Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

IZM piemiņas diena

Bundžu Jānis*

Varbūt nākotnē šī diena - 26. maijs - tiks atzīmēta kā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) diena. Vai arī ministrijas PIEMIŅAS diena. Kā uz to paskatās. Ministru kabineta sēdē šodien paskatās uz vairākiem IZM saražotiem dokumentiem. Katrs no tiem piemiņas dienas vērts.

Pirmkārt - piemiņas diena ir klāt Skrundas, Rīgas Pārdaugavas un Jaungulbenes profesionālajām vidusskolām, kā arī Alsviķu arodskolai. Tās tiek likvidētas, ko publikai ar vājākiem nerviem definē kā apvienošanu. Konsultants ieteiktu otrādi - apvienošanu likt virsrakstā un tekstā rakstīt par slēgšanu. Ja jau tas pats vien ir.

Lugas otrais cēliens - no IZM atnācis rīkojums, ka izglītības dokumentiem vajag labāku papīru. Vienslāņainais bieži nelaikā plīstot, neesot higiēnisks un grūti vairākas reizes izmantot. Vajagot trīsslāņnieku. Ar lielo ģerboni. Mācību kvalitātes līkne izlido cauri griestiem un no augšas izsmējīgi ķircina lēnīgos skandināvus.

Tomēr pats labākais no ministrijas šodien ir konceptuālais ziņojums par jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešanu Latvijā. Modelis balstīšoties uz trim ziloņiem. Naivi ļaudis iedomātos, ka tas varētu balstīties pat uz portālu Skolas.lv, dokuments taču konceptuāls, tiek skatīts plānošanas projektu sadaļā, tātad runa par tālāko nākotni… Nekā nebija. Māņu gājiens izdevies! Ziņojuma kopsavilkuma dokumentā iebiezinātiem burtiem rakstīts, ka 2016. gadā (atgādinājums - tas ir NĀKAMAIS gads) papildus vajadzīgi 11,8 miljoni eiro. Nomierināsimies un nebojāsim nervus, jo tie mums būs vajadzīgi arī 2017-ajā gadā (15,2 miljoni) un 2018-ajā gadā (18,9 miljoni).

Citādi koncepcija ļoti labi atbilst visas pasaules dokumentiem jau no triju ziloņu laikiem - krustu šķērsu nesaprotamā valodā sadzejots, kādēļ tā nauda vajadzīga absolūti neatliekami, bet gandrīz nekur neatrodam, kādi konkrēti rezultāti tad jāsasniedz - vai tā būtu Latvijas augstskolu augšupeja par x vietām pasaules universitāšu topā, prombraucošo samazinājums par y, specialitātē strādājošo pieaugums par z. Un vēl naivais, baltais sapnis - kurš un kā konkrēti atbildēs, ja rādītāji netiks sasniegti.

Tomēr lielākais zilonis, kurš uzkāpis IZM ierēdņu ausīm, ir cits. Ministrija jau iepriekš sagatavojusi (tā viņiem šķiet) skolotāju algu reformas modeli. Nozares arodbiedrība savukārt uzskata, ka nekas nav sagatavots. Maka turētājs - Finanšu ministrija naudu došot tikai, ja ministrija un skolmeistari vienosies. Jācer, ka nevienosies. Tā būtu labāk, jo naudu vajag daudz - 30 miljonus. Ja pieliek klāt šeit aprakstīto augstskolu jaunās finansēšanas modeli, sanāk pāri 40 miljoniem - mazliet vairāk, cik valdība nākamajam gadam plāno KOPĀ virs bāzes izdevumiem. Konsultants pieredzes apmaiņas nolūkos gribētu zināt - ko viņi tur tajā ministrijā pīpē.

Tomēr izeja ir arī šajā situācijā. Visu neiedos, tas skaidrs. 11,8 ir mazāk nekā 30. Spiedīsim, biedrīši, uz mazāko. Kašķīgie skolotāji lai pagaida līdz 2019. gadam (oriģināls - IZM valsts sekretāra p. i. Evija Papule).

Kopumā ļoti atgādina tautas pasaku: - Kalsim arklu, ai, nesanāca, kalsim āmuru, atkal nekā, labāk kalsim īlenu… mmm laikam atkal nebūs… ei! Zinu! Kalsim Izglītības un zinātnes ministrijas piemiņas medaļu.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?