Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +1 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Ierasti produkti, neierasti ēdieni

Šakšuka ir tradicionāls Tuvo Austrumu virtuves ēdiens, kura burtiskais nosaukums tiek tulkots kā «mikslis» jeb «maisījums». To Dienas Ēdienu jaunākajā numurā gatavo žurnāla Dari Pats redaktors un austrumu virtuves cienītājs Normunds Lisovskis. Kā jau tradicionālai virtuvei raksturīgi, šakšukai nav stingru kanonu - katrs gatavo savā stilā, ievērojot pamata vadlīnijas.

Internetā var atrast neskaitāmas versijas, pārsvarā bez gaļas. Bet arābi šakšukai mēdz pievienot autentiskās mirkāz (merguez) pikantās desiņas. Latvijā tās neatrast, tāpēc Normunds ieteic, ka gana labs ir arī tuvākais pašmāju līdzinieks - svaigas liellopu gaļas desiņas ar atbilstošu piparu piedevu.

Auzu pārslu un medus rullīši ar sieru, kas lieliski garšo pie tumšā alus, ir Ladig's Cafe saimnieka Ingmāra Ladiga recepte. Renģes marinēja zivju restorāna La Dome šefpavārs Alekss Žiļuks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Arābu mikslis šakšuka

2 personām vajadzēs: 1 tējk. olīveļļas, 3-4 ķiploku daiviņas, 1 vidēja lieluma sīpolu, 1 zaļo papriku (ar sarkano vai dzelteno būs maigāka garša), 1 čili pipara pāksti, 2-3 vidēji lielus tomātus, 2 svaigas liellopu gaļas desiņas, 2 olas, 1 tējk. ķimeņu, 50 ml ūdens, sāli, piparus pēc garšas
1. Smalki sakapā ķiplokus un sagriež sīpolu. Ieber pannā, kur uzkarsēta tējkarote olīveļļas, apcep pāris minūšu.
2. Iepriekš iztīrīto papriku sagriež kubiņos, čili pāksti ar visām sēklām - plānās šķēlēs. Ieber pannā, pāris minūšu apbrūnina, tad pielej 50 ml ūdens un sautē maisījumu 5-7 minūtes.
3. Kamēr sautējas cietākie pipari, sagriež šķēlēs tomātus. Tos pievieno piparu sautējumam.
4. Vienlaikus pievieno desiņas, ķimenes, sāli un piparus pēc vēlmēm. Kad desiņas uzkarsušas (sāk čurkstēt), samazina uguni un maisījumu sautē vēl 10 minūtes. Vāku neliek, ļaujot pamazām iztvaikot ūdenim un tomātu sulai. Bet nedrīkst pilnīgi izžāvēt! Pa brīdim apmaisa, lai tomāti izšķīstu.
5. Sautējumā izveido iedobumus, kuros iesit olas. Tām uzber sāli un piparus. Turpina sautēt, līdz baltums ir balts un dzeltenums savilcies, bet ne ciets. Šakšuka gatava!

Auzu pārslu un medus rullīši ar sieru

1 personai vajadzēs: 200 g auzu pārslu, 50 g medus, siers (piemēram, Krievijas, Holandes vai Lapzemes). Mērcei: medus, citrons, lazdu rieksti
1. Pannā ieber auzu pārslas, ieliek medu un lēnām karsē, līdz medus pakūst un sāk raut klāt auzu pārslas. Kad izveidojas lipīga masa, pannu ņem nost no uguns.
2. Uz galda izklāj pārtikas plēvi, uz tās uzliek auzu pārslu un medus masu un pa virsu uzklāj vēl vienu pārtikas plēvi.
3. Ar mīklas rulli masu izrullē plānā kārtā. Noņem virsējo plēvi.
4. No siera izgriež aptuveni 2 x 2 x 15 cm biezu klucīti un, kamēr izrullētā auzu pārslu masa vēl silta, uzliek sieru uz tās. Masu, līdzīgi kā suši, ar apakšējās plēves palīdzību aizrullē ciet. Ļauj rullītim īsu brītiņu sacietēt.
5. Katliņā ielej medu, izspiestu citrona sulu (uz 1 ēdamkaroti medus liek 1 tējkaroti citrona sulas) un liek vārīties, līdz medus pakūst.
6. Auzu pārslu un siera rullīti sagriež pabiezās šķēlītēs un pārlej ar siltu mērci.
Rotā ar sasmalcinātiem lazdu riekstiem. Pasniedz ar tumšo alu.

Reņģu filejas ar sīpoliem, pētersīļiem un bieti

Sastāvdaļas 4 personām: 1,2 kg reņģu, 1 sarkanais sīpols, 0,15 l olīveļļas, 1 galda biete, sāls, pētersīļi, smaržīgie pipari
Reņģes iztīra, vidējo asaku atstāj. Sarkano sīpolu un bieti sagriež šķēlēs. Stikla burkā liek kārtās reņģes, sīpolus un garšvielas. Tad uzlej olīveļļu. Kad burka pilna, to ievieto ledusskapī uz pusotru stundu. Pasniedz ar lapu salātiem, biezpienu un grauzdiņiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?