Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

IV piesaka karu Turcijai

Teroristisko grupējumu Islāma valsts (IV) vaino slaktiņā, kas otrdienas vakarā notika Stambulas Ataturka lidostā. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vismaz 41 cilvēks, taču ļoti iespējams, ka upuru skaits tuvākajās dienās pieaugs, jo ievainojumus guvuši vairāk nekā 230 cilvēku. Tas bija kārtējais no terora aktiem, kas pēdējā gada laikā piedzīvoti Turcijā, bet šoreiz uzbrucēji par mērķi bija izvēlējušies vienu no pasaulē lielākajām lidostām, kurā spēkā ir stingri drošības pasākumi. Tas licis uzdot jautājumus par atbildīgo dienestu darbu.

Pavērsiena punkts

Terora akts, kuru sarīkojuši trīs bruņoti uzbrucēji, notika Ataturka lidostas terminālī, kas apkalpo starptautiskos lidojumus. Tas, iespējams, darīts ar nolūku, lai nonāvētu pēc iespējas vairāk ārzemnieku. Turcijas varasiestādes līdz trešdienas pēcpusdienai informēja vismaz par 13 ārvalstu pilsoņu nāvi. Viņu vidū ir Ukrainas, Irānas, Saūda Arābijas, Ķīnas, Irākas, Jordānijas, Tunisijas un Uzbekistānas pilsoņi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrucēji lidostā esot ieradušies ar taksometru. Pie ieejas terminālī viņi atklājuši uguni no automātiem AK-47, vismaz divi uzbrucēji iekļuvuši lidostā, kur uz viņiem sāka šaut policisti. Sociālajos medijos publicēts video, kurā redzams, ka vienu no teroristiem sašauj un viņš nokrīt uz grīdas. Aptuveni pēc 20 sekundēm viņš uzspridzinās. Arī viņa biedri detonēja sprāgstvielas, nogalinot sevi.

Izmeklētāji veic padziļinātu videonovērošanas kameru un pasažieru ar mobilajiem telefoniem uzņemto videoierakstu izpēti, lai mēģinātu noteikt uzbrucēju identitāti. Uzbrucēju mirstīgo atlieku autopsijā secināts, ka viņi varētu būt ārzemnieki, vēstīja ziņu aģentūra Dogan.

Pēc uzbrukuma lidosta uz vairākām stundām tika slēgta, bet trešdienas rītā daļēji atsāka darbu. Turcijas pirmā prezidenta Mustafas Kemala Ataturka vārdā nosauktā lidosta 2015. gadā bija trešā noslogotākā Eiropā un 11. pasaulē, apkalpojot vairāk nekā 61 miljonu pasažieru.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka uzbrukumam ir jākļūst par pavērsiena punktu starptautiskajā cīņā pret terorismu. «Mēs sagaidām, ka pasaule, un jo īpaši rietumvalstis, izvērsīs stingrus pretpasākumus teroristiskajām organizācijām,» viņu citē izdevums Hᅢᄐrriyet. «Turcija turpinās cīņu pret teroristu organizācijām par jebkādu cenu līdz terorisma galam.»

Trīs Turcijas parlamentā pārstāvētās opozīcijas partijas nosodījušas otrdienas uzbrukumu un arī paudušas šaubas par drošības iestāžu gatavību. «Mums ir jāsaprot, kā kaut kas tāds varēja notikt valsts drošākajā lidostā, kā terorisms varēja sasniegt pilsētas sirdi,» sacīja lielākā opozīcijas spēka - Republikāņu tautas partijas - pārstāvis Levents Geks.

Vēlas sašķelt Turciju

Pēdējā gada laikā NATO dalībvalstī Turcijā notikusi virkne asiņainu terora aktu, kuros nogalināti vairāki simti nevainīgu cilvēku. Drošības situāciju valstī, kas kādreiz bija stabilitātes saliņa Tuvajos Austrumos, radikāli mainījusi ilgstošā karadarbība kaimiņos esošajā Sīrijā, kur negribot ir ierauta arī Turcija. Turki atļāvuši izmantot savus lidlaukus amerikāņu iznīcinātājiem, kas veic uzlidojumus Sīrijā bāzētajai IV un regulāri apšauda kurdu nemierniekus, kuri kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļos pie Turcijas robežas. Terora aktus Turcijā pastrādājusi gan IV, gan radikālie kurdu grupējumi.

Analītiķi prognozē, ka pēc uzbrukuma Ataturka lidostai Turcija varētu aktīvāk iesaistīties cīņā pret IV. «Ja izrādīsies, ka aiz uzbrukuma stāv IV, tas nozīmē kara pieteikumu,» amerikāņu politologs Soners Čagaptajs norāda viedokļrakstā telekompānijas CNN mājaslapā.

Viņš uzskata, ka IV cenšas vēl vairāk sašķelt Turciju, kur pieaug domstarpības starp R. T. Erdogana atbalstītājiem un oponentiem, sekulāristiem un konservatīvajiem, turkiem un kurdiem. «Turkiem, lai kāda būtu viņu politiskā pārliecība, jāmācās no Irākas pieredzes un jāapvienojas pret IV draudiem. Turcijas valdībai ar pilnu spēku jācīnās pret šiem draudiem, lai novērstu valsts ieslīgšanu haosā,» raksta S. Čagaptajs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pēdējie terora akti Turcijā

2016. gads
7. jūnijs, Stambula. Automašīnas sprādzienā nogalināti septiņi policisti un četri civiliedzīvotāji. Atbildību par uzbrukumu uzņēmies kurdu kaujinieku grupējums TAK
19. marts, Stambula. Spridzinātājs pašnāvnieks nogalina četrus cilvēkus iepirkšanās rajonā. Vaino džihādistu grupējumu Islāma valsts (IV)
13. marts, Ankara. Bumbas sprādzienā nogalina 34 cilvēkus. Atbildību uzņēmies TAK
17. februāris, Ankara. 29 cilvēki nogalināti uzbrukumā autobusiem, kuros atradās karavīri. Atbildību uzņēmies TAK
12. janvāris, Stambula. 11 vācieši nogalināti sīriešu spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumā

2015. gads
23. decembris, Stambula. Bumbas sprādziens nogalina apkopēju Sabihas Gekčenas lidostā. Atbildību uzņēmies TAK
10. oktobris, Ankara. Vairāk nekā 100 cilvēku nogalināti miera demonstrācijā pie dzelzceļa stacijas. Vaino IV
20. jūlijs, Suruča, netālu no Sīrijas robežas. 34 cilvēki nogalināti sprādzienos galvenokārt kurdu apdzīvotajā pilsētā. Vaino IV
Avots: BBC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?