Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Iemīlēties vecumā ir skaistāk nekā jaunībā

Sirds nekad nav tik veca, lai nespētu mīlēt, saka Inta (69). Viņa pārliecinājusies, ka seniora gados atrast otru pusīti ir iespējams. Bet nav viegli. Arī gerontologs Jānis Zaļkalns atzīst, ka tie vientuļnieki, kuri vēlas atrast cilvēku šajā vecumā, to atrod. Savukārt tie, kuri ir laimīgi, dzīvojot vieni, otru cilvēku nemaz i nemeklē. Līdzīgās domās ir arī citi uzrunātie kungi un dāmas. Sazvanīju tos, kuri bija ievietojuši iepazīšanās sludinājumu laikrakstā Diena un citviet. Vēlējos noskaidrot, kā veicās ar dzīvesdrauga meklējumiem un kāpēc seniora vecumā teikt «jā!» attiecībām.

Meklē draugu

Slikti! Uz jautājumu, kā sokas ar otras puses meklējumiem, man atbild sešdesmit deviņus gadus vecā Inta. «Piezvana cilvēks, kurš dzīvo viens, un sūdzas, ka nav kas zemenes izravē. Skaidrs, ka tādam vīrietim vajag aprūpētāju,» viņa spriež par zvanītāju. «Zvana cits un sola izrādīt Rīgu, ar kuģīti izvizināt, vēlāk aizvest uz dzīvokli, vienīgi pajautā: kāds krūšu izmērs?» Inta vīlusies stāsta par potenciālajiem kungiem, kuri neveiksmīgi mēģinājuši iekarot viņas sirdi. Viņa pati meklē draugu, ar kuru aprunāties, aiziet uz teātri, koncertu - «tādu, ar kuru nav kauns sabiedrībā rādīties».

Arī Ieva (62) lūko pēc vīrieša. «Pēc mīļa, jauka, simpātiska, sakarīga vīrieša - drauga,» viņa raksturo savas vēlmes. «Negribu precēties un būt blakus vīrietim katru dienu, vismaz pagaidām ne,» viņa stāsta. Atsaucība uz sludinājumu esot liela. Ievai zvanot uz nebēdu! Bet tāds, kurš sievietei būtu pa prātam, vēl nav atradies. Viņa stāsta, ka sirds bruņiniekus var iedalīt vairākās grupās - vieni esot tie, kuriem nav kur dzīvot, vajadzīgs jumts virs galvas un tāpēc viņi meklē vietu, kur pārvākties. Citiem esot bagātība un saimniecība, nu vajadzīga saimniece mājās. Zvanot arī precētie un meklējot sievieti darbdienām - mīļāko. Savukārt ap trīsdesmit gadu veci jaunekļi tīkojot pēc intīmas dabas piedzīvojumiem.

Vajag saimnieci

Zvanu kungiem. Omulīgs, apaļīgs atraitnis no Vidzemes (60),kā norādīts sludinājuma tekstā, izdzirdot, kādā nolūkā zvanu, mani pārtrauc un saka: «Vairs nav aktuāli iepazīties! Savu kundzi jau atradu.» Neesot bijis nemaz grūti. Sievietes zvanījušas simtiem. «Netiku vaļā,» nosmej. Kungs teic, ka ir labi situēts un veiksmīgi atradis dāmu, kura būtu gatava kopā ar viņu apceļot Latviju. Kā atrast īsto? «Nav ko ilgi meklēt, dzīve jādzīvo nost,» viņš nosaka.

Kāds cits vidzemnieks (60), kurš sludinājumā sevi raksturo kā saimniecisku un materiāli nodrošinātu vīrieti, joprojām ir liktenīgās meklējumos. No daudzām zvanītājām atrast īsto neesot viegli, bet nu skaits samazinājies - no trim jāizvēlas viena. Grūti! Tāpēc labprāt iepazītos ar vēl kādu - «normālu, labu sievieti», viņš stāsta. Tādu šajā vecumā neesot vienkārši atrast. Vidzemnieks spriež, ka pēc 40 iepazīties kļūst arvien grūtāk, attiecību pieredzes dēļ neesot viegli atvērt sirdi otram. It sevišķi, ja cilvēks jānovērtē pēc pāris randiņiem. «Daudz vieglāk ir uzticēties un aprast ar cilvēku, kurš dzīvo tai pašā ciemā,» viņš spriež.

Viņam gan iebilst kāds cits kungs - sešdesmitgadīgais Arnis. Viņš sūkstās, ka viņa ciemā nevienas kārtīgas un brīvas sievietes nav. Savukārt pilsētnieces, kura būtu gatava pārcelties uz laukiem, arī neesot. Tāpēc dāmas meklējumos ir jau ilgu laiku. Tomēr cerība esot dzīva.

Kāpēc ievieto?

Vientulība ir tas, kas mudina seniorus meklēt jaunas attiecības, atzīst aptaujātie kungi un dāmas. «Kad vīrs aizgāja aizsaulē un paliku viena, citas attiecības negribēju,» stāsta Ieva. «Jutos liela un varena savā brīvībā. Lai gan man ir bērni un mazbērni, kuri aktīvi iesaista savā dzīvē, ar laiku sapratu, ka esmu vientuļa. Gribas kādu, ar ko parunāties,» viņa stāsta, kāpēc nolēmusi teikt «jā» jaunām attiecībām. Līdzīgi motīvi meklēt dzīvesdraugu ir vai katram manis uzrunātajam senioram. «Iemīlēties vecumā ir skaistāk nekā jaunībā,» viņi ir vienisprātis.

Piemēram, Inta jau reiz ar iepazīšanās sludinājumu palīdzību šādi atradusi kungu draudzībai. Vīrieti no Holandes. Ārzemnieks esot uzmanīgāks, galantāks, protams, materiāli situētāks, viņa vērtē. Tomēr Intas draugs pirms gadiem aizgājis aizsaulē. Savukārt Ieva patlaban iet uz randiņiem ar daudz jaunāku vīrieti - trīsdesmit gadu vecu. Pašai par brīnumu secinājusi, ka draudzībai vecums nav šķērsis, ja vien abiem ir patīkami tikties - ir par ko runāt. Viss var izdoties!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā randiņus vērtē seniori?

Randiņos dāmām nepatīk:

ja jāmaksā par kafiju pašai

ja kungs nepārtraukti runā par mirušo sievu

ja činkst, ka maza pensija

ja taupa uz telefonsarunu rēķina

ja smēķē tikšanās laikā

ja vīrietim nav humora izjūtas

ja izsaka intīma rakstura mājienus

ja meklē tikai saimnieci - kalponi

Kungiem viss vienkāršāk:

kundze un tikšanās vai nu patika, vai arī nepatika
Avots - senioru aptauja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?