Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ierosinājums: par maizi un pienu, lūdzu, maksājiet skaidrā

Iepērkoties par mazāk nekā 10 latiem, meklējiet makā skaidru naudu, jo norēķinu kartes par tik maziem pirkumiem nepieņemam - šādu ierobežojumu ar likumu, aizstāvot nelielos tirgotājus, vēlas panākt Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA). Abi lielākie tirgotāji Maxima un Rimi gan to neatbalsta.

Tas radītu neērtības gan pircējam, gan pārdevējam, turklāt abi kļūtu par pievilcīgāku ēsmu laupītājiem, jo būtu spiesti makā un kasē turēt vairāk skaidras naudas, uzskata arī norēķinu pakalpojumu uzņēmuma First Data izpilddirektore Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs Zanda Brīvule-Jansone. Arī par tirdzniecības nozari atbildīgā Ekonomikas ministrija (EM) iebilst pret šādu iniciatīvu.

«Rimi un Supernetto veikalos visvairāk norēķinu ir skaidrā naudā, ar kartēm maksā aptuveni viena trešdaļa klientu - tātad katrs trešais pircējs Rimi un Supernetto veikalos maksā ar karti,» Dienai atzīst Rimi tīkla pārstāve Zane Eniņa. Savukārt Maxima veikalos maksājumi ar karti pērn veidoja 21% no tīkla apgrozījuma. «Šis cipars gadu no gada pieaug, īpaši sāka pieaugt pagājušā gada beigās, kad kartes aktīvāk sāka izmantot pensionāri,» Dienai teica Maxima preses sekretārs Ivars Andiņš. Tiesa, norēķini ar karti nav bez maksas. Tirgotājs, pēc LTA prezidenta Henrika Danusēviča Dienai teiktā, maksā bankai 0,7%-4% no pirkuma summas par POS termināļa (karšu norēķiniem) izmantošanu. «Tā ir iekārta, ko banka uzstāda un izīrē veikalam, un šī maksa ir kā īre,» skaidroja I.Andiņš. Tātad, ja cilvēks ar karti iepērkas par Ls 10, tad veikals saskaņā ar Dienas aprēķiniem par «POS īri» bankai maksā attiecīgi 7-40 santīmus.

«Ja, maksājot ar karti, pērk pienu, maizi un cigaretes par 2,5 latiem, tad mēs [tirgotāji] piemaksājam,» tirgotāju zaudējumus rēķina LTA priekšsēdis. Nemierā ar banku noteikto maksu par norēķinu karšu apkalpošanu ir arī Maxima. «Protams, gribētu mazāku maksu par šo pakalpojumu, jo šobrīd valstī visur ir deflācija, cenas samazinās. Gribētos, lai bankas solidarizētos un pazeminātu maksu,» - tā I.Andiņš. Tomēr ne Maxima, ne arī Rimi negrasās ieviest minimālo summu, sākot ar kuru varētu norēķināties ar karti. Abu lielo tirgotāju galvenais pretarguments ir nevēlēšanās ar šādu soli radīt klientiem neērtības. Vairāk šos ierobežojumus, pēc I.Andiņa sacītā, ar LTA palīdzību vēlas panākt mazāki tirgotāji, kam «šīs komisijas ir milzīgs slogs».

LTA vēlas, lai minimālā summa, sākot ar kuru var maksāt ar karti, būtu 5-10 latu, sacīja H.Danusēvičs, tomēr norādīja, ka ir arī citas alternatīvas, piemēram, ja bankas samazina minēto maksu par karšu apkalpošanu u.c. Ar šiem priekšlikumiem LTA vērsusies vairākās iestādēs, arī EM, kas, pēc H.Danusēviča domām, ir atbildīga par šo jautājumu. EM gan LTA priekšlikumus līdz šim nav saņēmusi, Dienai atzina EM pārstāve Evita Urpena. Viņa arī norādīja: ja tirgotājs ir izvēlējies izmantot tirdzniecības vietā norēķinu termināli, tad visi jautājumi jārisina ar banku. «Ekonomikas ministrijas kompetencē nav tiesību iejaukties šajās attiecībās un kaut ko atļaut vai aizliegt, vai veikt papildu ierobežojumus attiecīgajiem šī pakalpojuma līdzējiem. Jāpiebilst, ka šādi ierobežojumi nav izplatīta prakse arī citās valstīs.»

Z.Brīvule-Jansone norāda, ka norēķini ar kartēm ir ērtāki gan pircējiem, gan pārdevējiem, arī abiem drošāk. «Ik pa laikam dzirdam par vienu vai otru veikala aplaupīšanu. Nauda ir lielākā drošībā, ja maksājums veikts ar karti,» viņa uzsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Norēķini

Latvijā ir izsniegti kopumā 2,5 milj. norēķinu karšu
Vidējā pirkuma summa ar karti visās tirdzniecības vietās Latvijā 2009.gada pirmajā pusē bija Ls 11,05
Pirkumu skaits ar Latvijā izdotām kartēm gan 2008., gan 2009.gada pirmajā pusē bija 42,8 miljoni jeb 7,1 miljons mēnesī
Veikalos var norēķināties ar Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro un American Express kartēm

Avots: norēķinu pakalpojumu uzņēmums First Data

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?