uzņemšanai tika piešķirti 35 000 latu.

Filmu projektu konkursam vēl tika iesniegti trīs projekti: Smilšu grauds pie smilšu grauda, režisors un scenārists Zigurds Vidiņš; Seši mazi bundzinieki, režisors Rodrigo Rikards, scenāriste Lelde Stumbre; Vēstures paātrinājums. Pēc 25 gadiem, režisori Dāvis Kaņepe, Daina Rašenbauma, scenāristi Gints Grūbe, Harijs Beķeris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?