Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ir jārunā. Lai būtu vieglāk dzīvot

Reizēm Laimdota naktīs nespējot aizmigt - pēc emocionālajiem, dziļi personiskajiem stāstiem, ko dzirdējusi. Rīgas pilsētas Kurzemes rajona Politiski represēto kluba valdes priekšsēdētāja vietniece Laimdota Podze dokumentē izsūtīto atmiņas. Tas nav vienkārši - aiziet pie cilvēka un viņu intervēt. Lūgt runāt par sāpēm, par izdzīvošanu.

«Tas, par ko jūs šodien šausmināties, ir pupu mizas,» tā teic cilvēki, kuri izdzīvojuši bez pārtikas, bez ūdens, necilvēcīgos apstākļos. Ne katrs to spēj - atklāt notikumus, kas dažkārt noglabāti dziļi jo dziļi. Taču runāt vajag. Arī tāpēc, lai neatkārtotos Baigais gads. Tāpēc radusies ideja par projektu. «Aptvēru, ka esam pēdējā paaudze, kas represijas piedzīvojusi pati. Turklāt mēs bijām bērni, kas izsūtīti, un bērnu atmiņas ir citādas, nekā pieaugušajiem,» uzskata Laimdota Podze.

Bolderājas rūdījums

«Vecākā politiski represētā kundze, ko intervēju, ir 102 gadus veca. Viņa ir no Bolderājas. Intervējot bolderājiešus, vispār sapratu, ka viņiem ir dabas dots lielāks spēks, nekā citiem rīdziniekiem. Bolderājā vēji pūš kārtīgi un tie vecie ir dzīvīgāki. Viņi arī viens par otru vairāk interesējas un komunicē. Tas tā veidojies gadiem. Droši vien bolderājiešu rūdījums ir zvejniecība un jūra. Jo iziet cauri represijām, atgriezties un nodzīvot tik ilgu mūžu... Cilvēks ir spēcīgs,» secina Laimdota. Sākumā viņa bija plānojusi tikai ar cilvēkiem aprunāties, kā kuram izsūtījumā gājis, bet jau pēc pirmajām intervijām sapratusi - katrs stāsts, katrs pārdzīvojums ir individuāls. Vērtība. Tā sākuši veidoties «īstie dzīvesstāsti». Laimdotai tie, kas stāstījuši par izsūtījuma gadiem, savu dzīvesstāstu sākuši ar saviem senčiem, ar pirmsākumiem - par to, kā veidojies ģimenes sastāvs. Tie bijuši lauku cilvēki, kuri tikai pēdējā laikā kļuvuši par pilsētniekiem. «1941. gads viņu dzīvē bija ļoti, ļoti smags pārbaudījumu gads. To reizēm nav iespējams pat vārdiem aprakstīt. Es nerunāju par vecākiem, bet tieši par to, ko šie cilvēki pārdzīvoja, būdami bērni, mēnešiem badā, pusbadā dzīvodami,» uzsver Laimdota, kura pati bērnību no zīdaiņa vecuma pavadījusi izsūtījumā.

Žurku kotletītes gardākas

Intervijās represētie stāsta - visas žurkas bijušas apēstas. «Neko tāpat neviens nedeva, par visu vajadzēja maksāt. Puikas ķēra žurkas, mātes nodeva ādiņas, kuras uzpirka, un no žurku gaļas cepa kotletītes. Represētā Rasma Krastiņa saka - viņai tās žurku kotletītes atmiņā palikušas gardākas par šodienas cepešiem...» atstāsta Laimdota. Ne mazāk baisu notikumu bijis arī 1949. gadā izsūtītajiem.

Represēto biedrības programma virzīta uz to, lai cilvēki bez liekiem uztraukumiem, nesteidzoties stāstītu par savu dzīvi, saprastu sava vēstījuma nozīmīgumu un sajustu nepieciešamību sadarboties. «Cilvēku atmiņās, ja dzīvē tik daudz ir pieredzēts, paliek lielie notikumi, mazie tiek aizmirsti un par tiem vairs nerunā. Viegli ir nosaukt datus, pastāstīt dzīves gājumu, grūtāk ir aprakstīt darbību, vēl grūtāk - vārdiski netveramās izjūtas,» secinājusi Laimdota. Projekta vadītāji vēlētos, lai cilvēki ne tikai izstāsta stāstu, ko uzzinās sabiedrība, bet līdz ar to arī paši sajustu atvieglojumu. «Lai būtu mazliet vieglāk dzīvot. Jo daudzi par pārdzīvoto nerunā. Bet, ja cilvēks glabā emocijas sevī, viņš grauj savu veselību,» norāda Laimdota.

Šajā projektā iesaistījušies arī bērni un mazbērni, jo, kā atzīst biedrības vadītājs Bierants Ignāts, mūsdienu tehnoloģijas, ar kuru palīdzību iespējams izveidot kvalitatīvu dokumentālo materiālu, labāk pārzinot jaunākā paaudze. Viņi viens no otra mācās. Tas dod ticību saviem spēkiem, ceļ pašapziņu un raisa gandarījumu par paveikto. Ar laiku stāsti iedzīvosies sabiedrībā, studentu un pētnieku rokasgrāmatās, būs par pamatu zinātnisko pētījumu programmām. «Neatteiksim nevienam, kurš izteiks vēlmi izstāstīt savu dzīves pieredzēto un uzkrāto bagātību, jo cilvēks meklē un atrod savu nozīmību, izvēlas savu attieksmi,» uzsver projekta vadītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Par biedrību

Dibināta 1993. gadā, 1994. gadā reģistrēta sabiedrisko organizāciju reģistrā
Šobrīd 384 biedri, vidējais vecums - 76 gadi
Vecākajai biedrei A. Lūrei 13. jūlijā paliek 102 gadi
Mērķi: Rīgas pilsētas Kurzemes rajona politiski represēto apvienošana, represēto atmiņu apkopošana, sociālo jautājumu risināšana un represēto tiesību aizstāvība un paplašināšana
Sadarbībā ar Eiropas Kopienu iniciatīvu fondu, projektu par atmiņu apkopošanu aizsāka 2011. gada sākumā
Cer izdot Dzīvesstāstu atmiņu krājuma grāmatu
Vairāk informācijas biedrības mājas lapā:
www.politiskirepresetie.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?