Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Idelfonso Falkoness. Fātimas roka

Romāna fragmenti

Izlūks mirkli klusēja. Klausītāji grūdās tuvāk, cēlās pirkstgalos, atspiedās cits citam pret pleciem, lai paslietos augstāk un varētu redzēt un dzirdēt labāk.

- Viņu arī pārdeva, lai arī ne publiskajā izsolē. Pārdeva, par spīti karaļa pavēlei, - strauji stāstīja izlūks, saņēmies izrunāt vārdus, kas nāca visgrūtāk. - Es viņus redzēju. Viņiem visiem sejā iededzināja zīmi. Arī pāris gadu vecajiem... lai neviens nemūžam nešaubītos, ka viņi ir vergi. Un tad viņus steigšus nosūtīja uz Kastīliju un Itāliju.

Ernando redzēja, kā vīrietis, kas bija atbalstījies pret priekšāstāvētāja pleciem, atlaiž tvērienu un saļimst. Labu brīdi neviens neuzdrošinājās runāt: sāpes un izmisums šai ļaužu pulkā bija teju sataustāmi.

- Un kas notika ar Huvilesas vecajiem un nespējīgajiem? - bezcerības pilnā balsī kāds jautāja. - Viņu bija vismaz četri simti.

Ernando saspicēja ausis. Hamids!

- Tos par vergiem padarīja dezertējošie Mondehara karavīri.

Hamids paņemts verdzībā! Ernando juta, ka saļogās ceļgali, un atbalstījās pret kāda plecu.

Taču nebija izskanējis vēl viens jautājums! Jautājums, ko neuzdrošinājās izrunāt neviens no klātesošajiem. Pēdējās dienās moriski cits pēc cita iztaujāja Ernando, tie gribēja paši no viņa dzirdēt apstiprinājumu briesmīgajām baumām, kas klīda pa nometni. Visiem sievas un bērni bija palikuši Huvilesā, un viņš tiem vēl un vēlreiz atkārtoja, ko bija pieredzējis dzimtajā ciemā. «Bet tad, kad tu bēgi projām no laukuma, bija melna nakts, vai ne?» tie pārjautāja, negribēdami ticēt, ka iespējams nogalināt tik daudz nevainīgo. «Tu taču neredzēji, cik sieviešu un cik bērnu viņi tur nogalināja...» Un Ernando šādos gadījumos piekrītoši pamāja. Tonakt viņš bija kāpis un lēcis pāri līķu simtiem un bija dzirdējis, kāds naids un ārprāts apsēdis kristiešu armiju, taču kāpēc gan laupīt pēdējo cerību šiem vīriem un tēviem?

- Ir pagalam visas, kas bija palikušas ārpus Huvilesas baznīcas! Visas! - iekliedzās izlūks. - Vairāk nekā tūkstoš sieviešu un bērnu! Neizglābās neviena!

*

Pēc neilga laika ugunskuri kalnu virsotnēs moriskiem vēstīja, ka Mondeharas marķīzs ar savu armiju virzās uz Uhiharu. Ietekmīgākie munfī tikmēr bija pārliecinājuši Aben Umeiju, ka viņa sievastēvs Migels de Rohass to esot pierunājis nostiprināties Uhiharā tikai tāpēc, ka pats ar Mondeharas marķīzu esot noslēdzis vienošanos: apmaiņā pret Granadas halīfa galvu Migels de Rohass un viņa ģimene varēšot saglabāt brīvību un paturēt morisku kara laupījumu. Aben Umeija, tam noticējis, bez ilgas svārstīšanās nogalināja sievastēvu un lielāko daļu Rohasu dzimtas vīriešu un atteicās no savas pirmās sievas.

Tagad Aben Umeija ar savu karaspēku devās uz Paternu del Rio - uz ziemeļiem, uz Sjerranevadas grēdu. Aiz šī ciema citu vairs nebija, tālāk un augstāk bija vienīgi klintis, kraujas aizas, akmens bluķi un sniegs. Ernando gāja līdzi karaspēkam, turēdamies tuvu halīfam un tā ģenerālštābam, tālu no pārējiem mūļu dzinējiem, - viņa mūļi bija apkrauti ar zeltu un sudraba monētām, ar dārgakmeņiem un grezniem tērpiem, kas izšūti zelta pavedieniem.

(Turpinājums 6. jūnija numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Spānijas musulmaņu piespiedu pievēršana kristietībai un izdzīšana no zemes, kur tie bija dzīvojuši jau 800 gadu, ir maz zināma vēstures lappuse, taču šie XVI gadsimta notikumi būtiski pārveidoja Eiropu. Fātimas roka ir romāns par mīlestību, ticību un naidu, par arābu un kristiešu pasaules sāpīgo nesamierināmību. No spāņu valodas tulkojusi Dace Meiere.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?