Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Izgaismo elites finanšu shēmas

Gluži kā «netīrās bumbas» eksplozija, kas plašu apkaimi var piesārņot ar nāvējošu radiāciju, miljoniem slepenu dokumentu, kas atklāj globālās politiskās, biznesa, izklaides industrijas, sporta un kriminālās elites slepenos un nereti aizdomīgos finanšu darījumus, šajās dienās satricinājuši pasaules medijus un sociālos tīklus.

Vairāk nekā 11,5 miljoni dokumentu, kas pieder Centrālamerikas valstī Panamā dibinātajam juridiskajam uzņēmumam Mossack Fonseca, kuras pamatbizness ir anonīmu ārzonas uzņēmumu izveidošana un apkalpošana, pirms aptuveni gada nonākuši Vācijas laikraksta Sᅢᄐddeutsche Zeitung rīcībā. Vairāku mēnešu garumā milzīgo datu apjomu caurskatīja un analizēja aptuveni 400 žurnālistu no vairāk nekā simts mediju organizācijām.

Viena no žurnālistikas vēsturē plašākajām dokumentu noplūdēm dod ieskatu tajā, kā pasaules varenie un bagātie izmanto tā dēvētās nodokļu paradīzes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un atmazgātu nelikumīgi iegūtus līdzekļus. Žurnālisti noskaidrojuši, ka Mossack Fonseca klientu vidū bijuši vairāku valstu pašreizējie un bijušie līderi vai ar viņiem cieši saistītas personas.

Čellists nopelna miljonus

Analizējot noplūdinātos failus, žurnālisti atklāja iespējamu naudas atmazgāšanas shēmu, kurā iesaistīta ASV un Eiropas Savienības sankcijām pakļautā Krievijas banka Bank Rossija un virkne ārzonas uzņēmumu, aiz kuriem stāv Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātas personas, arī Kremļa galvas tuvākais draugs - čella virtuozs Sergejs Roldugins.

Vairāku gadu garumā ar Bank Rossija starpniecību notikuši aizdomīgi darījumi starp visā pasaulē izkaisītām ārzonas kompānijām. Uzņēmumi guvuši galvu reibinošu peļņu no īstenībā nenotikušiem akciju darījumiem, fiktīviem konsultāciju līgumiem, nekomerciāliem aizdevumiem un aktīvu iegādes zem tirgus vērtības.

Piemēram, viens no uzņēmumiem iegādājās aktīvu par tikai vienu dolāru (88 eirocenti), bet pēc trīs mēnešiem to pārdeva jau par 133 miljoniem dolāru (116 miljoni eiro). Vēl vienā gadījumā kāds no shēmā iesaistītajiem uzņēmumiem vairākos aizdevumos no kādas Krievijas valstij piederošas bankas saņēma 800 miljonus dolāru (700 miljoni eiro), bet noplūdinātajos dokumentos neparādās, ka aizdevumiem būtu nodrošinājums vai ka tie jebkad būtu atmaksāti, ziņo raidsabiedrība BBC.

V. Putina vārds tieši neparādās saistībā ar kādu no uzņēmumiem, bet daļai no tiem reģistrētais īpašnieks ir S. Roldugins, kurš ar aizdomīgajiem darījumiem nopelnījis simtiem miljonu dolāru. Tomēr viņa ārzonu uzņēmumu noplūdinātajos dokumentos teikts, ka tie kalpo kā «aizsegs, lai aizsargātu patiesā labuma guvēja identitāti un konfidencialitāti».

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, kura sievas vārds arī parādījies noplūdinātajos dokumentos, pirmdien komentējot V. Putina iespējamo saistību ar ārzonas uzņēmumiem, paziņoja: «Putinofobija ārvalstīs ir sasniegusi punktu, kad teikt kaut ko labu par Krieviju ir tabu.»

Porošenko manevri

Mossack Fonseca dokumenti jau izraisījuši politisko skandālu Islandē. Saskaņā ar noplūdinātajiem failiem valsts premjerministram Sigmunduram Dāvidam Gunlaugsonam no 2007. līdz 2009. gadam uz pusēm ar sievu piederējis Britu Virdžīnās reģistrēts ārzonas uzņēmums, kas bija iegādājies Islandes triju lielāko komercbanku obligācijas gandrīz četru miljonu dolāru (3,4 miljoni eiro) vērtībā.

2009. gadā S. D. Gunlaugsons tika ievēlēts Islandes parlamentā, bet savā amatpersonas deklarācijā nenorādīja īpašumtiesības ārzonas uzņēmumā, kura sev piederošo daļu viņš tā paša gada pēdējā dienā pārdeva dzīvesbiedrei par vienu dolāru.

Atklājies, ka Mossack Fonseca pakalpojumus izmantojis arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš 2014. gadā nāca pie varas, apsolot cīnīties ar korupciju un nodokļu nemaksāšanu. Priekšvēlēšanu kampaņā viņš arī apsolīja pārdot sev piederošo saldumu ražotāju Roshen.

Tomēr noplūdinātie dokumenti liecina, ka 2014. gada augustā viņš savu uzņēmumu pārvietoja uz ofšoru, kas reģistrēts Britu Virdžīnās. Šādi viņš, iespējams, pārkāpis likumu divos gadījumos - dibināja uzņēmumu, esot Ukrainas prezidents, un neinformēja par to savā amatpersonas deklarācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?