Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

It kā gaisīgais pavadonis

Koučings nerisina problēmas, nesniedz padomus, nebīda uz mērķiem par katru cenu. Koučingu arī ir grūti definēt, jo tas nav stāsts, drīzāk - jautājums. Un tomēr ar visu šo šķietamo (pa)vieglumu koučings ir viena no iedarbīgākajām un praktiskākajām domāšanas sakārtošanas un pārmaiņu vadības metodēm. Tā popularitāte Latvijā aug ļoti strauji, lai gan cilvēkos, kas ar to nav tieši saskārušies, pavīd arī skepses ēna.

Veselīga skepse - tas ir labi, saka individuālie treneri jeb _kouči_ un norāda, ka koučings nav un nebūs panaceja. Arī biznesa apmācību un psiholoģijas eksperti vērtē, ka koučings ir ļoti labs rīks darbā ar sevi vai darbinieku kolektīvu, tomēr nederēs visiem un vienmēr.

Eksperts būsi pats

Koučings līdzinās psiholoģijai, konsultēšanai, treniņiem, mentoringam un citām motivēšanas, personības izaugsmes un attīstības metodēm. Faktiski koučinga elementi jau eksistē tajās visās: divu pušu dialogs, sadarbība, jautāšana un klausīšanās, atgriezeniskā saite. Atšķirība tomēr slēpjas tajā, ka koučs nedod padomus un neiejaucas ar savu viedokli, vērtējumu vai risinājumu, skaidro Inga Štālhuta, Starptautiskās Kouču federācijas Latvijas pārstāvniecības dibinātāja un viceprezidente. «Koučs uzdod mērķtiecīgus jautājumus, lai vērstu cilvēka fokusu pašam uz sevi, saviem resursiem, savu situācijas redzējumu, uz iekšējās skaidrības iegūšanu - kur tu esi šobrīd, kur vēlies nokļūt, kas ir tavs mērķis, kas tev traucē to sasniegt. Koučings ir kvalitatīva komunikācija.» I. Štālhuta uzsver, ka koučam nav jābūt ekspertam jomā, kurā viņš tobrīd darbojas. Koučs ir pavadonis, kas cilvēkā pamodina spēju izlemt, rīkoties, bet eksperts un atbildīgais ir pats cilvēks.

Koučingu bieži jauc ar citām metodēm. Arī ar psiholoģiju, domājot - tas domāts tiem, kas netiek ar sevi galā. Tā gluži nav, turklāt atšķirībā no psiholoģijas koučings fokusējas nevis uz pagātni, bet gan uz tagadnes saikni ar nākotni. «Metožu, kā cilvēki meklē risinājumus, ir daudz, un tas ir ļoti labi,» I. Štālhuta teic. Izvēlēties palīdz kalpošana skaidrības dievam - izsecinot, kas ar tevi notiek, kas tev vajadzīgs, intuīcija pasaka priekšā arī metodi, ko izmantot. Koučingā svarīga ir savstarpēja uzticēšanās. Ja tās nav - labāk nesākt.

Ar koučingu nereti saistās arī maldīgi priekšstati - ka koučings ir invāzija, kas tevi padara ievainojamu un neaizsargātu; ka šāda jautājumu uzdošana ir tikai naudas pelnīšana; arī - ka koučings ir vienīgais un vislabākais veids, kas var atrisināt visas problēmas. Tiesa, maldi tiek apgāzti vēl pirms koučinga sākšanas, kad koučs ar potenciālo klientu izrunā visas detaļas, lai netiktu gaidīts neiespējamais. Savukārt sesiju daudzums atkarīgs no mērķa, ko grib sasniegt.

Labs, bet ne universāls

Koučingam veltītā uzmanība patlaban šķiet mazliet pārspīlēta - iespējams, tāpēc, ka koučings ir pagaidām jauna lieta, savā viedoklī dalās Ligita Šmeile, uzņēmuma Komercizglītības centrs valdes priekšsēdētāja. «Tas ir ļoti labs veids, kā strādāt ar personālu, taču nav vienīgais, kā sasniegt rezultātu,» viņa saka. Pēc L. Šmeiles domām, koučings vairāk piemērots individuālam darbam, nevis kolektīvam, turklāt ne visiem darbiniekiem un ne visās situācijās. «Būtiskākais ir būt elastīgiem. Instrumentu kastē jābūt dažādiem instrumentiem, jo viena universāla risinājuma visam nav,» viņa teic.

