Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Izlasīt lappusi no savas dzīves

Inga Patmalniece

Var teikt, ka Dailes teātrī šodien - 29. janvārī - pirmizrādi piedzīvo izrādes Pirmā grēka līcis otrā sērija ar nosaukumu Plikie un pusplikie, stāsta Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns. Sanācis tā, ka izrādē Pirmā grēka līcis kopš tās pirmizrādes 2012. gada janvārī satiekas Dailes teātra vecākās paaudzes aktieru labākie spēki, un izrāde tik ļoti uzrunājusi skatītājus, ka šīgada 22. janvārī tikusi spēlēta jau 100. reizi.

Savukārt Plikie un pusplikie ir smeldzīgi un jautri kukuržņi par cilvēkiem un lopiņiem lauku mainībā - tā teikts izrādes pieteikumā. Jauniestudējums veidots kā turpinājums izrādei Pirmā grēka līcis, un abas izrādes tapušas pēc Ērika Hānberga stāstu motīviem. Lauki mainās tehnoloģiski, sociāli un ētiski. Līču ciemata ļaudis dzīvo attālāk no civilizācijas centriem un par dzīvi spriež kā cilvēki, kuriem ir bijis laiks visu pārdomāt. Bet diez vai laukos ir daudz prātīgāki vīrišķi un sievišķi nekā Rīgā. Dzidra (Venta Vecumniece) un Reinis (Gunārs Placēns) nu jau gadu dzīvo kopā. Bet izrādās, ka dzīvot ar cilvēku, kuru mīli, ir tikpat grūti, kā mīlēt cilvēku, ar kuru dzīvo, - jebkurā vecumā. Abos ir jaušama neizteiktu pārmetumu lavīna. Kā tad tā?

«Iespējams, ka skatītāji izrādē Plikie un pusplikie gaidīs, kad parādīsies kādi plikumi,» iesmejas Gunārs Placēns, «bet, vai tā būs vai arī nebūs, neteikšu, lai paliek intrigai!» Viņš gan atzīst, ka izrādē katrs varēs izlasīt arī kādu lappusi no savas dzīves. «Es, Reinis, lauku puisis, esmu jau gados. Un mani tāpat kā citus ciema iedzīvotājus intervē par to, kā pensionāri dzīvo Eiropas apstākļos,» stāsta aktieris, neatklājot to, kā tad īsti ir - vai ar pensiju vien seniors var iztikt vai arī tomēr nevar. Iespējams, atbildi varēšot saklausīt izrādē.

Viņaprāt, iestudējumā Plikie un pusplikie tiek pavilkti uz zoba tā sauktie mūsdienu Eiropas standarti, tāpēc izrādē varēšot arī pasmieties, lai arī tā neesot komēdijas žanra. Viņš domā, ka jestrumu izrādē piešķīlis režisors Kārlis Auškāps un lieliskais Dailes teātra aktieru sastāvs. Citās lomās būs iespējams redzēt Ilzi Vazdiku (Šarlote), Aivaru Siliņu (Andrejs), Lidiju Pupuri (Trīne), Juri Strengu (Ervīns), Olgu Dreģi (Spulga), Leonu Krivānu (Žanis), Mirdzu Martinsoni (Pirmā TV žurnāliste), Akvelīnu Līvmani (Otrā TV žurnāliste), kā arī Sarmīti Rubuli un Aiju Dzērvi kā TV vokālo duetu. Izrādē esot vienkārša valoda, un tas skatītājiem varētu iet pie sirds, domā G. Placēns.

Līdz ar izrādes režisoru Kārli Auškāpu jauniestudējumu veido scenogrāfs Kristaps Skulte, kostīmu konsultante Ivonna Straume, kustību konsultants Alberts Kivlenieks, muzikālā noformējuma autors Juris Vaivods un gaismu mākslinieks Arnis Odnakišs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?