Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Iespēju atlaist Ventspils domi deputāti vērtē piesardzīgi

Aptaujātie Saeimas deputāti kritiski vērtē Ventspils domes pausto nostāju, ka Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojuma par atstādināšanu tomēr nav zaudējis savu amatu. Tomēr, vērtējot iespēju atlaist pašu Ventspils domi, garantētu atbalstu nesola un norāda uz spēcīgu argumentu nepieciešamību.

Kā jau ziņots - lai gan pagājušajā nedēļā E. Sprūdžs izdeva rīkojumu par A. Lemberga atstādināšanu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata, pilsētas dome ārkārtas sēdē konstatēja, ka A. Lembergs «savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā».

Tiesa, tā pati likuma nodaļa, kas VARAM ministram piešķir pilnvaras atstādināt pašvaldības domes vadītāju, ļauj ar Saeimas lēmumu atlaist arī visu domi. To var darīt četros gadījumos, to skaitā - ja dome atkārtoti nepilda likumu, Ministru kabineta (MK) noteikumus vai tiesas spriedumus, atkārtoti pieņem lēmumus, kas ir citu valsts iestāžu vai tiesas kompetencē. Rosinājums par domes atlaišanu sākumā ir jāizskata MK, tad par to lemj Saeima.

Lai gan publiski izskanējis, ka tiekot domāts tieši par šādu soli, ministra padomniece juridiskajos jautājumos Inga Antāne Dienai to pagaidām ne apstiprināja, ne noliedza. Viņa norādīja, ka ministrija saņēmusi domes vēstuli un pašlaik to izvērtē.

Arī Reformu partijas frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis Dienai uzsvēra, ka līdz šim E. Sprūdžs vēl nav nācis ar iniciatīvu runāt par iespējamu Ventspils domes atlaišanu un frakcijas līmenī diskusijas nav bijušas, taču arī norādīja: «Mums ir likums, kas saka, ka VARAM ministram ir tiesības atlaist vai atstādināt domes priekšsēdētāju no amata ar attiecīgu argumentāciju. Līdz ar to šim atstādinātajam kungam un Ventspils domei šis lēmums jārespektē.»

Arī citi Saeimas deputāti par iespējamību atlaist visu Ventspils domi, ja tāds priekšlikums no E. Sprūdža nonāktu parlamenta darba kārtībā, pagaidām runā izvairīgi. Aptaujātie lielākā koalīcijas partnera - Vienotības - deputāti uzsvēra nepieciešamību pēc spēcīga pamatojuma. «Ja E. Sprūdžs atrastu pārliecinošu argumentāciju, tad ir diezgan reāli panākt atbalstu Saeimā. Atbalsts, protams, būtu ne ar milzīgu pārsvaru,» prognozēja Aleksejs Loskutovs (V). Arī Lolita Čigāne (V) uzsvēra, ka tāda soļa atbalsts ir atkarīgs no pamatojuma un jebkāds iepriekš pieņemts lēmums ir nepareizs, jo nav redzēta argumentācija. Deputāte pagājušajā nedēļā vērsās atbildīgajā Saeimas komisijā ar priekšlikumu grozīt likumu, kas precizētu ministra tiesības, proti, ļautu atlaist domes priekšsēdētāju noteiktos gadījumos, nevis tikai atstādināt, kā tas ir šobrīd.

Ilma Čepāne (V) skaidroja, ka problēma šajā situācijā ir strauja pašvaldību vēlēšanu tuvošanās. «Pirms vēlēšanām parasti tiek ieteikts tādus krasus soļus neizdarīt, lai sabiedrība saprastu, kādi ir jaunie noteikumi.» Tāpat viņa uzsvēra, ka jebkuram politiskam lēmumam jābūt tiesiskam.

Līdzīgus vārdus izvēlējās arī frakcijas Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK vadītāja vietnieks Raivis Dzintars, viņš norādīja - ja Saeimai būs jāpieņem lēmums par šo jautājumu, tad jāskatās, lai tas būtu tiesiski pamatots. Tāpat norāda pie frakcijām nepiederošais deputāts Klāvs Olšteins - jāizvērtē argumenti, lemjot par atbalstu šādam solim.

Pats A. Lembergs, komentējot šo iespējamību, portālā ventspils.lv paudis pārliecību, ka ventspilnieki uz šādu parādību nenoskatīsies no malas. «Tā neies cauri. Es te atgādināšu 1987. gadu, kad Ventspils ielās izgāja kādi 10 tūkstoši cilvēku. Nav tik vienkārši. Lembergu var tā vienkārši ielikt Matīsa cietumā, bet 10 tūkstošus neieliksi. Nav vietas!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?