Arī psiholoģe Dace Rolava uzskata, ka koučingā nekā kritizējama nav. Skepse pret koučingu, viņasprāt, saistās ar to, ka tas izmanto arī neirolingvistiskās programmēšanas paņēmienus, bet jebkāda manipulācija ar apziņu (pat pozitīvā nozīmē) daudziem atsauc atmiņā padomju laika negatīvo pieredzi. «Koučinga trumpji tomēr ir individuālāka pieeja, pamatīgāka iedziļināšanās, lai gan tā elementi nav nekas radikāli jauns,» D. Rolava teic, taču atzīst, ka intensīvā koučinga reklāma var arī izraisīt pretreakciju. «Koučings ir ļoti labi nostādīts bizness,» viņa vērtē.

Koučingu Latvijā patlaban apgūst gan tie, kas to vēlas izmantot personīgajā dzīvē, gan organizāciju vadītāji, lai to ieviestu darbā ar padotajiem, gan cilvēki, kas savus individuālā trenera pakalpojumus grasās piedāvāt kā preci. Pēc D. Rolavas domām, pareizāk būtu, ja koučingu uzņēmumā ienes nevis kāds no ārpuses, bet tā vadītājs, kas paliek kolektīvā arī pēc koučinga sesijām, savukārt koučingu kā nodarbošanos labāk apgūt psihologiem. I. Štālhuta gan min iespējamu šķērsli - koučs nešķetina klienta traumas, blokus u.tml., bet psihologam, nodarbojoties ar koučingu, var rasties vēlme to darīt. «Koučam nav obligāti jābūt psihologam, bet cilvēku psihes pazinējam gan. Aiz tā šķietamā viegluma slēpjas zināšanas, pieredze, intuīcija. Tur visu izšķir prakse,» viņa saka.

Ne tikai biznesā

To, vai koučinga pašreizējā popularitāte augs un būs pamatota, izšķirs laiks, I. Štālhuta teic. Lai gan koučinga rīki un elementi ir veci kā pasaule, kā atsevišķa metode tas izveidojies pirms 25 gadiem ASV, savukārt Latvijā nonācis pavisam nesen. Pirmās vēsmas ienesa starptautisku uzņēmumu pārstāvniecības, kas koučingu sāka izmantot savos darba kolektīvos, bet pirms mazliet vairāk nekā gada Latvijā sāka darboties Starptautiskā Kouču federācija, kas aktīvi nodarbojas ar šīs metodes popularizēšanu. I. Štālhuta stāsta - lai gan daudzi baidās, ka koučinga procesā var nākties atklāt jutīgu biznesa informāciju, kas var «aiziet neceļos» (pieredzējis treneris gan var palīdzēt arī bez šādas konkrētības), atsaucīgāka pret koučingu Latvijā ir biznesa vide - daļēji arī tāpēc, ka tas nav lēti. Interese par koučingu aug, Latvijā tam ir liels potenciāls, tomēr, vai sāksies milzu uzvaras gājiens - to vēl nevar pateikt, jo pret svešo esam uzmanīgi. Koučings, pēc I. Štālhutas domām, tomēr daudziem var būt noderīgs gan ziemeļnieciskās mentalitātes dēļ, kas neļauj problēmas ikdienā brīvi izrunāt, gan saistībā ar krīzes laiku, kas uzņēmumos prasa pārmaiņas un inovācijas. Perspektīvas koučingam I. Štālhuta saskata arī pedagoģijā, medicīnā, sociālajā darbā, taču uzsver: «Koučings ir plaši izmantojams, bet negribētos, lai tas kā pakalpojums kļūst par masu apsēstību. Tas var nonivelēt kvalitāti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?