Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Izaicina uz spēli briljantu karalieni

Inga Patmalniece

Šahs briljantu karalienei - tā viens no atpazīstamākajiem Latvijas rotu māksliniekiem Andris Lauders pieteicis savu kolekciju mākslas galerijā Putti (Mārstaļu 16) notiekošajā rotu izstādē Sapnis kā rīts. Izstādē līdz 22. martam apskatāmi ne tikai A. Laudera veidoti darbi - gredzeni, auskari, kaklarotas, rokassprādzes -, bet arī citu starptautiski zināmu mākslinieku laikmetīgās rotas. Izstādē piedalās rotu veidotāji no Itālijas - Valentīna Kaprīni, Laura Kadelo Bertranda, Katalīna Brenesa, Džidži Marjāni, no Spānijas - Katalina Hiberta, no Ungārijas - Rēka Lērinca, Flora Vāgi, no Japānas - Liisa Hasimoto un, protams, Latvijas - bez Andra un Gunta Lauderiem arī Jānis Vilks, Valdis Brože, Māris Auniņš, Māris Šustiņš.

«Ļoti patīk un iedvesmo komanda, kuru apvieno šī izstāde. Mēs visi esam radoši cilvēki, bet katram māksliniekam ir savs rokraksts, kuru varam novērtēt, aplūkot. Manuprāt, šī ir vienīgā mākslas galerija, kas savās izstādēs apvieno ne tikai vietējos māksliniekus, bet uz izstādēm aicina arī tos, kuri guvuši starptautisku atzinību,» tā rotu izstādi vērtē A. Lauders. Viņš pats ir piedalījies laikmetīgo rotu izstādēs ne tikai Baltijā, bet arī Krievijā un Eiropā, šoreiz eksponējis tās rotas, kuras palikušas pāri no viņa personālizstādes pērnā gada nogalē.

«Esmu pieturējies pie melnbaltā koncepta, tāpēc manas rotas ir melnbaltas. Var teikt, ka tā ir klasika, jo tādu rotu var uzvilkt gandrīz pie jebkura tērpa. Melnbalts vienmēr ir akcents,» viņš stāsta par savu kolekciju. A. Lauders teic, ka savās rotu kolekcijās briljantus gandrīz neizmanto, bet priekšroku dot mamutu kaulam, akmenim, seno romiešu un grieķu monētām un citiem interesantiem materiāliem. «Nevienā darbā nav izmantots briljants, bet es izaicinu briljantu karalieni uz spēli,» viņš teic, «jo tā ir interesantāk.»

A. Lauders katram māksliniekam iesaka darbus veidot tematiski, bet ne ar domu, vai sieviete rotu varēs valkāt pie viena vai otra tērpa. Tāpat viņš aicina nedomāt par to, vai gredzenam virsū ies cimds vai ne. «Man ir daži darbi, kas, šķiet, nav valkājami, jo ir masīvi, lieli, tomēr atrodas kāds, kurš tos nopērk un uzvelk.»

Vaicāts, vai sievietēm patīk rotāties, mākslinieks atbild, ka pieprasījums pēc rotām ir un tās labprāt pērk. «Sievietes grib rotāties. Pēc tā, vai rotas pērk, var pateikt, vai krīze ir beigusies vai nav. Varu teikt, ka nu krīze ir cauri, cilvēki meklē un pērk šo to vairāk par maizi un desu. Jau otro gadu redzu, ka vēlme pirkt rotas un rotāties iet uz augšu.» Jāteic, ka A. Laudera darbi atrodas privātkolekcijās visā pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?