Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Iedzīvotāju patēriņa kritumu kompensēs ar ūdeni pudelēs

Ja Rīgas domes deputāti atbalstīs pašvaldības SIA Rīgas ūdens (RŪ) ieceri piepelnīties, sākot fasētā dzeramā ūdens ražošanu, tas varētu atstāt neprognozējamas sekas un novest pie nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanas, uzskata Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Meitasuzņēmuma Aqua Riga apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai RŪ tā pamatkapitālā plāno ieguldīt 105 000 latu, kurus plānots atpelnīt aptuveni četros gados, savukārt fasētā ūdens ražošanai nepieciešamie pamatlīdzekļi un daļa no apgrozāmajiem līdzekļiem aptuveni 300 000 latu apjomā tiks finansēti no kredītiestādes aizdevuma līdzekļiem, kuru varētu atmaksāt četros gados. Aqua Riga plāno iekarot 10% no Latvijas tirgus, taču mērķa tirgū ietilpst vēl citas valstis. Biznesa plānā identificētas vairākas iespējamās fasētā ūdens ieguves vietas Rīgas, Ādažu un Garkalnes novadā. RŪ valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa uzsvērusi, ka pēdējo septiņu gadu laikā kopējā tīklā padotā ūdens daudzums samazinājies vairāk nekā par 25% un šāda situācija izraisa nepieciešamību veikt attīstības pasākumus ūdens realizācijas apjomu palielināšanai, ziņo LETA.

«Iepazīstoties ar izstrādāto «biznesa plānu», ja to tā vispār var dēvēt, šaubas tikai pieaug, jo projekts līdzinās zinātniskajai fantastikai. Šķiet, tā autori nekad nav strādājuši reālā biznesa vidē un reālas konkurences apstākļos,» kritiska ir I. Šure. Viņa norādīja, ka ir nesaprotams iemesls, kāpēc RŪ plāno ienākt bezalkoholisko dzērienu nozarē, jo uzņēmums ir dibināts ar konkrētu mērķi, proti, nodrošināt iedzīvotājiem ūdensapgādi un kanalizācijas pakalpojumus, nevis nodarboties ar tādas produkcijas ražošanu, ar kuru jau šobrīd pārtikas tirgus ir piesātināts. «Jāatzīmē, ka fasētā ūdens ražošana neatbilst nevienam no Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajiem gadījumiem, kad būtu pieļaujama pašvaldības iesaistīšanās uzņēmējdarbības veikšanā. Līdz ar to nav juridiska pamata Rīgas pašvaldībai pieņemt lēmumu par fasētā ūdens ražošanas sākšanu. Valsts un pašvaldību galvenās funkcijas ir noteiktas normatīvajos aktos, un iedzīvotāji sagaida, ka šīs funkcijas tiek pildītas visaugstākajā līmenī. Resursu novirzīšana pilnīgi jaunai nodarbei, kamēr uzņēmums nespēj kvalitatīvi nodrošināt savu pamatpakalpojumu, nav vērtējama kā saprātīga,» sacīja I. Šure.

Kritiski ieceri vērtē arī tirgū esošie dzeramā ūdens ražotāji, NP Foods vadītājs Rolands Gulbis pat izteicis bažas, ka Rīgas iedzīvotāji vairāk ieguldīs nekā saņems, jo jaunu ražošanas iekārtu ieviešana prasīs ievērojamas investīcijas.

Savukārt citu pašvaldību ūdensapsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvji RŪ plānus apsveic, un, ja dzeramā ūdens kvalitāte ļautu, arī citās pašvaldībās varētu domāt par ūdens rūpniecisku pildīšanu pudelēs un pārdošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?