Vienīgā vieta, kur kaut kam neparedzētam ieviesties, - aiz šķūņa, bet tur tika mēģināts ieaudzēt Latvijas aprikozi. Nevienam no lielā bērnu pulka, kas vasarā savācās uz apkārtnes spēli ar skriešanu un slēpšanos, pametot aiz sevis sameklējamus bultu norādījumus, vecāki arī nekādus īpašus dārza jaunumus neizmēģināja. Taču vienreiz augustā, mazā bariņā soļojot uz veco Daugavas pludmali gar mazdārziņiem, viens no mūsu bariņa parādīja tādas kā saulespuķes, kas saaugušas pie izravēto nezāļu čupas. «Topinambūri,» viņš teica. Baigi labie! Un izrāva garo kātu ar sīku, dzeltenu ziediņu vienā un apaļīgu sakņu gumu otrā galā. Gumu noslaucījis gar bikšu staru, izvilka kabatas nazi un katram no mums nogrieza sakneņa gabaliņu. Vēss, kraukšķošs - kā rieksts, tikai mīkstāks. Tiešām baigi labais. Tāpēc arī pērku.
Lielveikala topinambūriem klāt pielīmētajā recepšu grāmatiņā - divi vienkārši salāti un kotletes. Taču salātu kombinācijas ar svaigiem topinambūriem ir milzīgas, ja tos apnīk grauzt tāpat kā burkānus. Tikai jāatceras, ka topinambūri pēc mizošanas strauji nomelnē - tāpēc jāliek ūdenī vai jāapslaka ar citronu sulu. Miza ir plāna, daži to nenokasa, tad šī problēma nerodas. Topinambūrus var lietot arī taisni tāpat kā kartupeļus. Īpaši gardi ir cepeškrāsnī apcepti ar visu mizu - kā jaunie kartupelīši - un biezenī - riekstainās garšas dēļ. Grāmatā par Eiropas Savienības valstu tradīcijām un inovācijām virtuves jomā ar pārsteigumu uzzināju, ka Austrijā topinambūri parādījušies pirms kartupeļiem un arī saukti par zemes āboliem, tāpat kā vēlāk kartupeļi. Austriešu tradicionālā zupa ir topinambūru biezzupa, ko rotā ar caurspīdīgiem rupjmaizes grauzdiņiem un pašu gatavotiem topinambūru čipsiem. Citā biezzupas receptē atradu viltību, kā uzsvērt topinambūra riekstainumu, - zupu šķīvī rotāt ar smalkas riekstu eļļas līnijas zīmējumu. Angļu pavārs Eiropas grāmatā uzstājās ar inovatīvu topinambūru un ābolu sautējumu ar laša ikriem. Par tiem ikriem - nu, ne pārāk iet kopā, bet sautējumos un citos dārzeņu pamatēdienos, arī rīsu pilavos un jebkurās vārītās, sautētās vai ceptās piedevās zivīm vai gaļai topinambūri der lieliski. Man jau beigušies - jāieraksta jaunajā iepirkumu sarakstā.